27 June 2009

NAJIB PERLU LETAK JAWATAN KALAU TAK BERANI DEBAT DENGAN TOK GURU


Di dalam Pas Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat merupakan Mursyidul Am Pas. Dari segi hieraki Tok Guru menjadi nakhoda kepada Pas. Ketokohan, kelimuan dan kewarakan beliau tidak perlu dipertikaikan. Tetapi dari segi berdebat secara terbuka berkaitan isu semasa dan hal berkaitan agama ketokohan tok guru belum lagi terbukti walaupun berceramah dan memberi kuliah merupakan sesuatu kebiasaan kepada rutin harian Tok Guru. Dalam hal ini saya merasakan Tuan Guru Dato Seri Hj . Abdul Hadi Awang adalah lawan yang setara dengan dato Seri Najib.Malah dalam Pas ramai lagi tokoh dan pimpinan yang handal dalam soal debat terbuka. Antaranya, Datuk Paduka Husam Musa, Dato Dr. Hasaan Ali, Tuan Hj. Muhd. Sabu, Salehuddin Ayub, Dato Mahfuz Omar dan ramai lagi yang tidak mampu nak disenaraikan satu persatu. Mereka ini telah terbukti handal dan digeruni dalam hal berkaitan debat terbuka khususnya dengan Umno.

Tetapi cabaran Tok Guru untuk mengajak Dato Seri Najib berdebat berkaitan soal politik merupakan sesuatu yang baru. Secara peribadi, walaupun saya amat menyanjungi dan menghormati Tok Guru tetapi dalam soal berpidato saya memberi kredit kepada Najib berbanding Tok Guru. Ini mungkin disebabkan suara Najib yang dilihat lebih gagah dan lantang berbanding Tok Guru. Tok Guru sudah lanjut usia mencecah umur angka 70 tahun. Sedangkan Najib masih muda (berjiwa muda) berbanding dengan usia tok guru.

Dalam perbandingan umur dan kelantangan bersuara jika Najib takut atau menolak pelawaan Tok Guru untuk berdebat berkaitan politik orang Melayu saya rasa baiklah Najib meletak jawatan sebagai Perdana Menteri. Apa guna bercakap berdentang dentung, bergegar mikrofon sambil tepuk-tepuk meja atau rostrum tetapi nak berdebat dengan Tok Guru pun tak berani. Kita tunggu adakah Najib bersedia menerima pelawaan Tok Guru untuk berdebat secara terbuka? Apa alasan atau helah akan diberi jika Najib tidak mahu berdebat. Sama-samalah kita tunggu...

UMNO SUDAH MULA GUNA TAKTIK KOTOR DI MANEK URAI

Pilihanraya Kecil Manek Urai dilihat bakal memberi kemenangan seterusnya kepada Pas yang meletakkan seorang peniaga Fauzi Abdullah sebagai calonnya. Umno dilihat tidak mampu dan berupaya menewaskan Pas di situ berdasarkan pengaruh dan sokongan kepada Pas di situ.Hakikat ini turut diakui oleh Umno sendiri bahawa peluang parti itu adalah sukar walaupun tidak mustahil.

Isu kerajaan perpaduan yang cuba dimanipulasi oleh Umno juga gagal menarik minat pengundi si situ. Lebih-lebih lagi Umno di situ menghadapi pergolakan dan krisis kesan daripada pemilihan bahagian tidak lama dulu.

Menyedari laluan yang sukar dalam masa yang sama perlu mengelakkan aib maka taktik kotor mula dikesan dilakukan oleh Umno. Kali ini mereka fokus untuk menyekat pengundi luar dari balik mengundi. Perkara ini dibongkar oleh Ketua Pemuda Pas Negeri Ustaz Abdul Latif Abdul Rahman bahawa agen-agen Umno mula menawarkan RM 300 kepada pengundi luar jika mereka tidak balik mengundi. Dalam Pilihanraya Umum lalu, kepulangan pengundi luar secara besar-besaran ke Kelantan dikenal pasti sebagai antara faktor penyumbang utama kemenangan Pas di Kelantan.

Kenapa Umno bimbang dengan pengundi luar? Pengundi luar terdiri daripada pelbagai golongan yang terdedah kepada maklumat dalam dunia ICT. Segala maklumat, penyelewengan, skandal serta isu yang berlaku diperolehi hanya di hujung jari. Mereka ini dilihat lebih memihak kepada Pakatan Rakyat seperti Pas. Manakala penduduk tempatan saluran 1 dan 2 masih tertutup dari segi maklumat dan terpaksa bergantung kepada propaganda Umno melalui telivesyen dan akhbar seperti Utusan Malaysia dan Berita Harian.

Justeru itu jentera pilihanraya Pas di Manek Urai perlu lebih prokaktif dalam memastikan pengundi luar pulang mengundi. Umno boleh menggunakan pelbagai strategi lain bagi menyekat kepulangan pengundi luar misalnya membeli semua tiket bas ekspres dari destinasi tertentu sepert dari Kuala Lumpur, Johor Baharu dan Pulau Pinang ke destinasi ke Kelantan pada malam sebelum hari mengundi untuk memastikan tiket perjalanan pada hari berkenaan kehabisan. Memandangkan 14 Julai adalah hari bekerja, mungkin pengundi luar lebih selesa menggunakan pengangkutan awam berbanding kenderaan sendiri.

Walaupun Pas adalah pilihan di Manek Urai, semua pihak perlu bekerja keras bagi memastikan kemenangan yang sudah hampir dalam genggaman menjadi kenyataan