09 January 2010

EYE ON MALAYSIA DISITA: EPISOD MALANG BUAT RAKYAT MELAKA


Hari ini rakyat Melaka dan pelancong dari luar hanya mampu melihat roda gergasi Eye On Malaysia di muara Sungai Melaka berdiri kaku. Tidak seperti sebelumnya berputar-putar membawa pelancong melihat permandangan di sekitarnya. Roda gergasi ini tidak lagi bercahaya pada waktu malam seperti kebiasaannya.

Kalau sebelumnya pelancong yang datang ke Melaka merasa tidak lengkap kalau tak menaiki roda Eye On Malaysia ini. Begitu juga roda gergasi ini dijadikan disitinasi utama kepada tetamu kerajaan negeri yang melawat Melaka. Maka ketika itu Ketua Menteri hanya mampu menahan kembang kerana dipuji oleh pemimpin dan tetamu luar. Datuk Shah Rukh Khan juga pastinya tidak dapat melupakan pengalaman manis berpusing dalam gendola VIP yang dilengkapi TV LCD di situ.

Walaupun telah sekian lama, Eye On Malaysia berada di situ saya masih belum terbuka untuk merasai pengalaman menaikinya. Walaupun anak-anak mengajak untuk menaikinya...Saya kata nantilah dulu....Tak sanggup saya menaiki roda gergasi yang saya sifatkan sebagai simbol pembaziran kerajaan Melaka.

Ternyata telahan saya berasas, hari ini pelaburan RM 8 juta yang dikeluarkan oleh kerajaan negeri tidak termasuk jutaan ringgit lagi menyediakan pelbagai kemudahan asas seperti jalan khas dan lot meletak kereta kini lebur dan tenggelam di muara Sungai Melaka tempat terletaknya Eye On Malaysia.

Ketua Menteri, Datuk Muhd. Ali Rustam tidak boleh lepas tangan dengan menunding jari menyalahkan syarikat yang terlibat membawa Eye On Malaysia ke Melaka. Adakah kerajaan Melaka tidak mengkaji semua implikasi atau menyiasat tentang semua aspek semasa membawa Eye on Malaysia ke Melaka? Tindakan cuba lepas tangan Ali Rustam merupakan satu perbuatan terdesak yang amat tidak bertanggungjawab. Adakah beliau fikir membeli roda Eye On Malaysia sama seperti membeli roda basikal?

Ini melibatkan jutaan ringgit duit rakyat dan bukan duit poket Ali Rustam atau dari tabung Umno! Melaka yang diwar-warkan negeri Maju Menjelang 2010 masih mempunyai rakyat yang tidak mendapat kemudahan bekalan letrik dan air bersih di daerah Alor Gajah dan Jasin. Masih ramai rakyat yang hidup di bawah paras kemiskinan. Masih banyak infrastruktur seperti wad hospital yang lebih diperlukan oleh rakyat Melaka bukannya bepusing-pusing di roda Eye On Malaysia ini.