27 June 2009

NAJIB PERLU LETAK JAWATAN KALAU TAK BERANI DEBAT DENGAN TOK GURU


Di dalam Pas Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat merupakan Mursyidul Am Pas. Dari segi hieraki Tok Guru menjadi nakhoda kepada Pas. Ketokohan, kelimuan dan kewarakan beliau tidak perlu dipertikaikan. Tetapi dari segi berdebat secara terbuka berkaitan isu semasa dan hal berkaitan agama ketokohan tok guru belum lagi terbukti walaupun berceramah dan memberi kuliah merupakan sesuatu kebiasaan kepada rutin harian Tok Guru. Dalam hal ini saya merasakan Tuan Guru Dato Seri Hj . Abdul Hadi Awang adalah lawan yang setara dengan dato Seri Najib.Malah dalam Pas ramai lagi tokoh dan pimpinan yang handal dalam soal debat terbuka. Antaranya, Datuk Paduka Husam Musa, Dato Dr. Hasaan Ali, Tuan Hj. Muhd. Sabu, Salehuddin Ayub, Dato Mahfuz Omar dan ramai lagi yang tidak mampu nak disenaraikan satu persatu. Mereka ini telah terbukti handal dan digeruni dalam hal berkaitan debat terbuka khususnya dengan Umno.

Tetapi cabaran Tok Guru untuk mengajak Dato Seri Najib berdebat berkaitan soal politik merupakan sesuatu yang baru. Secara peribadi, walaupun saya amat menyanjungi dan menghormati Tok Guru tetapi dalam soal berpidato saya memberi kredit kepada Najib berbanding Tok Guru. Ini mungkin disebabkan suara Najib yang dilihat lebih gagah dan lantang berbanding Tok Guru. Tok Guru sudah lanjut usia mencecah umur angka 70 tahun. Sedangkan Najib masih muda (berjiwa muda) berbanding dengan usia tok guru.

Dalam perbandingan umur dan kelantangan bersuara jika Najib takut atau menolak pelawaan Tok Guru untuk berdebat berkaitan politik orang Melayu saya rasa baiklah Najib meletak jawatan sebagai Perdana Menteri. Apa guna bercakap berdentang dentung, bergegar mikrofon sambil tepuk-tepuk meja atau rostrum tetapi nak berdebat dengan Tok Guru pun tak berani. Kita tunggu adakah Najib bersedia menerima pelawaan Tok Guru untuk berdebat secara terbuka? Apa alasan atau helah akan diberi jika Najib tidak mahu berdebat. Sama-samalah kita tunggu...

1 comment:

Anonymous said...

saya sokoooooooooooooooooooooooog sangat