05 November 2008

ISU LADANG BABI: ALI RUSTAM DISARAN CONTOHI LIM GUAN ENG-MALAYSIAKINI

Operasi lapan ladang ternakan babi di kawasan milik Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) di Batu Maung akan dihentikan sepenuhnya hujung tahun ini.

"Ada lapan ladang dan kira-kira 800 ternakan yang terlibat. Operasi itu akan dihentikan sepenuhnya hujung tahun ini," kata Ketua Menteri, yang juga pengerusi PDC, Lim Guan Eng.

"Semua penternak akan diberi pampasan," katanya kepada pemberita di Pulau Pinang hari ini, demikian menurut Bernama.

Menurutnya, PDC akan mengambil semula tanah seluas 4.8 hektar yang dijadikan tapak kumbahan ternakan babi untuk dibangunkan sebagai kawasan perindustrian.

Lim berkata, kawasan milik PDC yang terletak di Batu Maung itu telah 16 tahun dijadikan tapak kumbahan bagi ternakan babi.

"Ia diberikan secara sah oleh PDC kepada penternak untuk dijadikan tapak kumbahan yang sistematik bagi ladang ternakan itu," katanya

Bagaimana pula dengan ladang ternakan babi di Melaka ? Khususnya di Paya Mengkuang, Kuala Sungai Baru Melaka. sehingga hari ini masih tidak jalan penyelesaian konkrit bagi mengatasi masalah pencemaran yang telah lama dihadapi oleh penduduk di sekitar kawasan berkenaan seperti di Telok Gong.

Masalah yang berlarutan menunjukkan kelemahan kerajaan negeri yang bersikap acuh tak acuh mengatasi masalah yang berlaku. Sebaliknya Datuk Ali Rustam selaku ketua menteri Melaka lebih sibuk dengan ladang babi di selangor berbanding masalah yang sama di negeri sendiri.Tahniah dan syabas diucapkan kepada kerajaan negeri Pulau Pinang yang diketuai oleh Lim Guan Eng. Semoga langkah meniru cara pemerintahan Khalifah Umar Abdul Aziz akan diteruskan.

RAKYAT MALAYSIA TERIMA SIASATAN PAC?-MALAYSIAKINI

Timbalan perdana menteri berkata tuduhan bahawa kerajaan berbelanja besar bagi pembelian 12 unit helikopter Eurocopter EC-725 bernilai RM1.604 bilion ternyata meleset dan tidak berasas berdasarkan penilaian Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

"Maknanya tuduhan awal itu meleset sama sekali dan terbukti tidak ada asas. Sebab itulah kita buka proses itu kepada PAC.

"Walaupun daripada segi Angkatan Tentera Malaysia (ATM) soal keselamatan negara sebenarnya tidak wajar didedahkan kepada terlalu ramai pihak.

"Namun oleh kerana (ia) sudah dijadikan sebagai satu isu besar oleh parti pembangkang jadi kita ambil langkah membenarkan PAC membuat penyiasatan,"

Saya nak tanya Datuk Seri Najib berapa ramai rakyat Malaysia yang mempercayai siasatan yang dilakukan oleh PAC? Adakah dengan siasatan PAC, Najib telah menjadi seorang yang dilihat suci dan bersih?Jika berani saya cadangkan boleh buat undian secara SMS melalui Buletin TV 3, akhbar atau undian yang dilakukan oleh rangkaian web atau blog terpilih untuk membuktikan berapa kerat rakyat yang mempercayai siasatan yang dijalankan oleh PAC. Saya yakin kita sudah dapat menduga akan keputusan undian itu nanti.

Najib dengan megahnya memberitahu kerajaan mempunyai sistem dan peraturan yang diguna pakai dalam prosedur pembelian yang dijalankan. Bagaimanapun dengan laporan audit yang dijalankan kepada pentadbiran kementerian di bawah kerajaan pada tahun lepas? Jelas menunjukkan berlaku banyak kepincangan dan keraguan tetapi senyap sunyi begitu sahaja. Inikah sistem dan peraturan yang dimaksudkan?

Sekali lagi saya mengulangi gesaan hanya sisatan Suruhanjaya Diraja sahaja yang mampu membersihkan imej Najib yang tercalar dalam isu Eurocopter dan pembelian peralatan ketenteraan lain. Nak harap pada BPR? Apa yang berlaku pada laporan yang berjela-jela dibuat oleh pimpinan Pakatan Rakyat kepada BPR? Silap hari bulan telah 'disejuk bekukan'.

