22 September 2008

DI ANTARA DUA PERALIHAN KUASA


Sehari dua ini isu peralihan kuasa di antara Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Najib Tun Razak agak hangat diperkatakan. Terutamanya oleh media milik kerajaan. Isu Peralihan kuasa dari kerajaan Barisan Nasional ( BN ) ke Pakatan Rakyat( PR ) agak sedikit 'tenggelam'.Walau bagaimanapun kedua-dua peralihan kuasa ini membawa makna yang tersendiri.

Walau bagaimanapun persamaannya kedua -duanya membawa mesej yang jelas, menolak kepimpinan Pak Lah sama ada dari menerajui kerajaan atau BN.

Peralihan kuasa di antara Pak Lah kepada Najib lebih kepada 'survival' BN dan UMNO yang diasak hebat oleh PR yang berazam dan berkeyakinan tinggi untuk membentuk kerajaan. Maka idea ini dicetuskan bagi menyelamatkan UMNO dan BN serta kerajaan yang ada di samping satu cubaan terdesak untuk memujuk ahli parlimen BN yang bercadang melompat ke PR agar membatalkan hasrat mereka.

Peralihan kuasa di antara Pak Lah dan Najib dilihat tidak mampu memulihkan keyakinan ramai bagi menyelamatkan suasana ekonomi dan politik dalam negara yang kian gawat. Malah langkah ini kemungkinan akan mewujudkan pertarungan yang lebih sengit di antara kem Pak Lah dan Najib. Misalnya, Khairy Jamaludin menantu kesayangan Pak Lah sudah pasti tidak akan berdiam diri dengan cita -cita kem najib untuk melihat Najib menjadi PM. Sekiranya, Najib menjadi PM laluan Khairy merebut jawatan Ketua Pemuda Umno sudah pasti berliku. Di samping banyak 'keistimewaan' yang diperolehi semasa Pak lah menjadi PM akan hilang.

kesimpulannya peralihan kuasa di antara Pak Lah dan Najib sudah terlewat dan tidak membawa apa apa makna.

Justeru itu, Pakatan Rakyat mesti fokus kepada usaha berterusan bagi memastikan pembentukan kerajaan baru akan dapat diterjemahkan seberapa segera.Majoriti rakyat menaruh harapan besar perubahan secara menyeluruh daripada pelbagai masalah yang bertimpa-timpa kepada negara selagi negara diperintah pemimpin yang ada. Begitu juga kepada semua pendokong dan penyokong Pakatan Rakyat agar menghentikan polemik isu peralihan kuasa Pak Lah dan Najib yang mungkin hanya sebagai 'retorik' untuk mengalihkan isu sebenar.