11 January 2009

KERAJAAN HIPOKRIT DALAM ISU PALESTIN!


Ketika seluruh dunia sama ada negara umat Islam dan bukan Islam mengadakan protes besar-besar mengecam tindakan kejam yahudi laknatullah, Malaysia seperti bersikap hipokrit dan talam dua muka dalam isu ini.

Malam tadi seramai 21 orang ditahan polis dalam program nyalaan lilin di Dataran Merdeka. Mereka yang terlibat menyifatkan ia sebagai satu tindakan provokasi polis yang terlebih dahulu telah mengepung kawasan berkenaan sehingga tidak memberi peluang mereka yang berhimpun secara aman untuk bersurai.

Apa salahnya mereka menyatakan bantahan dan sokongan kepada mereka yang tertindas dalam perang seperti di Palestin dan Sri Langka? Adakah mereka membuat kacau dan huru hara serta mengganggu lalu lintas?Adakah kerajaan tidak peka dan simpati kepada penderitaan khususnya rakyat Palestin yang sehingga hari ini telah lebih 800 nyawa terkorban termasuk golongan kanank-kanak, wanita dan orang-orang tua yang tidak berdosa?

Tindakan polis menahan mereka malam tadi ternyata tindakan keterlaluan dan telah menguris hati dan perasaan umat Islam di negara ini yang bersimpati dan tidak jemu-jemu mendoakan nasib umat Islam terutama di Palestin yang sedang cuba dilenyap dan dimusnahkan di bumi Gaza Palestin. Begitu juga tindakan sama yang dilakukan kepada penduduk di Sri Langka sekarang.

Isu kezaliman dan penindasan adalah isu kemanusiaan dan sejagat melepasi batasan kaum dan agama. Semua agama di dunia ini menolak peperangan dan tindakan tidak bertamadun membunuh sesuka hati.

Apa yang Polis ingin jelaskan dengan tindakan keterlaluan menahan mereka yang terlibat dalam bantahan anti perang malam tadi? Adakah kerajaan lebih hendak menjaga hati pelancong yang berkunjung di dataran Merdeka? Adakah menjaga hati pelancong lebih utama daripada membela nasib umat Islam di Palestin dan penduduk yang tertindas di Sri langka?

Tindakan polis ini sebenarnya menggambarkan sikap sebenar kerajaan dalam Isu Palestin yang lebih bersikap hipokrit dan talam dua muka.

Antara yang ditahan dan dibawa ke Balai Polis Dang Wangi ialah Charles Santiago, Dr Nasir, Norlaila, Ahli Parlimen Kuala Langat,Abdullah Sani;Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia (PSM),S Arutchelvan;Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan,Kamaruzaman Mohamad; Aktivis PSM, Nashita dan anaknya Ammar.