29 July 2009

MELAKA MENCATAT KEMATIAN PERTAMA H1N1


Seorang wanita berumur 20 tahun merupakan kes kematian pertama H1N1 di Melaka.Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican juga berkata kes tempatan itu dimasukkan ke hospital Besar Melaka Ahad lalu, 10 hari selepas dijangkiti virus tersebut. Mangsa dikenali Nur Syazwana Ramli(Gambar Allahyarhamah yang ditunjukkan bapanya) dari Taman Chempaka, Peringgit Melaka.

Bercakap di Putrajaya hari ini, Dr Mohd Ismail menambah wanita itu mengalami masalah kegemukan dan mati akibat radang paru-paru atau pneumonia.

Sehingga hari ini hampir lebih 100 kes H1N1 direkodkan di Melaka yang menyebabkan 15 Intitusi Pendidikan seperti UiTM, Politeknik, Pusat Latihan dan sekolah yang diarahkan tutup oleh Kementerian Kesihatan.

BERANIKAH MAJLIS FATWA KEBANGSAAN KELUARKAN FATWA TENTANG ISA?


Pelbagai pihak mendesak agar Majlis Fatwa Kebangsaan mengeluarkan fatwa berhubung dengan ISA. Terbaru bekas mufti Perlis Dr. Asri Zainal Abidin menggesa pihak Majlis Fatwa mengeluarkan fatwa kerana terlalu banyak pihak menggesa agar badan itu menyatakan pandangan dan pendiriannya.

Saya yakin, selagi Umno@BN menguasai kerajaan, Majlis Fatwa Kebangsaan tidak akan berani menggeluarkan fatwa berkaitan ISA. Tetapi percayalah jika ada permintaan dari Umno@BN tentang fatwa memegang lilin oleh Datuk Seri Ir Nizar Jamaludin semasa sidang akhbar lalu itu tak menjadi masalah. Nak tahu kenapa...Fikirlah sendiri...Kalau tak faham pun buat-buat le faham. Sekian dimaklumkan.....

SEMALAM PUJI MELAMBUNG HARI NI KUTUK BERGULUNG

Semalam pemimpin Umno@BN dan media milik mereka yang sewaktu dengannya puji melambung dan menggunung kepada Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat Menteri Besar Kelantan yang juga Mursyidul Am Pas. Semua ini hanya kerana kesedian Tuan Guru menghulur tangan untuk 'berdamai' di antara kerajaan negeri dan Pusat yang disalah mengertikan sebagai kerjasama Pas dan Umno.

Tetapi apabila Tuan Guru menjelaskan 'perdamaian' ini hanya melibatkan hubungan kerajaan negeri dan pusat dan tidak sama sekali Umno-Pas ramai pemimpin Umno@BN yang melenting. Salah siapa? Mereka yang sengaja memesong fakta dan kenyataan bahawa Tuan Guru hendak kembali berbaik-baik dengan Umno. Hakikatnya mereka sendiri sedari bahawa bukan itu maksud Tuan Guru. Tuan Guru menyifatkan Umno seperti orang yang bercinta bertepuk sebelah tangan umpama Laila dan Majnun. Kemudian diulas oleh rakan-rakan bloggers sebagai gila talak.

Mereka menyalahkan Tuan Guru dan sengaja membesar-besar dan mereka cerita episod baru hubungan Pas-Umno. Tuan Guru dengan tegas memberitahu 'pergi jahaham dengan Umno"! Bahasa Tuan Guru kasar? Mereka melabel Tuan Guru tak boleh dilayan dan tidak berstatus ulama dengan kenyataan demikian. Kemudian diulas oleh ulama 'terompah kayu' bahawa kenyataan yang tak sepatutnya dikeluarkan oleh seorang berstatus ulama.

Mereka mungkin membaca Al Quran tapi tak faham tentang konsep dan uslub atau pendekatan yang diajar oleh Allah SWT dalam Al Quran. Pernahkah 'ulama terompah kayu' dan pemimpin Umno ini bertemu dengan surah Al Lahab contohnya ayat 1 dengan maksud ' Celakalah kedua tangan Abu Lahab dan sesungguhnya dia akan binasa"...Itu pun susah nak faham ke? Apa kita nak kata apabila Allah SWT memulakan ayat ini dengan perkataan celaka? Ulama terompah kayu tolong ulas.

Semua ini menunjukkan bahawa Umno@BN semakin tertekan dan terdesak sehingga sanggup memanipulasi dan memutar belit kenyataan Tuan Guru untuk kepentingan politik dan mengalih isu dan mendapat sokongan rakyat yang semakin menjauhi mereka. Jelas Umno@BN semakin kering isu dan tandus modal untuk kembali mendapat sokongan rakyat.