02 August 2008

Teguran Mufti Perlis kepada PM meletak bunga dan bertafakur di Tugu Negara


PERBUATAN bertafakur, meletakkan kalungan bunga atau tabik hormat yang dilakukan untuk Tugu Negara adalah bercanggah dengan prinsip-prinsip akidah Islam yang anti kepada sebarang unsur keberhalaan.

Mufti Perlis, Dr Asri Zainul Abidin membuat kenyataan ini ketika mengulas tentang istiadat meletak kalungan bunga di Tugu Peringatan Negara sempena sambutan Hari Pahlawan semalam yang dilakukan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Abdullah memulakan upacara meletakkan kalungan bunga itu, diikuti Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Abdul Aziz Zainal; Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan; Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Muhammad Ismail Jamaluddin; Panglima Tentera Laut, Laksamana Datuk Abdul Aziz Jaafar dan Panglima Tentera Udara, Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin.

 
 

"Sekiranya pun pelakunya tidak mempunyai sebarang iktikad bahawa itu semua memberi manfaat dan mudarat, maka perbuatan itu adalah sia-sia dan bodoh. Ia tetap haram kerana meniru perbuatan musyrikin," jelas Dr Asri.

 
 

Terdahulu, Abdullah menerima tabik hormat dan memeriksa kawalan penghormatan membabitkan 103 anggota dan pegawai Askar Melayu Diraja.

"Perbuatan mana-mana individu muslim sama ada pemimpin atau rakyat yang meletakkan kalungan bunga, tabik hormat dan bertafakur yang dilakukan untuk Tugu Negara adalah bercanggah dengan prinsip-prinsip akidah Islam yang anti kepada sebarang unsur keberhalaan," jelas Dr Asri.

Kata beliau lagi, perbuatan seperti itu seakan menjadikan tugu berkenaan berhala yang dihormati.

"Sekiranya pun pelakunya tidak mempunyai sebarang iktikad bahawa itu semua memberi manfaat dan mudarat, maka perbuatan itu adalah sia-sia dan bodoh. Ia tetap haram kerana meniru perbuatan musyrikin," jelas Dr Asri.

Menurut Dr Asri, jika pelaku beriktikad itu memberikan kemanfaatan kepada keamanan, kedamaian ruh mereka yang telah meninggal dunia, maka itu adalah perbuatan syirik yang jelas.

"Akidah Islam menentang sebarang unsur keberhalaan. Pemimpin atau sesiapa sahaja yang terlibat dalam perbuatan ini hendaklah bertaubat kepada Allah dan kembali kepada akidah Islam yang sebenar," katanya.

Firman Allah: (maksudnya) "Dan demi sesungguhnya, Kami telah memberi kepada Ibrahim sebelum itu jalan yang benar (dalam bertauhid), dan Kami mengetahui akan halnya. Ketika dia berkata kepada bapanya dan kaumnya: "Apakah patung-patung ini yang kamu berdiri di hadapannya (memujanya)? Mereka menjawab: "Kami dapati datuk nenek kami selalu menyembahnya. Ibrahim berkata: "Sesungguhnya kamu dan datuk-nenek kamu adalah dalam kesesatan yang nyata". (Surah al-Anbiya 50-54)"

Perbuatan menyempurnakan istiadat meletak kalungan bunga di Tugu Peringatan Negara ini juga difahamkan melanggar Fatwa Mufti (Edisi 2008).

Di bawah SubSeksyen 36(1) Enakmen Pentadbiran Undang-Undang Islam 1991 setelah diluluskan oleh Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak mengikut SubSeksyen 39(6) Enakmen menyatakan, " Meletakkan kalungan bunga di Tugu Negara sempena upacara sambutan Hari Pahlawan dan upacara-upacara lain adalah haram dan hendaklah ditinggalkan

Cara Mengukuhkan Sifat Sabar..

i. Mengenali hakikat hidup di dunia

Manusia kerap hilang kesabarannya kerana salah fahaman tentang hakikat hidup. Dunia ini bukan sebuah syurga yang penuh nikmat dan kekal, tetapi sebuah tempat Allah menguji manusia sebelum manusia ditempatkan ditempat yang kekal iaitu syurga. Firman Allah S.W.T. yang bermaksud ;

"Sesungguhnya kami Telah menciptakan manusia berada dalam susah payah."

