20 January 2009

MACAM-MACAM...

MUSA HASSAN HINA SUNNAH NABI???


Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, polis menyaman seorang pelajar pondok yang memakai serban kerana tidak mahu perkara itu menjadi trend di kalangan pelajar terutama pelajar sekolah agama.

Kepada Musa Hassan saya nasihatkan elok bertaubat dengan ucapan yang dibuat, memakai serban adalah sunnah bukan trend atau fesyen yang disengaja diada-adakan. Kita tak nak pakai serban tak ada masalah, buat dapat pahala tak buat tak mengapa. Tetapi kalau memperlekehkan sunnah nabi....dengan menganggap satu trend adalah sama seperti menghina agama Islam.

Para mufti tolong nasihatkan sedikit ketua polis negara ini, jangan cakap ikut sedap mulut dan logik akal sahaja! Nak saman pun samanlah, tetapi ucapan yang seperti mengina sunnah Nabi SAW sesuatu yang sama sekali tidak boleh diterima.

TIADA MAAF BAGIMU!!!!!


Israel akhirnya terpaksa mengundurkan tenteranya dari Genting Gaza. satu kemenangan moral untuk pejuang Islam Palestin. Kelmarin, perdana menteri regim pengganas zionis Ehud Olmert dengan nada selamba memohon maaf atas tindakan ketenteraan tentera yahudi itu kepada penduduk Islam Palestin.

Maaf? Tiada maaf bagimu! Senang-senang je nak mohon maaf. Inilah manusia yang lebih teruk dan keji daripada haiwan. Haiwan pun ada perasaan belas kasihan dan simpati. Tetapi inilah bangsa yahudi yang dilaknat oleh Allah seperti dalam Al Quran.

Setelah ribuan nyawa terkorban, banyak kediaman musnah dan ramai yang kehilangan ahli keluarga dan harta benda tindakan memohon maaf adalah sekali lagi bukti penghinaan kepada umat Islam. Tindakan yang biadab dan kurang ajar.

Saya menyeru dan mengesa terutama diri saya, ahli keluarga dan sahabat handai serta sesiapa sahaja yang bersimpati dengan nasib umat Islam palestin agar terus menggerakan usaha bantuan dan sumbangan kepada penduduk di Gaza.

Tindakan boikot perlu dilaksanakan berterusan tanpa noktah sebagai pengajaran kepada bangsa yang tidak bertamadun ini. Walaupun selepas ini bakal menyusul perjanjian damai dan sebagainya, bangsa yahudi adalah bangsa yang tidak boleh diberi muka sama sekali seperti yang dinyatakan dalam Al Quran (contoh Al Baqarah: 120 )mereka akan terus memusuhi dan memerangi kita apabila umat Islam leka.

Tindakan boikot perlu bermula dari rumah kita sendiri, sebelum kita menggerakkan rakan-rakan kita yang lain. Apa perlu kita menggunakan barangan Amerika seperti colgate, maggi,Nestle, Gardenia, Danone kalau di pasaran hari ini cukup banyak alternatif dan produk daripada umat Islam. Jika kita masih menggunakan produk ini, sebenarnya ia menggambarkan diri kita yang hanya pandai cakap banyak dan suruh orang lain buat kebaikan tetapi kita sendiri tak nak lakukan. Samalah kita seperti orang yang cakap tak serupa bikin.

Mereka yang suka cakap tak serupa bikin diberi peringatan dan amaran oleh Allah SWT:

Wahai orang-orang yang beriman kenapa kamu mengatakan tapi kamu tidak kerjakan maka amat besar kemurkaan Allah kepada mereka yang mengatakan tetapi tidak dilaksanakan ( As -Soff : 2 )

ISU SERBAN BUKTI KEPINCANGAN PERUNDANGAN NEGARASeorang pelajar pondok, Ahmad Nasir Darus memilih memilih untuk menjalani hukuman penjara daripada membayar denda RM90 setelah disabit bersalah kerana menunggang motosikal tanpa memakai topi keledar.

Ahmad Nasir memilih menjalani hukuman penjara selepas Majistret Tengku Amalin A'Ishah Putri memutuskan dikenakan hukuman denda RM90 atau menjalani hukuman penjara dua hari.

Bagaimanapun di atas alasan memegang prinsip demi mempertahankan sunnah Rasulullah saw beliau lebih sanggup ditahan di penjara.

Kes ini menyebabkan saya tertanya-tanya salah ke pakai serban masa bawa motor? Masa kat universiti dulu saya biasa pakai serban bila jalan-jalan sekitar bandar Geogetown dan keliling Pulau Pinang dengan menunggang motorsikal. Malah saya masih ingat lagi dalam Muktamar Pas di Masjid Rusila Terangganu pada tahun 1995 saya memakai serban sepanjang perjalanan masa bonceng motorsikal Yamaha RXS dari Marang Terangganu sampai ke Pulau Pinang! Saya dan rakan melintasi beberapa sekatan jalan raya, tapi polis tak tahan pun!

Adakah sebabnya polis tersebut menganggap saya lebai ketika itu? Mungkinkah juga polis tu penyokong Pas? Mungkinkah juga polis tersebut keturunan pak lebai?

Kes ini membuktikan bahawa sistem perundangan negara kita yang berdasarkan Pelembagaan Lord Reid mempunyai kepincangan yang nyata.

Saya yakin isu ini akan menjadi polemik dan perdebatan. Isu ini bakal menimbulkan pertikaian jika tidak diperhalusi dengan baik lebih-lebih lagi bagi mereka yang emosional.

Apa yang berlaku adalah berpunca tidak ada satu peruntukan yang jelas dalam sistem perundangan negara berkaitan dengan Akta keselamatan jalan raya yang tidak satu penjelasan dan peruntukan bagi mereka yang memakai lebai/serban apabila menunggang motorsikal.

Siapa lebai dan siapa tidak lebai? Mampukah sebenarnya mahkamah menjelaskannya?

Kadang-kadang saya pun tertanya-tanya bagaimana hakim boleh membuat keputusan orang ini lebai atau tidak? Adakah alasan penghakiman majistret boleh diketahui umum dalam kes ini?Adakah selepas ini bagi mereka yang memakai serban terpaksa tanggalkan serban bila menunggang motorsikal? Bagaimana pula dengan kaum lelaki berbangsa singh yang memakai turban? Perkara ini mesti dijelaskan kepada umum supaya tidak timbul kekeliruan dan pertikaian yang lebih besar pada masa akan datang.

Apa yang pasti jika mahkamah yang lebih tinggi mengekalkan hukuman denda atau penjara dalam peringkat rayuan nanti, ini merupakan satu hari malang bagi umat Islam yang prihatin.Kes pertama seumpama ini pasti akan dijadikan rujukan pada kes-kes yang ada persamaan pada masa akan datang.

Menyedari kepincangan yang berlaku ini, sewajarnya umat Islam terutamanya, kembali kepada sistem perundangan Islam yang sebenar yang tidak terhad hanya hudud sahaja tetapi ada qisas,diat dan takzir.Apa yang pasti sistem perundangan Islam yang terbaik dan lebih adil dan saksama kepada sesama manusia.