07 October 2009

1DUNIA DAH TAHU...

Apabila idea 1Malaysia diperkenalkan maka semua kaki angguk di bawah turut bercakap idea yang sama. Sehinggakan ucapan Assalamualaikum pun dah bertukar kepada Salam 1Malaysia. Sahabat saya yang belajar di Timur Tengah kata dia pun tak tahu macam mana nak jawab salam tu...

Maka semua program, tema dan kain rentang semuanya memuji-muji idea 1Malaysia sehingga Islam Hadhari tak kedengaran lagi. Semua kadi dan mufti yang berkhidmat di bawah telunjuk Umno@BN tidak lagi bercakap Islam Hadhari semua kini bercakap tentang gagasan Islam 1Malaysia.

Begitulah penangan yang dibawa oleh idea 1Malaysia. Semalam dalam Persidangan Agung Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) ke-35 di Paris, Datuk Seri Najib ingin 'menjual' pula gagasan 1Rantau,1Dunia.

Bagi saya tak perlu jual pun sebab 1 dunia dah tahu apa yang berlaku di 1Malaysia. Perasuah boleh jadi pemimpin. Ada rasuah halal dan ada rasuah haram. Seperti ada rasuah yang boleh dimaafkan dan ada rasuah yang tiada maaf bagimu.

1Dunia tahu apa yang dilakukan oleh Umno@BN di Perak. 1Dunia juga dah tahu apa yang berlaku kepada Altantuya. 1Dunia juga dah tahu apa yang berlaku dalam 1Malaysia yang sistem kehakimannya caca marba. IDunia juga dah tahu bahawa ada hakim di 1Malaysia boleh 'diajak berunding', dibawa melancong dan sebagainya.1Dunia juga dah tahu ada orang tak semena-mena tanpa gempa bumi dan taufan boleh jatuh tiba-tiba dari bangunan SPRM. 1Dunia juga tahu SPR kini menjadi alat kepada Umno@BN.

Kesimpulannya....tak perlu jual idea 1Malaysia....1Dunia dah tahu....Orang kampung saya pun tahu jugak......