13 December 2008

ADA SESIAPA NAK SEWA RUMAH RM11,527.77 SEHARI ?

Ada sesiapa yang sanggup sewa rumah semahal itu? Kalau tanya pada orang terkaya di dunia sekalipun pasti mereka akan berfikir panjang walaupun mereka tidur atas duit.

Itulah nilai yang dibayar oleh kerajaan dengan menggunakan duit rakyat untuk mahligai perdana menteri di Putrajaya.

Perkara itu didedahkan semasa sidang Dewan Rakyat pada 10 Disember lalu. Secara keseluruhannya,R6.89 juta dibayar kepada Putrajaya Holdings bagi menyewa Seri Perdana dan Seri Satria iaitu kediaman resmi PM dan TPM kita. Seri Perdana disewa pada kadar RM4.15 juta setahun ataupun RM345, 833.33 sebulan atau RM11,527.77 sehari! Manakala Seri Satria pula RM2.74 juta setahun ataupun RM228 333.33 sebulan atau RM7,611.11 sehari!

Manakala kos penyelenggaraan Seri Perdana sahaja adalah RM1.89 juta setahun bersamaan RM158 051.40 sebulan atau RM5 268.38 sehari. Dan Seri Satria RM1.13 juta setahun bersamaan RM94, 156 sebulan atau RM 3 138.53 sehari!

Dalam sibuk-sibuk menyuruh rakyat berjimat,Pak Lah dan Najib seolah-olah terus memperbodohkan rakyat.Rakyat terhimpit dan menderita dengan kesan inflasi dan kegawatan ekonomi tetapi pemimpin utama negara duduk bersenang-lenang mengikis khazanah negara.

Mungkin inilah kesederhanaan dan perbelanjaan berhemah yang sering dilaungkan oleh Pak Lah. Adakah Pak Lah lupa masih ramai penduduk di negara ini yang masih tidak berumah atau rumah mereka dirobohkan seperti di Kampung Berembang dan Kampung Plentong Tengah? Mana perginya nilai kemanusiaan pemimpin negara. Tergamakkah mereka tidur dengan lena dengan duit dan air mata rakyat?

Walaupun kediaman rasmi itu dibina di era pemerintahan Dr Mahahthir, tetapi sebagai pemimpin yang bertanggungjawab dan mengutamakan rakyat Pak Lah dan Najib boleh membetulkan semula kepincangan dan pembaziran yang berlaku. Contohilah kepimpinan Pakatan Rakyat yang mengambil keputusan untuk tidak tinggal di kediaman rasmi kerana kos membaiki dan penyelenggaraan yang tinggi.

Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor misalnya mengambil keputusan menjual semua rumah exco kerajaan negeri yang bernilai jutaan ringgit kerana disifatkan membazir dan menggunakan duit rakyat.

Jika kerajaan yang ada benar-benar mengutamakan rakyat, kerajaan sepatutnya tidak tinggal dikediaman tersebut sebaliknya mungkin boleh mengambil pendekatan yang pernah dicadangkan oleh Almarhum Dato' Fadzil Nor satu ketika dulu untuk melelong kediaman berkenaan jika pembangkang berkuasa memerintah negara.

KES ALTANTUYA TERUS MENGHANTUI NAJIB


Walaupun, Razak Baginda telah bebas dari tuduhan subahat membunuh Altantuya tak bermakna Najib boleh goyang kaki senang hati.

Terkini peguam pemerhati keluarga mangsa,Karpal Singh telah mendapat arahan dari keluarga arwah Altantuya untuk membawa kembali kes Razak Baginda ke mahkamah.

Keluarga Altantuya meminta satu kajian perundangan terhadap Razak Baginda dilakukan kerana dia dibebaskan dari tuduhan membunuh Altantuya.

Permintaan Karpal Singah ini akan didengar di Mahkamah Tinggi Shah Alam minggu depan.

Dalam masa yang sama Dr Shaaribu Setev ayahanda kepada arwah Altantuya sedang merancang untuk menyamana $100 juta ringgit kerajaan Malaysia, Razak Baginda dan dua anggota polis yang sedang dibicarakan.

Akuan bersumpah pertma penyiasat pensendirian P. Balasubramaniam dengan jelas menyebut bahawa Altantuya merupakan buah hati Najib. Sehingga hari ini akuan itu tidak dicabar oleh Najib.

Perbicaraan kes Altantuya yang bersambung pada pertengahan Januari ini sebenarnya baru memasuku pusingan baru yang pasti akan merancakkan senario politik negara yang juga bakal menyaksikan pertarungan di antara BN dan PR di Kuala Terangganu dalam pilihanraya kecil.

Sama-samalah kita tunggu dan lihat siapa yang bakal tersungkur sebelum pemilihan Umno mac depan