14 September 2009

GURU TERANIAYA

Mungkin ramai yang beranggapan kerjaya guru adalah beruntung dan bertuah. Cuti banyak dan gaji pun boleh tahan. Cuma tahun ni bonus je tak de...Ops ada...Bantuan khas....Guru Gred DG 41 ke atas melepas walaupun gaji mereka lebih kecil dari guru DG 32 yang dapat merasa bantuan khas tersebut.

Tetapi ramai yang tidak menyedari walaupun guru didakwa banyak cuti tetapi kerja di sekolah terpaksa di bawa ke rumah kadang-kadang terpaksa disiapkan sehingga lewat malam. Itu belum termasuk tugas-tugas kerani dan pembantu tadbir yang terpaksa dilakukan oleh guru. Nak buat macam mana itu merupakan 'pakej' standard guru Malaysia.

Tetapi apa yang saya nak fokuskan kali ini ialah masa cuti guru pada hujung tahun yang semakin singkat. Jika sebelumnya cuti hujung tahun adalah hampir 2 bulan kini tinggal tak sampai 45 hari. Apa yang lebih malang kali ini tarikh peperiksaan dibuat dua minggu sebelum cuti persekolahan. Bermakna pada masa cuti guru tak boleh bercuti lagi kena menanda kertas peperiksaan akhir tahun yang segala urusan seperti penandaan, analisis markah dan sebagainya kena disiapkan dalam tempoh dua minggu dari tarikh akhir peperiksaan.

Sudah ada arahan dari pihak sekolah yang tidak membenarkan guru pada dua minggu pertama cuti semester agar tidak keluar dari 'kawasan'. Guru perlu 'on call' dan boleh dipanggil bila-bila masa oleh pihak sekolah pada waktu cuti. Inilah malang nasib guru hari ini....Apa-apa pun tahniah dan syabas kepada mereka yang benar-benar ikhlas memilih kerjaya guru.