28 May 2008

TIPS MENGURANGKAN KELETIHAN MATA…


Disebabkan terjumpa nota tentang penjagaan mata, makanya saya tulislah tentang mata di sini. Sebelum tu, saje je nak cerita.

 1. Bagi yang bekerja di pejabat, pastikan la bahagian atas skrin komputer tu rendah dari tahap pemandangan mata, so, kita taklah mendongak bila nak menaip kan…kalau tak, kita akan menyebabkan leher kita buat kerja lebih sedangkan pada masa2 biasa kita tidak mendongak


   

 2. Letakkan benda yang nak dirujuk dekat dgn skrin komputer sbb ini akan meminimakan pergerakan kepala dan mata akibat perubahan penumpuan. Kalau tak tu, terpaksa la angguk-angguk, geleng-geleng untuk menyiapkan keje. Kan letih tu…


   

 3. Kurangkan pantulan dan kilauan dari lampu bilik sbb kalau cahaya berlebihan sangat pun tarak elok jugak. Kena sedang2 elok je utk mengelakkan pedih mata.


   

 4. Bersihkan monitor komputer ni supaya tak berhabuk. Sbbnya kalau berhabuk sangat pun tulisan akan jadi kabur dan ini sangat menyukarkan kita buat keje. Seboleh daya, minimakanlah penyiksaan pada mata. Sian kat mata kalau kene buat keje lebih kan?


   

 5. Setiap 20 minit carilah sesuatu objek yang jauh dan tumpukan perhatian ke situ dalam 20 saat..Benda jauh tu mestilah dalam linkungan 20 kaki. Sebab dgn melakukan begini, kita akan merehatkan mata kita. Tau tak yang otot mata kita akan lebih relaks kalau kita melihat jauh?


   

 6. Kerapkan mengelip mata sebb dgn cara ni, air mata akan lebih menyelaputi kawasan mata dan menghilangkan ketidak selesaan pada mata…


   

 7. Ketika anda membaca atau mengadap skrin computer pastikan cahaya yang tidak terlampau malap dan tidak terlalu terang ( 50 % ). Hal ini kerana anak mata di tempat yang terang anak mata akan mengecil ( mudah le tidur… ) di tempat gelap anak mata membesar tapi awas ! cahaya mesti 50 %...


   

 8. Dari segi psikologi sekiranya kita membaca buku selepas 30 % fokus mulai menurun.. oleh itu cara terbaik lepas 30 minit… rehat 5 minit…sebaik – baiknya pejamkan mata…tapi jangan sampai 'landing'….SELAMAT MENCUBA….

TIPS MENGURUSKAN KEWANGAN…Langkah 1- Tentukan Matlamat Kewangan


Setiap kali kita buat sesuatu, tentu saja tidak lari dari perkataan MATLAMAT atau dengan bahasa kasarnya TUJUAN.

Matlamat kewangan seharusnya menggambarkan perkara yang ingin di kecapi dengan wang dalam jangka masa tertentu. Sebagai contoh mudah yang boleh di jadikan matlamat: 

 • membeli rumah ketika berumur 25 tahun
 • membeli kereta MPV ketika berumur 30 tahun
 • menunaikan ibadat haji ketika berumur 35 tahun
 • menikah lagi satu ketika berumur….(hampeh punya matlamat)

Langkah 2 - Menjejaki Mana Perginya Wang Anda


Setelah matlamat berada di dalam gengaman minda anda, mulakan hidup anda dengan membuat perancangan perbelanjaan harian anda agar matlamat anda mudah dicapai.

Sebagai contoh mudahnya, listkan perbelanjaan harian anda setiap bulan. Mulakan list perbelanjaan anda dengan panduan mudah berikut:

 • Tentukan jumlah pendapat bulanan anda
 • Tambah jumlah perbelanjaan termasuklah bil bulanan (telephone, streamyx, api, air), bayaran balik pinjaman (kereta, rumah), sewa (rumah), perbelanjaan seharian (tesco, giant, carrefour, pasar malam) dan lain-lain (tengok wayang, makan luar, minyak petrol, beli barang kemas, rokok..)
 • Ketepikan sejumlah wang untuk kecemasan dan perbelanjaan bermusim (seperti yuran sekolah, duit raya untuk musim perayaan, cukai jalan, pembaharuan insurans dan lain-lain) 

List ini boleh membantu anda mengenal pasti tabiat berbelanja sekaligus merancang kewangan anda. Selain itu melalui perancangan ini juga, anda dapat mengetahui:

 • Ke mana dan bagaimana anda membelanjakan wang anda?
 • Berapa banyak hutang tertunggak anda setiap bulan (hutang credit card, hutang kereta, hutang streamyx, hutang telephone…)?
 • Berapa baki wang gaji anda untuk di simpan yang masih tinggal di penghujung bulan?Langkah 3 - Menilai Tabiat Berbelanja

Jika poket/ wallet anda sudah kering atau dengan kata mudahnya wang anda tidak berbaki pada penghujung setiap bulan, sudah tiba masanya untuk anda menilai dan menaaruf semula tabiat berbelanja anda dan seisi keluarga. Teliti semula semua perbelanjaan dan tentukan sama ada apa yang telah anda beli ialah barangan yang anda benar-benar perlukan atau hanyalah memenuhi keinginan nafsu serakah anda. 

Jika semasa sesi taaruf, anda dapati melakukan perkara-perkara di bawah…..

 • Menggunakan simpanan untuk membayar bil semasa
 • Memohon pinjaman baru untuk melangsaikan hutang pinjaman lama
 • Berhutang lebih besar daripada pendapatan
 • Membeli sesuatu tanpa memikirkan sama ada anda mampu atau tidak

……nasihat saya… insaf dan ubahlah tabiat berbelanja anda dan kurangkanlah perbelanjaan yang tidak-tidak itu.