Rakyat sudah lama bersabar dan terlalu banyak berkorban dalam kemelut ekonomi yang melanda negara. Kenaikan minyak, meningkatnya harga barang, pengangguran dan inflasi. Dalam keadaan rakyat terpaksa bersusah payah berhadapan situasi ekonomi yang merumitkan ini,penyelewengan yang melibatkan nilai berbilion ringgit adalah sesuatu yang sama sekali tidak boleh diterima.

SIAPA YANG GEMBIRA KEMENANGAN OBAMA?-MALAYSIAKINI


Calon presiden dari parti Demokrat, Barrack Obama menang untuk menjadi presiden kulit hitam pertama Amerika Syarikat.

Sehingga jam 12.20 tengah hari ini, Obama mendahului dengan kutipan 297 undi berbanding calon Republik, John McCain yang memperoleh 145 undi.

Calon memerlukan sejumlah 270 undi untuk menang.

Kemenangan terbesar bagi Obama ialah apabila beliau diisytiharkan pemenang di Ohio dan Pennsylvania - tempat berlakunya kempen yang paling panas dan sengit antara kedua-dua calon tersebut.

Pemerhati telah meramalkan bahawa McCain sukar untuk menang kerana Obama merupakan calon pilihan pengundi.

Di Malaysia siapa yang gembira dengan kemenangan Obama? Adakah ada di kalangan kita masih menaruh harapan Obama akan membawa perubahan khususnya pada umat Islam seluruh dunia dan di negara ini?

Kita mungkin terlupa dengan apa yang dilakukan oleh kuasa Amerika di seluruh dunia. Apa yang dilakukan di Iraq, Afghanistan dan yang paling ketara bersekongkol dengan rezim zionis Yahudi menzalimi rakyat Palestin merupakan sesuatu yang tidak dapat dimaafkan sama sekali. Adakah dengan kemenangan Obama, tahanan tanpa bicara (macam ISA) di Teluk Guatanamao akan dibebaskan? Adakah tentera Amerika akan berundur dari Iraq dan Afghanistan? Di samping itu, kemelesetan ekonomi yang teruk dirasai pada hari ini turut disebabkan oleh kerakusan dan ketamakan golongan kapitalis dan imperalis di Amerika.

Walaupun Obama dengan slogan perubahan yang dilaungkan, beliau tidak boleh bertindak bersendirian. Setiap keputusan perlu mendapat kelulusan senat Amerika yang mempunyai sentimen kebencian kepada umat Islam.

Firman Allah SWT :

Orang yahudi dan Nasara tidak akan redha selagi kamu tidak masuk ke dalam agama mereka. (Al Baqarah : 120)

MENARA TAMING SARI : RAKYAT SEMAKIN KELIRU-MALAYSIAKINI


Pihak pengurusan Menara Taming Sari semalam mengeluarkan kenyataan menafikan bahawa Menara Taming Sari pernah mengalami kerosakan seperti yang pernah disiarkan di dalam bolg ini.

Menurut pengurusan pemasaran dan jualannya, Mohd. Husni Husin apa yang berlaku merupakan prosedur biasa penyelenggaraan bangunan tiga kali setiap bulan. Setiap proses penyelenggaraan mengambil masa satu ke dua hari. Dia turut menafikan bahawa pengunjung menara tidak pernah merungut sepanjang menara tersebut beroperasi.

Maklumat yang diterima adalah berdasarkan daripada pihak Menara Taming Sari sendiri. selain melalui panggilan telefon, guru-guru pengiring yang terlibat dalam lawatan ke Menara Taming Sari membawa pelajar turut dimaklumkan perkara yang sama. Menara rosak bukannya diselenggara!Malah rombongan dari sekolah lain dari dalam dan luar Melaka dimaklumkan perkara yang sama oleh pihak menara. Menara Taming sari rosak!

