16 September 2008

BN MENANTI UNTUK DITALKINKAN


Kebimbangan jelas tergambar dari riak semua pemimpin BN terutamanya dari UMNO hari ini selepas sidang akhbar Datuk Seri Anwar Ibrahim petang tadi.. Masing –masing sudah mula 'kecut' dengan penumuman DSAI yang mengulangi dan menegaskan beliau sudah cukup kerusi untuk membentuk kerajaan.

Walaupun, masing –masing cuba menyembunyikannya tetapi kegelisahan itu tidak dapat mereka sembunyikan dari pengetahuan umum. Apa perlu mereka melatah dan 'meraban' yang bukan –bukan kalau isu lebih 31 ahli parlimen BN akan menyertai Pakataran Rakyat tidak berasas. Buat tak tahu sudah lah ! DSAI berkata media yang bersekongkol dengan kerajaan seperti Utusan Malaysia, RTM dan TV 3 tak payahlah menuduh dan buat cerita yang bukan-bukan kerana beliau sudah cukup kekuatan untuk membentuk kerajaan baru.

Keenganan Pak Lah berjumpa dengan DSAI menunjukkan bahawa tidak mungkin peralihan kuasa akan berlaku secara rundingan atau secara diplomasi. Jika dalam beberapa siri pilihanraya umum yang lalu pelbagai taktik jahat dan kotor digunakan untuk mengekalkan kuasa mana mungkin BN akan menyerah 'mudah-mudah' kepada Pakatan Rakyat.

Sebagai alternatif, DSAI berkata rombongan pimpinan Pakatan Rakyat akan memohon perkenan mengadap DYMM Agong secepat mungkin untuk membentuk kerajaan baru.

Pilihan lain yang ada ialah membawa usul tergempar tidak percaya kepada kerajaan yang ada. Seperti dalam posting sebelum ini, saya mengharapkan BN menyerahkan kuasa secara terhormat sebelum mendapat 'malu besar' pada sidang parlimen nanti. Bayangkan usul kelulusan belanjawan yang dibentangkan baru baru ini tidak mendapat 'majoriti mudah' dari Dewan Rakyat. Bagaimana kerajaan hendak meneruskan kuasa tanpa ada suara majoriti di parlimen.

Pada hari ini, kerajaan yang ada hanya kelihatan 'gagah' di dada akhbar dan rangkaian telivesyen yang dimiliki oleh mereka tetapi hakikatnya mereka sedang menunggu untuk ditalkinkan.

PERALIHAN KUASA PASTI BERLAKU


Datuk Seri Anwar sebentar tadi baru selesai mengadakan sidang akhbar di Pejabat Keadilan di Petaling Jaya.

Beliau mengumumkan 31 orang ahli parlimen BN dari Semenajung, Sabah dan sarawak bersedia menyertai Pakatan Rakyat.

Dalam satu soalan wartawan tentang kemungkinan peralihan kuasa tidak akan berlaku beliau menegaskan bahawa ia sesuatu yang pasti berlaku.

DSAI sedang menunggu jawapan dari Perdana Menteri untuk mengadakan pertemuan tentang proses peralihan kuasa supaya berlaku dengan aman tanpa sebarang masalah.

Pada pandangan saya, ini merupakan satu tindakan bijak. Sasaran 16 September tidak penting yang paling utama adalah perubahan dalam kerajaan. Penubuhan kerajaan merupakan satu perkara yang serius tanpa perlu melayan sebarang provokasi dan suara -suara sumbang yang menyatakan pelan peralihan kuasa hanya omomg -omong kosong.

Beliau juga menggesa BN tidak menggunakan ISA untuk menangkap ahli parlimen BN yang ingin menyertai Pakatan Rakyat dan juga kepada ahli parlimen Pakatan Rakyat yang lain

Walau bagaimanapun saya percaya BN di bawah Pak Lah akan melakukan apa sahaja untuk menggagalkan proses peralihan kuasa ini.

USTAZ HASHIM JASIN DIISTIHAR MENANG DI SANGLANG


Ustaz Hashim Jasin diisytiharkan pemenang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sanglang buat kali ketiga berturut-turut selepas Mahkamah Persekutuan mendengar rayuannya hari ini.

Panel tiga orang hakim sebulat suara memutuskan kerusi itu dimenangi wakil rakyat itu, yang juga pesuruhjaya PAS Perlis, dan kemenangan calon BN Abdullah Hassan pada 8 Mac lalu dibatalkan.

Hakim-hakim memutuskan satu pilihanraya kecil tidak perlu diadakan.

Ustaz Hashim memperolehi kerusi tunggal PAS itu sejak pilihanraya umum 1999 tetapi akibat kesilapan teknikal dalam penjumlahan undi dalam pilihanraya umum lalu, beliau diisytiharkan tewas di tangan Abdullah.

Jun lalu, Mahkamah Tinggi Kangar mengisytiharkan kerusi itu kosong selepas menerima permohonan petisyen yang dikemukakan oleh Hashim.
Bagaimanapun, mahkamah pilihanraya itu menolak permohonannya untuk mengisytiharkan beliau sebagai pemenang kerusi DUN tersebut.

Mahkamah itu bagaimanapun menyerahkan kepada Suruhanjaya Pilihan raya (SPR) untuk menentukan sama ada pilihanraya kecil perlu diadakan serta bila akan diadakan.

Ustaz Hashim kemudian mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Persekutuan supaya beliau diisytiharkan pemenang di Sanglang.

