08 September 2008

PENDUDUK DAH TAK TAHAN HIDU BAU BUSUK SETIAP HARI


Ketua Menteri Melaka, Datuk Ali Rustam Dalam lawatannya semalam ke tapak Pelupusan Sampah dan Sisa Pepejal di Krubong semalam menutup hidung kerana tidak tahan bau busuk dari tapak berkenaan.

Untuk makluman YAB Datuk, penduduk di taman dan perkampungan berhampiran seperti Taman Merdeka, Taman Datuk Tamby Chik Karim, Taman Angkasanuri dan kampung gangsa dah 12 tahun menghidu bau busuk berkenaan sejak tahun 1996.

Ketua Menteri dalam temuramah dengan pihak TV 9 menyalahkan kelewatan Pihak Kementerian Alam Sekitar sebagai punca kelewatan membina insinerator moden di Sungai Udang bagi menggantikan tapak sedia ada.

Inilah punca apabila pihak kerajaan negeri tidak teliti apabila merancang membina pusat pelupusan sampah di Krubong tahun 1996 dahulu . Pada ketika itu, kawasan di sekitarnya sudah wujud taman perumahan dan kampung tradisional yang hanya kira-kira 1 Kilometer dari tapak berkenaan. Mengapa tetap diluluskan juga ?

Sikap kerajaan negeri yang seolah –olah menyalahkan pihak lain dalam isu ini adalah sesuatu yang amat dikesali. Sepatutnya pihak kerajaan negeri perlu memikul tanggungjawab sepenuhnya atas masalah yang berlaku.

BERHATI-HATI APABILA BERKUNJUNG KE KEDAI KEK ITALY DI MELAKA


Para pengguna Islam di Melaka di minta berhati –hati apabila membeli di kedai Kek Italy yang mempunyai banyak cawangan di Melaka.
Kedai Kek ini mendapat Sijil Pengesahan Halal Dari Jabatan Agama Islam Malaysia. Tetapi, perlu diingatkan bukan semua produk atau kek yang dijual di situ yang mendapat tanda pengesahan halal.

Dari penilitian saya pada sijil halal tersebut ,hanya lebih kurang 15 jenis produk sahaja yang mendapat pengiktirafan sijil halal JAKIM. Saya yakin ramai yang tidak menyedari perkara ini. Justeru itu, berhati –hatilalah agar tidak termakan makanan yang diragui kesuciannya. Alangkah malangnya, sewaktu berbuka puasa nanti ada umat Islam yang mengisi perut dengan makanan yang diragui atau haram.

SATU LAGI PROJEK 'GAJAH PUTIH' DI MELAKA


Melaka Digital Mall, satu lagi pembangunan yang bernilai jutaan ringgit yang menjadi projek ‘gajah putih’ di tengah Bandaraya Melaka. Walaupun telah siap sejak tahun lepas lagi, tinjauan saya mendapati hanya terdapat sebuah restoran makanan segera dan beberapa kedai menjual telefon bimbit yang ibarat ‘hidup segan mati tak mahu’.
Bangunan yang pada peringkat awalnya ingin dijadikan Plaza ‘ Low Yatt Melaka’ yang menjual pelbagai peralatan dan aksesesori komputer dan telefon bimbit tidak menjadi kenyataan.

Menurut seorang pengedar dan penjual barang komputer di bandar ini berkata di antara punca peniaga-peniaga komputer tidak berminat menjalankan operasi di bangunan ini kerana sewanya yang mahal dan masalah tempat letak kereta yang dilihat menyukarkan pengguna untuk berkunjung ke sini.

Nampaknya bertambah lagi koleksi projek ‘gajah putih’ di negeri Melaka. Selepas Melaka terkenal dengan projek gajah putih bernilai ratusan juta ringgit di Pulau Melaka dan Stadium Hang Jebat.

Selepas ini saya akan mendedahkan pula siapa ‘makmum’ Masjid Selat di Pulau Melaka yang bernilai puluhan juta ringgit.