20 October 2008

APA POST KABINET YANG SESUAI UNTUK CHUA SOI LEK ?


Chua Soi Lek dah pun menang Timbalan Presiden MCA. Sebagai Timbalan Presiden MCA, secara tradisinya dalam BN akan dilantik ke jawatan menteri. Apa jawatan yang sesuai untuk Soi Lek ?

Nak lantik sebagai menteri kesihatan semula rasanya tak sesuai apabila sebelum ini beliau telah 'menyalah gunakan' ubat-ubatan terutama ubat-ubat 'kuat'untuk kepentingan peribadi.

Mungkin, kementerian penerangan yang paling sesuai. Alasannya, beliau boleh menggunakan kementerian penerangan terutamnya RTM untuk menerbitkan semula filem-filem 'lakonan' beliau sebelum ini. Lebih elok kalau beliau menjadikan Melaka sebagai distinasi pengambaran. Secara tak langsung beliau berpeluang untuk mendapat anugerah 'datuk' dari kerajaan Melaka.

MALAYSIA BELI HELIKOPTER LEBIH DUA KALI GANDA MAHAL ?


Mengejutkan ! Itu yang saya dapat katakan bila pendedahan yang dibuat bahawa Malaysia membeli dan bakal membayar lebih dua kali ganda harga Euorocopter yang dipersetujui oleh Kementerian Pertahanan semasa Najib masih menjadi Menteri Pertahanan.

Brazil membeli helikopter Eurocopter EC-725 dengan harga yang lebih murah RM82 juta sebuah, sedangkan Malaysia bakal membayar dengan harga RM193 juta.Brazil telah menandatangani kontrak pembelian 50 buah helikopter Cougar yang bernilai US$1.2 bilion ataupun RM4 bilion. Manakala Malaysia pula telah menandatangani kontrak berjumlah RM2 bilion hanya untuk 12 buah helikopter Cougar.

dua negara ini bagi sebuah helikopter dengan model yang sama sebanyak RM111 juta atau RM1.2 bilion bagi kontrak membeli 12 buah unit, tambahnya.

Persoalan timbul ialah ke mana perginya RM1.2 bilion ini ?

Kontroversi pembelian ini muncul selepas Mentari Services Sdn Bhd mempertikaikan tatacara perolehan helikopter tersebut minggu lalu dan isu yang sama dibangkitkan oleh ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat, Isnin lepas.

Pengerusi syarikat itu Kapt (B) Datuk Zahar Hashim mendakwa keputusan kementerian mengeluarkan surat hasrat (LOI) kepada Eurocopter "agak luar biasa dan bertentangan dengan prosedur yang telah diamalkan selama ini."

Kementerian Pertahanan bagaimanapun menafikan perolehan helikopter Eurocopter Cougar EC-725 melalui proses yang meragukan dan luar kebiasaan seperti dakwaan sebuah syarikat baru-baru ini.

Dalam kenyataannya Jumaat lepas, ketua setiausaha kementerian itu Datuk Abu Bakar Abdullah menyatakan perolehan itu mengikut peraturan seperti ditetapkan, tanpa dipengaruhi mana-mana pihak.

Di samping itu, Brazil mendapat manafaat pemindahan teknologi hasil pembelian tersebut berbanding Malaysia yang terpaksa bayar mahal.

Kontrak Brazil itu juga mewajibkan Eurocopter memindahkan teknologi ke kilang di Brazil dan ini juga mempunyai kesan positif dari segi pekerjaan yang akan ditambah
tetapi pembelian di Malaysia langsung tidak mempunyai sebarang asas timbal balik yang mendatangkan keuntungan buat Malaysia sama ada jangka pendek mahupun jangka panjang.

Kenapa BPR tak siasat ? Ke mana perginya ketegasan yang kononnnya BPR sebuah badan yang telus tanpa membuat siasatan dan dakwaan terpilih? Dalam hal ini Najib wajar diheret ke muka pengadilan atau disiasat oleh suruhanjaya diraja. Isu Pembelian Kapal selam Scorpene, jet Sukhoi dan peralatan ketenteraan lain masih menimbulkan pelbagai polemik dan kontroversi yang mesti dijelaskan kepada rakyat.

Perbezaan harga yang ketara dan pembelian tanpa mengikut prosedur seolah-olah menjadi 'trend' Najib menggunakan wang rakyat dan wang negara. Bayangkan apa yang berlaku jika orang seperti ini menerajui negara ?Siasatan segera perlu dilakukan agar negara ini tidak bankrap dan memastikan perdana menteri yang menerajui negara mestilah seorang yang bersih dan bebas dari sebarang skandal dan penyelewengan.