01 March 2009

APA GUNA ADA UNDANG-UNDANG DAN PELEMBAGAAN?

Umum mengetahui Najib bakal ambil alih jawatan PM daripada Pak Lah. Itu atas kertas, tetapi dalam politik macam-macam boleh berlaku. Mungkin ada sesuatu yang mengejutkan di saat-saat akhir. Ini satu spekulasi yang tak mustahil berlaku. Saya yakin Najib masih menunggu dengan berdebar-debar apakah dia akan meneruskan legansi bapanya menjadi PM Malaysia.

Tetapi perkembangan yangberlaku serta kenyataan-kenyaatan Najib akhir-akhir ini menyebabkan saya berfikir apakah Pak Lah akan meneruskan hasratnya untuk menyerahkan kuasa kepada Najib.

Banyak kenyataan yang dikeluarkan Najib tidak menggambarkan mentaliti seorang bakal Perdana Menteri.

Apabila terdapat dua adun Pakatan Rakyat mendedahkan mereka cuba disogok RM 20 juta dengan membuat laporan polis, apa reaksi Najib?

"Mana -mana pihak yang membuat laporan palsu akan dikenakan tindakan"

Macam mana Najib boleh tahu bahawa tuduhan itu sama ada benar atau palsu? Najib dah buat sisatan sendirikah? Nampak gayanya Najib lebih cepat dan pantas berbanding polis, SPRM dan mahkamah dalam menentukan kesahihan laporan yang dibuat.

Kalau macam tu, elok sangatlah kalau Najib dilantik jadi Ketua Polis Negara, Pengerusi SPRM atau ketua Hakim Negara kerana kecekapan dan kepantasan Najib menyelesaikan sesuatu kes tak sampai 24 jam! Hebatkan?

Begitu juga apabila Speaker Dun Perak, V. Sivakumar mengemukakan notis untuk mengadakan sidang tergempar DUN pada 3 March ini? Apa kata Najib?

Sidang Dun Perak tidak boleh diadakan selagi mahkamah belum buat keputusan tentang status 3 'wakil rakyat bebas' yang diistiharkan mengosongkan jawatan oleh Speaker. Mahkamah juga belum membuat keputusan tentang saman dan injuksi mahkamah yang dikemukakan oleh MB Perak yang sah.

Kalau macam tu, apa peranan speaker DUN? Bila mahkamah akan selesai perbicaraan kes ini? Jika mahkamah tinggi membuat keputusan adakah keputusan itu muktamad tidak boleh dirayu ke mahkamah rayuan dan persekutuan? Berapa lama Dun Perak terpaksa menunggu untuk bersidang? Setahun? Dua tahun???????

Adakah selepas ini ada peraturan baru, mana-mana Dun yang ingin mengadakan sidang Dun perlu dapat perkenan dari Najib sebelum sidang boleh diadakan?

Apakah Najib berminat untuk mengambil alih tugas speaker DUN Perak?

Macam mana orang seperti ini boleh diberi kepercayaan untuk jadi orang nombor satu negara? Tafsir undang-undang dan pelembagaan ikut akal dan kehandak sendiri. Habis punah ranah negara. Apa guna negara ada undang-undang, peraturan dan pelembagaan kalau dengan mudah-mudah je ia dicabuli dan dikhianati?