25 February 2011

ALI RUSTAM TAKUT PADA BAYANG-BAYANG SENDIRI APABILA BERKATA MALAYSIA AKAN JADI SEPERTI MESIR JIKA...


Ketua Menteri Melaka Dato Seri Muhd. Ali Rustam dalam satu kenyataannya hari ini memberitahu bahawa Malaysia akan jadi seperti Mesir jika Pas berkuasa. Ternyata kenyataan Ali Rustam satu ucapan yang tidak berpijak di bumi nyata. Adakah beliau mengikuti dan memahami kenapa rakyat Malaysia bangkit menumbangkan rejim Hosni Mubarak di Mesir?

Untuk makluman Ali Rustam kebangkitan rakyat Mesir berlaku kerana rakyat di negara itu sudah tidak dapat menanggung penderitaan sepanjang Hosni Mubarak memerintah Mesir selama lebih tahun 30 tahun
.Pemeritahan yang diselubungi dengan pelbagai penyelewengan dan salah guna duit rakyat. Rasuah berluasa, negara kaya tetapi rakyat hidup merempat dan melarat. Mungkin Ali Rustam lupa, bahawa beliau merupakan pimpinan Umno yang dilucutkan kelayakan bertanding sebagai Timbalan Presiden Umno tidak lama dulu. Puncanya, kerana rasuah!

Hari ini rakyat Melaka didedahkan dengan pelbagai salah guna dan penyelewengan serta pembaziran duit rakyat di Melaka. Misalnya Litar Go Kart yang tak dapat digunakan, Eye On Malaysia yang kini hanya tinggal tapak, Monorail Melaka yang tersangkut di landasan hanya selepas lima jam dirasmikan dan lapangan Terbang Antarabangsa Batu Berendam yang lebih banyak disinggahi burung daripada pesawat penumpang. Maka sebenarnya selagi Umno dibiarkan berkuasa dan terus memerintah rakyat akan terus derita dan sengsara seperti yang berlaku di Mesir. Pemimpin Umno/BN mengamalkan gaya hidup mewah dan membazir ketika rakyat terhimpit dengan kenaikan kos sara hidup.

Sebenarnya Ali Rustam cuba menutup segala penyelewengan, salah guna kuasa dan pembaziran dengan cuba menunding jari kepada Pas yang akan berdemontrasi apabila memerintah. Tidak ada sebab rakyat nak berdemontrasi seperti di Mesir jika pemimpin yang memerintah adil dan saksama serta melaksanakan amanah kepimpinan. Rakyat akan bangun berdemontrasi jika merasakan diri mereka dizalimi dan dianiaya serta pemimpin melakukan penyelewengan dan pembaziran.

Rakyat pasti akan berdemontrasi jika pemimpin melakukan rasuah dan skandal seperti demontrasi rakyat Melaka tidak lama dulu apabila perasuah seperti Ali Rustam masih dibiarkan terus berkuasa. Sebenarnya kenyataan Ali Rustam adalah disebabkan takut pada bayang-bayangnya sendiri!

WANITA UMNO JASIN TUTUP BILIK GERAKAN DI MERLIMAU

Menjelang hari penamaan calon PRK Merlimau esok, Umno mengalami tsunami politik apabila Wanita Umno Jasin, Zaleha Bujang menutup bilik gerakan mereka di Taman Merlimau Jaya. Tindakan ini diambil kerana kecewa wakil Wanita Umno tidak dipilih menjadi calon untuk PRK Merlimau.

Sebaliknya Umno memilih Roslan Ahmad sebagai calon BN yang kurang dikenali dan popular di kalangan pengundi di situ. Perkara ini disahkan oleh Ketua Wanita Umno Jasin yang mengatakan bahawa beliau merasa tersinggung kerana pemilihan Roslan Ahmad menunjukkan pucuk pimpinan Umno mengenepikan sumbangan dan peranan wanita.

Menurut beliau lagi ini menunjukkan bahawa suara Wanita Umno tidak didengari oleh pimpinan Umno berbanding dengan Pakatan Rakyat seperti di PRK Tenang yang mengangkat martabat wanita dengan memilih bekas guru Normala Surdiman sebagai calon.

Beliau juga tidak dapat menyembunyikan kekecewaan apabila kesungguhan Wanita Umno Jasin melancarkan "Gelombang Merah Wanita' yang menyasarkan 5000 petugas Wanita di Merlimau tidak dipedulikan oleh pimpinan Umno. Menurut beliau lagi sepanjang 15 PRK pasca pilihanraya ke 12 tidak ada seorang pun wakil di kalangan Wanita Umno dipilih menjadi calon berbanding dengan Pakatan Rakyat.

Kepada pengundi Merlimau, inilah watak sebenar Umno yang bercakaran dan berebut sesama sendiri untuk menjadi calon yang lebih kepada kepentingan peribadi dan mempunyai agenda tertentu. Inikah tradisi membela rakyat yang mereka slogankan selama ini? Adakah ini yang dinamakan rakyat didahulukan? Berbeza dengan PAS yang mewakili Pakatan Rakyat sama ada sayap Pemuda dan Muslimat dan komponen Pakatan Rakyat yang terdiri daripada PKR dan DAP yang sentiasa meletakkan agenda membela nasib rakyat dan keadilan serta membawa perubahan politik dan ekonomi sebagai teras perjuangan. Pendedahan Ketua Wanita Umno Jasin ini sekali gus mendedahkan tembelang sebenar Umno/BN yang kononnya sentiasa berganding bahu dan berpegang teguh kepada pucuk pimpinan.

Walau bagaimanapun kepada semua petugas PAS dan Pakatan Rakyat tidak mudah leka dan terbuai-buai dengan pergolakan yang berlaku dalam Umno di Merlimau sebaliknya terus meningkatkan momentum dan gerak kerja untuk menwan hati pengundi serta membawa mesej yang lebih besar bukan sahaja untuk PRK Merlimau tetapi dalam gagasan yang lebih besar dalam Pilihanraya Umum ke 13.