17 October 2010

PRK GALAS: UMNO GANTI 'PROJEK MEE SEGERA' DENGAN PROJEK EKSPRES!

Apabila bekas Adun Pas Dun Galas pulang ke rahmatullah, TPM beritahu bahawa Umno akan bertanding dan berjanji tidak ada sebarang janji projek "mee segera' seperti kelaziman.

Kenyataan ini mudah difahami kerana menyedari janji projek jambatan semasa PRK di Manek Urai masih belum tertunai. Malah banyak lagi janji pembangunan belum mampu dilaksanakan dengan 1001 macam alasan. Umno juga menyedari bahawa rakyat hari ini bukanlah bodoh seperti yang mereka sangka umpama kerbau dicucuk hidung dan burung belatuk yang hanya tahu angguk sahaja.

Tetapi itu cuma retorik sahaja, Umno dan rasuah pilihanraya tak mampu dipisahkan. Apa lagi kempen yang Umno mampu lakukan selain menabur janji, merasuah pengundi dengan pelbagai cara sama ada dalam bentuk 'bantuan', 'duit poket', 'duit belanja sekolah', 'duit zakat' dan sebagainya serta yang paling popular dan paling gila iaitu projek mee segera.

Terkini "projek Perumahan Rakyat' di Galas yang dinyatakan oleh Tengku Razaliegh baru-baru yang akan diumumkan secara rasmi oleh TPM di Galas pada 24 Oktober ini. Ini bukan projek 'mee segera' ke.Ohh saya terlupa 'projek mee segera' dah tak ada...mungkin lepas ni Umno akan guna istilah 'projek Ekspres' pulak!

Bagi saya rakyat Kelantan sudah cukup matang dan cerdik berpolitik..Ingat amanat To Guru dulu...bagi duit ambik...bagi gula kacau..bagi kain pakai...bagi rumah tinggal. Undi pakat-pakat pangkah bulan!

KOS UBAH SUAI RUMAH PM RM 65 JUTA !

Kata kerajaan 1 Malaysia tak ada duit. Kononnya kalau beri bonus pada kakitangan awam perbelanjaan akan melebihi pendapatan. Ok, itu saya boleh terima kalau benar sebagai dasar jimat cermat dan perbelanjaan berhemah kerajaan. Bagi Kementerian, agensi dan jabatan kerajaan, dasar perbelanjaan berhemah diperkenalkan. Tak ada lagi mesyuarat, seminar atau kursus di hotel. Kalau mesyuarat dapat air mineral sebotol itu sudah cukup baik!

Bila kerajaan beri RM 500 pada kakitangan awam gred DG 54 ke bawah ramai berkata kita patut bersyukur kerajaan masih ingat pada kakitangan kerajaan walaupun ketika ekonomi negara sekarang tengah nazak.

Dalam kata kerajaan tak ada duit, rakyat di negara ini dikejutkan dengan pembaziran keterlaluan yang dilakukan oleh PM sendiri apabila melakukan ubah suai kediaman rasmi melebihi kos asal Sri Perdana.


Sri Perdana di Putrajaya mula di bina pada tahun 1997 dengan kos RM24 juta dan siap dua tahun kemudiannya. Bangunan ini diubah suai buat kali pertama pada tahun 2005 yang menelan belanja hampir RM6 juta. Keperluan untuk sekali lagi melakukan pengubah suaian kepada Sri Perdana dengan kos RM65 juta dipertikaikan, khususnya apabila rakyat dinasihatkan supaya berbelanja secara berhemah. Pengubahsuaian Seri Perdana dengan peruntukan yang begitu tinggi dianggap satu lagi pembaziran dana rakyat.

Malah kita lihatlah bukan sahaja PM dan konco-konco membazirkan duit rakyat, isteri PM juga ikut tumpang mentiriskan duit rakyat. Contoh paling jelas dan terdekat apabila mengadakan persidangan 'First Lady' baru-baru ini. Persidangan itu hanya dihadiri 'first lady' dari negara dunia ketiga terutamanya dari Benua Afrika. Isteri pemimpin utama negara Asean pun hanya hantar wakil sahaja. Berapa kos untuk adakakan persidangan yang tak perlu ini ketika negara berada dalam ekonomi tak menentu? Berapa pula kos untuk membawa 'first lady' dan rombongannya melawat hampir ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak?

Mengulas isu ini, MP Shah Alam, YB Khalid Samad menyifatkan ia sebagai satu tindakan tidak bertanggungjawab dan membelakangkan kepentingan rakyat.

"Inilah keutamaan pemimpin Umno-BN untuk kepentingan mereka sendiri, keselesaan sendiri ikut citarasa masing masing tanpa memikirkan rakyat jelata yang menghadapi kesusahan untuk membiayai kehidupan seharian. Ramai yang tidak berkerja dan hutang piutang. Tetapi RM65 juta digunakan untuk ubahsuai Sri Perdana ini tindakan yang tidak wajar sama sekali," katanya.