12 January 2009

REKOD DUNIA TERCIPTA DI KUALA TERANGGANU?

Menurut berita dari Harakah Daily, kini telah ada 12 ribu polis yang bertugas di Kuala Terangganu. Mungkin jumlah polis di Kuala Terangganu telah memecah rekod dunia bilangan polis paling ramai yang mengawal keselamatan dalam mana-mana bahagian pilihanraya di dunia.

Jika ikut nisbah maka 1:6, bermaksud seorang polis mengawal 6 orang pengundi di Kuala Terangganu. Sayap tentera Hamas, Briged Al Qassam yang sedang mempertahankan bumi Gaza dari serangan tentera Israel laknutullah hanya baru sekitar 10 ribu orang je!

Apa motif polis dihantar sebegitu ramai di Kuala Terangganu? MenuruT rakan-rakan di sana keadaan kempen pilihanraya di Kuala Terangganu tidak sehangat seperti di Permatang Pauh.

Adakah ini untuk memastikan mereka dari 'kubur' dapat mengundi dengan aman sentosa tanpa halangan pada hari pengundiaan nanti?

Dalam keadaan negara berdepan dengan kadar jenayah yang semakin meningkat dan membimbangkan tenaga anggota keselamatan terpaksa mengikut telunjuk pihak tertentu dengan berkampung di Kuala Terangganu adalah sesuatu yang amat dikesali. Tetapi saya yakin masih ramai lagi polis yang rasional dan bersedia menjalankan tugas dan amanah dengan penuh tanggungjawab dan saksama.

CALON BN TAK ADA PARAS RUPA?


SENYUMAN SIAPA PALING MENAWAN????

Naib presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin kata pada pengundi di Kuala Terangganu agar tidak memilih paras rupa sebaliknya pilihlah pemimpin berdasarkan prestasi dan kebolehan.

Kenyataan ini merujuk apabila wujud cakap-cakap calon BN Wan Ahmad Farid jarang tersenyum.

Lucu juga bila saya memetik kata-kata Muhyiddin ni kerana macam dah kering modal dalam kempen pilihanraya kecil di Kuala Terangganu. Secara tak langsung Muhyiddin mengakui bahawa Wan Ahmad Farid seorang yang serius dan tidak mesra. Betul tak ?

Kepada pengundi di Kuala Terangganu anda fikir apa lagi? Calon pilihanraya kecil ni ibarat macam pengantin, kalau masa bersanding pun tak reti nak senyum agak-agak macam mana nanti ye?

Kita tidak boleh menilai seseorang itu 100% berdasarkan luarannya. Tetapi dari segi psikologinya perwatakan dalaman seseorang terserlah dari penampilan luarannya. Ini termasuklah cara bercakap, berjalan, cara makan, cara duduk, warna pakaian yang diplih dan cara senyum? Semuanya menggambarkan diri seseorang itu.

Seseorang boleh menipu atau dengan menyembunyikan diri atau identiti atau sifat dalaman diri. Tetapi sampai bila? lambat laun lakonan seseorang akan terserlah.

Dalam tempoh yang ada ini masih belum terlewat kalau Umno dan BN buat kursus bagaimana cara senyum yang betul kepada Wan Farid!