Surah Al-Balad : Ayat 4

Jelaslah bahawa jika kita sedar dunia ini tempat ujian. Maka kita kenalah bersabar bila kita ditimpa kesusuhan.

ii. Mengenali Diri

Jika kita mengenali diri kita adalah milik Allah dan apa yang ada pada kita adalah anugerah Allah yang sementara. Maka apa juga yang berlaku pada kita dan harta benda kita akan mudah dilalui dengan sabar. Firman Allah S.W.T. yang bermaksud ;
"Dan apa saja nikmat yang ada pada kamu, Maka dari Allah-lah (datangnya), dan bila kamu ditimpa oleh kemudharatan, Maka Hanya kepada-Nya-lah kamu meminta pertolongan."

Surah An Nahl : Ayat 53

Jika kekayaan dan kuasa yang ada pada kita hilang, maka sebenarnya kita tidak perlu risau kerana Allah yang memberinya dan ia telah mengambil kembali. Dengan itu terbentuklah rasa sabar dan menginsafi diri.

iii. Menyakini Ganjaran Di Sisi Allah

Firman Allah S.W.T. yang bermaksud ;
"Katakanlah: "Hai hamba-hamba-Ku yang beriman. bertakwalah kepada Tuhanmu". orang-orang yang berbuat baik di dunia Ini memperoleh kebaikan. dan bumi Allah itu adalah luas. Sesungguhnya Hanya orang-orang yang Bersabarlah yang dicukupkan pahala mereka tanpa batas."

Surah Az Zumar : Ayat 10

Mereka yang yakin bahawa Allah akan memberikan ganjaran yang besar kepada mereka yang sabar dan akan terus dapat membina rasa sabar.

iv. Yakin Kepada Pertolongan Allah

Orang yang beriman hendaklah yakin akan tiba pertolongan Allah juga. Firman Allah S.W.T. yang bermaksud ;
"Oleh itu tetapkan kepercayaanmu, bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan."

Surah Al Insyiraah : Ayat 6

Dengan menyakini pertolongan Allah akan membolehkan kita membina kesabaran di hati.

v. Memohon Pertolongan Allah

Mohonlah pertolongan Allah untuk bersabar dan untuk mengatasi kesusahan dan ujian Allah. Sesungguhnya hanya Allah yang berkuasa menjadikan kita bersabar dan berjaya menghadapi ujiannya. Dan Allah telah berjanji untuk memberi kemenangan kepada mereka yang bersabar.

vi. Mencontohi Orang Yang Bersabar

Menghayati kisah orang-orang yang diuji oleh Allah dengan ujian yang besar akan menjadikan kita lebih bersabar menghadapi ujian Allah S.W.T.

vii. Menjauhi Penyakit Penghalang Sabar

Antara penghalang kepada sifat sabar ialah :

a) Gopoh dan tergesa-gesa. Firman Allah yang bermaksud ;
"Manusia Telah dijadikan (bertabiat) tergesa-gesa. kelak akan Aku perIihatkan kepadamu tanda-tanda azab-Ku. Maka janganlah kamu minta kepada-Ku mendatangkannya dengan segera."

Surah Al Anbiyaa' : Ayat 37

b) Marah. Sifat marah menyebabkan manusia hilang sabar, pertimbangan, gelisah dan membawa kepada kekecewaan.

c) Terlampau sedih.

d) Putus asa.

Apa khabar Naik Taraf Gred Jawatan Pensyarah IPG ?

