20 May 2009

BUBAR DUN PERAK: UMNO@BN DIJANGKA TARIK DIRI DARI BERTANDING

Perkembangan muktahir di Perak memberi bayangan jelas bahawa Dun Perak bakal dibubarkan dalam tempoh terdekat. Keputusan Mahkamah Rayuan yang dijangka memihak Menteri Besar Perak Dato Seri Ir Nizar Jamaludin menguatkan spekulasi bahawa Dun Perak akan dibubarkan. Keberangkalian ini ditambah dengan perkenan Raja Muda DYMM Tuanku Nazrin menerima mengadap Nizar di Istana Iskandariah semalam.

Sekiranya Dun Perak dibubarkan Umno@BN dijangka tidak akan bertanding untuk menjimatkan duit rakyat sama seperti alasan yang diberikan di Penanti. Jika di Penanti Umno@BN boleh menjimatkan beberapa juta duit rakyat bayangkan berapa banyak yang Umno@BN dapat jimatkan jika tidak bertanding di Perak?

Sudah pasti jauh berkali ganda wang rakyat dapat dijimatkan. Keputusan Umno@BN tidak bertanding di Perak nanti adalah selari dengan dasar 1 Malaysia: Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan. Sudah pasti tindakan tidak bertanding benar-benar mencerminkan bahawa Umno mendahulukan rakyat dan mengutamakan pencapaian kerana jika bertanding juga seperti kata mantan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir, Umno akan tewas jadi pencapaian tidak akan dapat dihasilkan.