02 September 2008

HARAPAN MALAYSIA BARU TERUS BERSEMARAK


Selepas sambutan Kemerdekaan ke 51 pada 31 Ogos lalu harapan dan fokus rakyat Malaysia terarah kepada tarikh 16 september 2008. Sasaran yang ditetapkan oleh Ketuan Pembangkang dan YB Permatang Pauh yang baru , Dato’ Seri Anwar Ibrahim untuk membentuk kerajaan baru Malaysia.
Tanda –tanda kearah itu semakin jelas dan terus memarakkan harapan majoriti rakyat Malaysiayang cintakan pemerintahan kerajaan yang adil dan telus. Terkini, satu pertemuan sulit dijangka berlaku di ibu kota hari ini melibat DSAI dengan ahli Parlimen BN dari Sabah, Sarawak dan Semenanjung. Mungkin ada sesuatu berita atau pengumuman penting selepas pertemuan itu. Sama –samalah kita nantikan.
Apa yang pasti perkembangan muktahir dalam negara seperti penyelewengan dan rasuah, salah guna kuasa,isu integriti badan kehakiman, menularnya budaya fitnah, pendakwaan terpilih BPR dan peningkatan kadar inflasi menyebabkan majoriti rakyat sudah mula bosan dan hilang kepercayaan pada kerajaan yang ada.
Walaupun kerajaan menawarkan pelbagai tawaran ‘menarik’ dalam pembentangan Belanjawan pada 29 Ogos lalu, ia tidak mampu mengubat dan merawat luka serta memujuk hati majoriti rakyat Malaysia.
Walau bagaimanapun, perasaan bimbang tetap wujud. Sudah pasti kerajaan yang diterajui oleh Barisan Nasional akan melakukan apa sahaja untuk mempertahankan sisa – sisa kuasa yang masih ada. Ini jelas seperti yang ditegaskan oleh Perdana Menteri dalam ucapan di akhir pembentangan Belanjawan.Beliau akan memastikan ‘mandat’ yang diperolehi oleh BN akan dipertahankan.
Kita berharap, peralihan kuasa yang diuar –uarkan berlaku akan terus mewujudkan keharmonian dan kestabilan kepada Negara. Walaupun begitu, saya tidak menafikan sesuatu perubahan yang diinginkan memerlukan sedikit pengorbanan.