Pada 13.6. 2008 yang lalu, Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom mengumumkan peningkatan taraf gred jawatan pensyarah IPG bermula 1 Januari 2008 b. Berita ini disambut gembira semua warga IPG khususnya para pensyarah. Usaha, pengorbanan dan penat lelah mereka selama ini telah diberikan pengkiktirafan dan penghargaan yang sewajarnya.

Maka, ramailah memasang angan – angan dan merancang dengan gred baru yang diumumkan. Di IPPM pelbagai polemik dan pandangan dikemukakan. Kebanyakkannya menyatakan kegembiraan tetapi terdapat juga yang seolah – olah macam tidak percaya. Terdapat juga segelintir pensyarah yang buat tak kisah dengan berita gembira yang diumumkan. Ada yang mengatakan, pada bulan Julai Lepas semua pensyarah akan menerima surat tawaran rasmi. Ada mengatakan mereka mendapat maklumat dari Kementerian dan rakan rapat di BPG yang mengesahkan berita berkenaan. Malah seperti bertegang urat mempertahankan kesahihan dan berita yang diterima.

Kini, bulan Julai dan berlalu. Apa khabar agaknya berita pensyarah IPG dinaikkan gred jawatan ? Maklumat dari rakan yang kini bergelar YB di parlimen, dia pun tak pasti bila perkara ini akan dibawa ke parlimen untuk dibincang, dibahas untuk mendapat kelulusan dari Dewan Rakyat. Katanya, banyak lagi perkara dan rang undang-undang yang masih belum dibahaskan di Parlimen. Menurut beliau lagi, kerajaan sekarang agak 'sibuk' dengan pelbagai isu sehingga banyak perkara di parlimen yang tertangguh. Silap hari bulan, pensyarah IPG terpaksa menunggu lagi seperti tahun – tahun sebelumnya.

Mungkin selepas 16 September ada berita baru untuk pensyarah IPG.


 

Jangan tunggu lama – lama….Nanti lama – lama….


Pak Lah telah mengumumkan harga minyak akan diturunkan pada 1 Semptember ini. Biasalah kalau nak naik tidak sempat tunggu bulan Ogos, bulan 6 dan naik. Kenapa mesti tunggu hingga sebulan?


 

Apa lagi yang hendak dikaji dan diteliti ? Menaikkan dan menurunkan harga minyak secara yo-yo ini  adalah lebih banyak memberikan kesan spekulasi yang negatif pada pasaran ekonomi.

Kerajaan bercadang akan mengkaji dan mengstrukturkan harga minyak setiap  1 hari bulan. Masih ingatkah lagi Ringgit Malaysia pernah ditambat supaya percaturan ekonomi dapat dilakukan secara rasional? Kaedah tambatan Ringgit pada kadar RM 3.80 telah berjaya menstabilkan ekonomi Malaysia walaupun pada ketika itu berlaku kemelesetan ekonomi dunia yang mana banyak negara membangun telah menjadi mangsa cengkaman hutang IMF.

Apakah harga barang terutamanya sektor pemakanan dapat diturunkan jika kerajaan bercadang menurunkan harga minyak?

Kerajaan juga sepatutnya melakukan harga tambatan minyak supaya perancangan perniagaan berdasrkan pada spekulasi-spekulasi yang hanya boleh menjejaskan ekonomi. Fenomena ini hanya menyumbangkan peningkatan dalam inflasi.

Jelasnya , apabila kerajaan menurunkan harga minyak satu mekanisme penurunan harga makanan perlu dilaksanakan supaya rakyat dapat menikmati kuasa beli yang lebih tinggi seterusnya dapat menjana ekonomi negara.

Jadi tidak perlulah tunggu sehingga sebulan untuk turunkan harga minyak sepatutnya harga minyak diturunkan mulai 1 Ogos 2008."


 

Bagi golongan berpendapatan rendah sederhana mereka sudah cukup menderita dan tertekan dengan kenaikan harga minyak. Semoga kerajaan akan menyegerakan penurunan harga minyak seperti yang dilakukan Negara jiran, Singapura. Jangan tunggu lama-lama….nanti lama – lama….