Apa yang menimbulkan kemusykilan, kenapa menara tersebut kena diselenggara tiga kali setiap bulan? Berapa pula kos penyelenggaraannya? Bagaimana pula kos yang terpaksa ditanggung untuk 'menyelenggara' selepas tempoh setahun ? Adakah kutipan RM 2.5 juta yang dinyatakan tak sampai setahun beroperasi berbaloi dengan kos RM 23 juta yang dibelanjakan oleh kerajaan negeri? Berapa pula kos operasinya termasuk kos 'penyelenggaraan'?

Penjelasan yang dibuat oleh pihak pengurusan Menara Taming Sari sebenarnya lebih banyak menimbulkan persoalan dan kekeliruan. Dalam hal ini pihak kerajaan negeri dan pengurusan menara perlu penjelasan lanjut kepada orang ramai khususnya kepada penduduk negeri Melaka yang telah banyak berkorban. Ini kerana penduduk Melaka terpaksa 'berkorban' kerana memberi laluan kepada projek pelancongan seperti Menara Taming Sari di negeri ini. Misalnya penduduk Melaka terpaksa'berkorban' menghadapi banjir setiap kali hujan lebat akibat sistem perparitan yang tidak sempurna. Pesakit dan pelawat di Hospital Besar Melaka terpaksa 'berkorban' bersesak-sesak kerana jumlah wad yang tidak lagi mampu menampung jumlah pesakit dan tempat letak kereta yang tidak mencukupi.Akibatnya ada yang terpaksa 'berkorban' disaman gara-gara meletak kereta di bahu jalan di kawasan hospital Melaka kerana ruang yang sangat terhad untuk meletak kereta.

SETELAH TERUK DIKRITIK ALI RUSTAM TERPAKSA MINTA SHAH RUKH KHAN BUAT PENJELASAN - MALAYSIAKINI


Masih lagi tak habis cerita tentang Shah Rukh Khan (SRK).Dalam satu kenyataan dikeluarkan melalui agen pelakon popular itu, Shah Rukh Khan sendiri menyedari tentang isu tersebut yang hangat diperkatakan di negara ini, baru-baru ini. Namun, buat masa ini, dia enggan untuk memberikan sebarang komen.

Kritikan rakyat Malaysia yang rata-ratanya tidak bersetuju dengan gelaran Datuk yang diberikan kepada Shah Rukh Khan akan cuba dijelaskan sendiri oleh bintang Bollywood itu apabila dia berkunjung ke Melaka bagi acara penganugerahan itu pada 29 November ini.

Bagaimanapun, pelakon yang pernah popular menerusi filem Kuch Kuch Hota Hai ini tidak menolak untuk memberikan pandangannya sendiri berhubung gelaran yang dianugerahkan kepadanya itu kelak.

Pelakon berusia 43 tahun itu dianugerahkan pingat Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) yang membawa gelaran Datuk sempena dengan Hari Jadi yang ke-70 Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd Khalil Yaakob pada 11 Oktober lalu.

Apa pasal pulak SRK yang kena buat penjelasan?Siapa dia yang hendak beri penjelasan dan mempertahankan gelaran yang diberi? Adakah SRK yang melobi untuk dapat gelaran Datuk tersebut sehingga terpaksa buat penjelasan untuk menjernihkan keadaan?Seolah-olah SRK yang tergila-gila untuk dapat gelaran ini.

Apa penjelasan yang akan dibuat oleh SRK nanti? Mungkin SRK akan memberitahu bahawa dia telah banyak menabur jasa dan mengharumkan nama Melaka seantero dunia. Meningkatkan jumlah pelancong berlipat kali ganda ke Melaka. Jasanya lebih besar berbanding semua seniman yang ada di Malaysia. Sumbangannya lebih besar daripada semua tokoh yang ada di Melaka. Lakonannya telah memberikan sumbangan dalam meningkatkan sahsiah khususnya golongan muda-mudi di negeri Melaka.

Inilah jadinya kalau pemimpin yang ada tidak boleh ditegur dan menerima pandangan dan nasihat orang lain. Walaupun perkara yang dilakukan tidak masuk akal atau tidak boleh diterima. Dalam hal ini, saya memuji sikap dan tindakan Menteri Besar Perak, Ir Datuk Nizar Jamaludin yang begitu merendah diri mengambil sikap memohon maaf kepada pihak istana atas isu penukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak tidak lama dulu.Berapa ramai pemimpin BN yang mengambil pendekatan serupa, memohon maaf apabila melakukan kesilapan?