09 March 2009

PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI 35 BILLION? SIAPA YANG AKAN TERANGSANG?

Dalam persidangan Dewan Rakyat esok Dato' seri Najib TPM dan juga Menteri Kewangan dijangka akan membentangkan Belanjawan Mini yang dianggarkan sekitar RM 30 - 35 billion. Satu jumlah yang sangat besar dalam memulihkan kegawatan ekonomi yang sedang melanda negara.

Apa-apa pun sama-sama kita tunggu strategi dan pelaksanaan Pakej Ekonomi yang bakal dibentang untuk dilaksanakan. Peruntukan tambahan RM 7 billion yang diumumkan sebelum ini oleh Najib masih gagal untuk memulihkan ekonomi negara. Sehingga hari ini tidak ada sebarang kenyataan dan pengumuman tentang kejayaan atau kegagalan daripada peruntukan RM 7 billion sebelum ini.

Nilai RM 30-35 bilion adalah jumlah yang sangat besar. Adakah pakej ini berjaya merangsang ekonomi negara? Adakah pakej ini lebih kepada untuk menyelamatkan kroni yang pastinya terangsang untuk mengetahui 'habuan' yang bakal diperolehi di tengah-tengah kemelut ekonomi negara.

Sebagai rakyat Malaysia, saya mengharapkan ada sesuatu 'keajaiban' yang mampu dilakukan melalui peruntukan tambahan yang bakal diumumkan esok.

EHEM...TAK SAMPAI SEBULAN MELOMPAT DAH JADI JUTAWAN...


Masih ingat lagi dengan Adun Jelapang Hee Yit Fong? Menurut sumber di antara faktor yang menyebabkan beliau melompat menjadi 'adun bebas' kerana tidak berpuas hati kerana tidak mendapat kemudahan kereta Toyota Camry baru Kerajaan Pakatan Rakyat Perak.

Sebagai timbalan speaker ketika itu, Hee merasa diketepikan kerana hanya diberikan kemudahan kereta Perdana V6 yang dikatakan sering rosak.

Hari ini setelah sekian lama menyepi diri dari tempat persembunyian, Hee mucul di Pusat Khidmat Masyarakat di DUN Jelapang. Selain disambut dengan cacian dan makian daripada penduduk setempat semalam sehingga memaksa Hee tak sampai sejam di situ, Hee hadir dengan penampilan dengan cukup bergaya...dengan kereta Mercedes siri terbaru! Hebatkan? Tak sampai sebulan melompat dah boleh pakai Mercedes....Dari mana agaknya Hee boleh dapat duit sebanyak tu ya? SPRM tak nak siasat ke? Tak cukup bukti dan tak ada prima Facie?????