27 August 2008

Di mana Suara Mufti Dalam Isu Avril Lavigne ?


Dalam isu sumpah ( sesumpah ? ) Saiful Bukhari Azlan, terdapat mufti begitu 'efektif' dalam membahaskan tentang sumpah tersebut. Mana yang sah dan mana yang tak sah. Lengkap dengan ayat dan hukum 'mengiakan' sumpah yang dilafazkan pada petang 16 Ogos lalu di Masjid Wilayah Persekutuan.

Misalnya bila Ramlang Porigi, imam yang secara 'kebetulan' menjadi saksi sumpah tersebut mengatakan sumpah saiful Azlan Bukhari Azlan tidak sah dan tidak menurut kaedah Islam kerana sumpah itu hanya sebelah pihak tanpa kehadiran pihak dituduh. Kesesokan harinya seorang mufti di negara ini begitu pantas dan tegas dalam sidang media di pejabatnya mengatakan bahawa sumpah tersebut adalah sah dan selari dengan ajaran Islam.

Namun, dalam isu konsert Avril Lavigne yang menghiris dan merobek hati majoriti umat Islam pada ketika umat Islam bakal menyambut Ramadhan, di mana suara mufti berkenaan? Kenapa senyap seribu bahasa dan membatukan diri ? Adakah mufti berkenaan sudah terkena atau dimakan sumpah ?

Dalam hal ini, kita dapat melihat siapakah yang benar - benar konsisten dalam membicara dan membela maruah umat Islam. Kita juga dapat membezakan yang mana satu ulama sejati dan yang mana ulama ' terompah kayu'.

Peralihan Kuasa Sebelum 16 September ?

Keputusan rasmi SPR yang diterima adalah Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim menang sebanyak 31,195 undi manakala calon BN mendapat 15,524 undi manakala calon bebas hanya 92 undi. Majoriti undi yang dimenangi Anwar adalah 15,671 undi.

Bedasarkan kemenangan besar ini, bemakna langkah Anwar menuju ke tingkat lima bangunan Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya seperti yang digembar – gemburkan semakin hampir.

Desas – desus yang berlaku sebelum ini selepas Pilihanraya Umum ke 12 pada 8 Mac lalu bahawa Anwar akan ke Putrajaya saya anggap sebagai satu teori politik yang mustahil berlaku.

Namun, minggu lepas sewatu balik ke kampung isteri di sebuah negeri di Pantai Timur saya terkejut dengan maklumat dari rakan – rakan bahawa terdapat seorang bekas menteri yang membuat pakatan dengan orang kuat Anwar dalam pemilihan bahagian UMNO akan datang.

Walhal, bekas menteri dan bekas ketua Bahagian UMNO berkenaan merupakan musuh ketat sepanjang yang saya ketahui dalam tempoh 10 tahun sebelum ini. Sama ada dalam pemilihan Ketua Bahagian UMNO atau bersaing untuk menjadi calon pilihanraya umum.

Sebaliknya dalam pemilihan UMNO akan datang mereka mewujudkan 'team' untuk melawan 'team' yang dikatakan memihak kepada Pak Lah. Bekas menteri berkenaan akan mempertahankan jawatan Ketua Bahagian, sementara bekas ketua Bahagian UMNO ini hanya akan bertanding jawatan Timbalan Ketua Bahagian.

Senario yang berlaku ini meyakinkan saya bahawa bekas menteri yang juga ahli parlimen ini merupakan orang yang dijangka akan beralih kepada Pakatan Rakyat dalam tempoh terdekat.

Keyakinan saya bertambah dengan kemenangan besar Dato' seri Anwar dalam pilihanraya kecil Permatang Pauh semalam. Siapa orangnya, sama – samalah kita tunggu. Wallahu'alam.