24 March 2009

PASTIKAN AMBANG KEMENANGAN TIDAK BERTUKAR TRAGEDI

Tidak pernah dalam sejarah Pilihanraya Umum(PRU) atau Pilihanraya Kecil (PRK) saya cukup optimis Pakatan Rakyat mempunyai peluang yang cukup cerah untuk mencipta hatrik di tiga-tiga kerusi yang ditandingi.

Mood rakyat kepada PR dengan menolak Umno@BN, perpecahan dalam Umno@BN, isu-isu semasa, sokongan luar biasa pelbagai kaum kepada PR begitu dirasai.

Keadaan ini turut dibantu dengan pemilihan calon yang mempunyai kelayakan yang cukup meyakinkan untuk diterima oleh pengundi.

Tetapi jauh di sudut hati saya saya juga sedikit bimbang dengan status 'pilihan' Pakatan Rakyat dalam tiga PRK nanti.

Kita wajar merenungi dan mengambil ikhtibar dengan apa yang berlaku dalam PRK di Pendang dan Pengkalan Pasir tidak lama dulu . Keyakinan sebagai 'pilihan' akhirnya keputusan yang diumumkan Pakatan Rakyat tewas dalam PRK berkenaan.

Ketepikan faktor rasuah politik, ugutan serta pelbagai taktik kotor pihak lawan. Itu memang dah sebati dengan mereka. Malah mereka juga dibantu dengan pelbagai sumber lain seperti media serta pelbagai tenaga dan aset kerajaan yang 'dimilik negarakan' oleh Umno@BN.Termasuklah di sini SPR, SPRM, polis yang bekerja seperti mengikut telunjuk pemimpin Umno@BN.

Tidak salah kita merasa yakin untuk menang dengan majoriti yang lebih besar. Asalkan keyakinan itu disertakan dengan usaha yang setimpal untuk melayakkan kemenangan dianugerahkan oleh Allah SWT.

Oleh itu dalam gerak kerja pilihanraya kita perlu menjaga hubungan sesama manusia dan hubungan dengan Allah SWT.

Jika itu dapat disemai dan dibajai, kemenangan akan mengamit kita semua, Insyaallah.

Lihatlah apa yang berlaku pada Umno@BN hari ini sikap sombong dan bongkak mereka akhirnya menikam mereka sekarang. Dulu saya sering dengar ungkapan 'kalau Umno@BN letak tunggul, botol kosong atau batang pisang sebagai calon pilihanraya pun boleh menang'. Hari ini berani lagi mereka mengungkapkan begitu?

Justeru itu marilah sama-sama kita lipat gandakan usaha dengan gerak kerja yang bersungguh-sungguh, teratur dan sistematik, penuh dengan 'teknikal dan taktikal' serta tawakal dan doa kepada Allah SWT yang tidak putus-putus supaya impian kemenangan benar-benar menjadi kenyataan.

MACAM-MACAM TAKTIK KEMPEN MENJELANG PEMILIHAN UMNO

Macam-macam kempen pelik pemimpin umno menjelang pemilihan Umno yang bakal berlangsung malam ini hingga hujung minggu ini.

Dalam ramai-ramai pemimpin Umno tersebut,Dato Syed Hamid Albar selaku Menteri dalam Negeri ,melakukan kempen yang agak agresif untuk jawatan Naib Presiden Umno dengan mengarahkan polis bertindak melampaui batas dalam ceramah anjuran pembangkang di Perak dan Kedah malam tadi.

Tidak cukup dengan itu, KDN pula digunakan untuk menyekat penerbitan Harakah dan Suara Keadilan tanpa sebarang alasan dan surat tunjuk sebab seperti kebiasaan.

Di beberapa tempat di Seremban pula, entah 'kutu rayau' mana yang mengambil upah menampal poster Najib dengan kaitan skandal yang sedang dihadapi berkaitan isu Altantuya. Nampak tak cerdik sangat Pakatan Rakyat kalau ini dilakukan oleh mereka. Persoalannya siapa yang melakukannya? Bukankah Seremban itu berjiran dengan Rembau?

Tan Sri Muhamamad Md. Taib pula tak habis-habis dengan isu murahan isu budak tadika. Kononnya budak tadika dipaksa belajar di bawah pokok dan bawah khemah kerana Kerajaan Pakatan Rakyat bertindak menutup tadika-tadika kemas.

Kepada pemimpin dan penyokong Pakatan Rakyat saya nasihatkan usahlah 'ambil hati' sangat dengan Hamid Albar dan Md. Taib serta mereka yang sewaktu dengannya. Lepas pemilihan Umno nanti senyap le balik tu....(agaknya lah...).

TANDA-TANDA 'AJAL' UMNO SEMAKIN HAMPIR...

Tanda-tanda kematian atau ajal sesorang itu boleh dilihat dengan pelbagai isyarat awal cuma kadang-kadang kita je tak perasaan atau buat-buat tak perasan. Di antaranya mata dah mula kabur, rambut dah mula gugur, kulit dah mula kendur, uban dan mula berterabur dan asyik-asyik hanya boleh makan bubur!

Ehh...lari topik pulak...Itu cuma mukadimah. Apa pula tanda-tanda ajal Umno semakin hampir? Menurut firasat ahli politik berikut adalah tanda-tanda ajal umno semakin hampir:


1. Rasuah berluasa diibaratkan seperti gaji dan elaun dalam Umno(maknanya sudah dikira halal!)

2. Perpecahan dalaman Umno yang semakin tidak boleh diselamatkan.

3. Umno@BN@Kerajaan menyekat media milik Pakatan Rakyat

4.Umno@BN@kerajaan menggunakan polis bertindak ganas dalam majlis ceramah pakatan Rakyat.

5. Tidak ada siaran langsung dalam perhimpunan Agung Umno bermula hari ini.

6. Lagu ' Altantuya Gadis Idaman' berkumandang dan menguasai carta media antarabangsa