Ustaz Hashim memenangi kerusi tersebut dalam pilihanraya umum 2004 dengan majoriti 45 undi, mengalahkan calon BN Datuk Mastika Junaidah Husin.

Dalam pilihanraya umum Mac lalu, PAS melalui calonnya Rus'selle Ezlan menguasai satu lagi kerusi, Simpang Empat, dengan majoriti 53 undi.

ISU SERBAN ? KENAPA ISA TAK DIGUNAKAN ?Seorang pelajar pondok yang disaman kerana menunggang motosikal dengan memakai serban diperintahkan Mahkamah Majistret di sini semalam untuk membela diri terhadap tuduhan itu.

Majistret Tengku Amalin Ais'shah Putri Sultan Ismail Petra memutuskan demikian setelah mendapati pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap Ahmad Nasir Darus (gambar), 27, dan menetapkan 24 November ini untuk perbicaraan.
Semasa dihadapkan ke mahkamah pada 4 November 2007 lalu, pelajar Pondok Pasir Tumboh itu tidak mengaku bersalah dan minta dibicarakan atas kesalahan yang dilakukan pada 20 September 2007 di Jalan Pasir Tumboh dekat sini.

Ahmad Nasir disaman kerana menyalahi Kaedah 4 Motosikal (topi keledar) 1973 dan dihukum mengikut Seksyen 119(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang dibaca bersama dengan Seksyen 128(1) akta sama.

Jika sabit kesalahan, dia boleh didenda sehingga RM2,000 atau penjara sehingga enam bulan.

Kes ini menarik perhatian kerana ia menyentuh tentang sensitiviti agama Islam . Seolah –olah wujud diskriminasi dalam soal agama. Hal ini kerana dalam masa yang sama lelaki sinkh yang ‘berserban’ tidak dikenakan sebarang tindakan jika tidak memakai topi kaledar. Alasan polis yang menahan bahawa pelajar berkenaan belum ‘lebai’ sama sekali tidak boleh diterima.Pemakaian serban adalah sunnah nabi SAW bukan soal ‘lebai’ atau tidak lebai.

Saya tidak berniat untuk mempertikaikan pemakaian ‘serban’ oleh lelaki sinkh yang tidak perlu memakai topi kaledar sewaktu menaiki motorsikal kerana itu pakaian dan kepercayaan agama mereka. Namun dalam masa yang sama, pihak berkuasa perlu meyedari bahawa pemakaian serban adalah salah satu amalan yang digalakkan dan menjadi sunnah Nabi SAW.

Dalam hal ini, pihak berkuasa yang perlu dipersalahkan kerana tidak peka dengan isu dan hal yang berkaitan dengan ajaran Islam.sekiranya Taresa Kok EXCO Kanan Selangor dikenakan ISA kerana didakwa terlibat dalam petisyen isu azan yang menyentuh isu agama Islam di masjid Kinrara Puchong, bagaimana pula mereka yang mempertikaikan pemakaian serban yang menjadi simbol agama yang merupakan sunah Nabi SAW ?

Tindakan ini sebenarnya menggambarkan bahawa isu penahanan ISA kerana menggugat dan menyentuh isu agama merupakan satu alasan kerajaan untuk ‘menghalalkan’ tindakan mereka. Apa yang berlaku menunjukkan kerajaan tidak konsisten dalam mempertahankan kesucian dan status Islam sebagai agama rasmi Malaysia.

IDEA PERALIHAN KUASA BERLAKU APABILA PEMIMPIN TIDAK MENGIKUT PETUNJUK AL QURAN

(Beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang hak dan yang bathil).            ( Al –Baqarah : 185 )


 

Hari ini semua tertumpu kepada pengumuman yang bakal dibuat oleh Datuk seri Anwar Ibrahim berkaitan pembentukan kerajaan baru. Tengku Razaliegh Hamzah dijadualkan akan membuat sidang akhbar berasingan berkaitan dengan peralihan kuasa.

Media massa hari ini pula semakin sibuk mengentam dan memanipulasi isu peralihan kuasa. Semalam utusan DSAI ke Putrajaya mengutus surat kepada Perdana Menteri. Di antara kandungan suarat tersebut meminta agar peralihan kuasa dilakukan secara aman tanpa wujud sebarang ketidakstabilan dan implikasi negatif kepada Negara.

Semua ini tidak akan berlaku jika pemimpin yang diberi kuasa dan amanah melaksanakan tanggungjawab mengikut petunjuk Al Quran. Malangnya ini tidak berlaku. Ayat Al Quran sering dijadikan sebagai alunan di majlis rasmi kerajaan atau upacara kebesaran Islam. Malangnya, petunjuk Al Quran tidak dijadikan panduan dan ikutan dalam pemerintahan.

Natijahnya berlaku amalan rasuah berluasa, penyelewengan wang rakyat, pembaziran ( contoh makan angin di Taiwan ), penindasan dan segala macam bentuk salah guna kuasa. Akhirnya, rakyat sudah tidak mampu berdiam diri dan bangkit menyatakan suara hati yang diterjemahkan dalam Pilihanraya Umum ke 12 pada 8 Mac lalu.

Hari ini sekali lagi majoriti rakyat menunggu untuk melihat pembentukan kerajaan baru dapat direalisasikan. Sekiranya pemimpin kerajaan yang ada benar –benar mengikut petunjuk Al Quran idea peralihan kuasa pasti tidak akan berlaku.

Semoga kerajaan baru yang terbentuk nanti akan benar –benar menjadikan Al Quran sebagai petunjuk dan panduan. Selamat Menyambut Nuzul Al Quran dan Selamat Hari Malaysia 16 September 2008.