07 May 2009

INIKAH PENDERHAKA ITU?


Apabila Dato Seri Ir Nizar Jamaludin tetap dengan keputusan tidak melepaskan jawatan sebagai Menteri Besar Perak maka juak-juak dalam Umno menggelarnya penderhaka kepada raja. Nizar juga dituduh bersikap biadab kepada Sultan dan Raja Muda Perak.

Tetapi melihat kepada gambar ini sekaligus menjawab segala tuduhan-tuduhan liar Umno. Melihat kepada gambar ini jelas menunjukkan kesopanan dan kemesraan di antara Nizar dan pihak istana.Menurut Nizar sewaktu dipanggil, "Raja Nazrin memaklumkan bahawa baginda meletakkan penghormatan yang tinggi terhadap saya dan Datuk Ngeh Khoo Ngam (bekas Exco Kanan semasa kerajaan Pakatan) dan memaklumkan bahawa Raja berada di atas politik (tidak mencampuri soal politik),"

UMNO SENGAJA MENEMPAH KERANDA DAN MENGGALI LUBANG KUBUR MEREKA SENDIRI


Saya bertanya pada diri sendiri kenapa Umno bertindak membuta tuli di Perak?Siapakah yang telah menasihati Umno untuk bertindak seperti kebudak-budakan di Perak? Apa yang berlaku tidak layak diingat dan dikenang sebagai sejarah negara kerana ia akan menyebabkan generasi akan datang menggelakkan tentang kedunguan golongan yang mendakwa sebagai golongan pembaharuan 1 Malaysia.

Apa yang dilakukan oleh Umno seperti sengaja menempah keranda untuk mereka dikafankan lebih awal dalam kamus politik negara. Berdasarkan sembang-sembang dengan beberapa rakan yang masih setia dalam Umno mereka hanya mampu mengeleng-geleng kepala menyaksikan kebodohan pemimpin mereka sendiri seperti yang ditunjukkan di Dun Perak hari ini.

Apa yang berlaku di Perak hari ini akan terus memarakkan keazaman majoriti rakyat di negara ini untuk menolak Umno buat selama-lamanya. Sudah terlambat bagi Umno untuk membuat perubahan atau cuba menakut-nakutkan rakyat. Mereka boleh menangkap dan menyumbat siapa sahaja ke dalam lokap dan penjara. Mereka juga boleh menipu dengan mendabik dada dengan mengatakan mereka berjaya pada hari ini tetapi mereka tidak mampu untuk memujuk rakyat agar kembali menyokong Umno.

Apa yang dilakukan Umno hari ini umpama membina keranda mereka sendiri untuk disumbatkan ke dalam liang lahad, dikambus dan ditalkinkan untuk dulu kini dan selamanya...
1 MALAYSIA: PEMERINTAHAN ALA SAMSENG?

Hari ini sejarah tercipta apabila Umno@BN mengupah samseng dan mengarahkan polis merampas kerusi speaker Dun Perak. Tindakan yang sama sekali menghina dan mencemar kesucian lambang demokrasi yang belum pernah berlaku dalam sejarah moden manusia di mana-mana pun penjuru dunia.

Inilah gaya dan lagak samseng pemimpin Umno@BN yang kononnya mengutamakan rakyat. Mereka bersikap rakus dan mengamalkan tindakan ala gangster untuk menafikan pilihan rakyat dalam pilihanraya lalu. Apa yang berlaku begitu menjelik dan memalukan tindakan hodoh yang tidak berperikemanusiaan. Semua ini berlaku apabila pemimpin yang tidak amanah mementingkan tembolok dan nafsu nafsi dipilih untuk menerajui negara.

Apa yang berlaku bukan sahaja menghina sistem demokrasi tetapi juga mencemar nilai-nilai kemanusiaan sejagat. Tak tahu apalah nasib agama, bangsa dan negara ini selagi pemimpin seperti ini dibiarkan bermaharajelala menerajui negara. Negara boleh hancur dan terlingkup apabila mereka menafsirkan undang-undang mengikut kamus dan kemahuan sendiri.

ORANG GILA DI TANJUNG RAMBUTAN PENING KEPALA DENGAN KERJA GILA DI DUN PERAK

Bila mendengar Tanjung Rambutan terus kita membayangkan tentang hospital yang menempatkan orang yang sakit jiwa, mengalami gangguan emosi dan psikoterapi kronik atau dipanggil gila.

Pengalaman saya membuat lawatan ke hospital seperti ini di Tampoi Larkin Johor Baharu untuk membuat kajian ilmiah, orang gila ini ada juga kewarasannya. Misalnya ada yang dapat mengingati asal usul diri dan mempunyai sifat dan nilai-nilai kemanusiaan.Sebab itulah ada di kalangan penghuni di hospital gila dibenarkan berkeliaran bebas di perkarangan hospital. Cuma sifat mereka yang kadang-kadang gila-gila menyebabkan mereka tidak boleh bersama masyarakat umum yang tidak gila.

Tetapi apa yang berlaku di DUN Perak hari ini menunjukkan sifat-sifat yang lebih gila daripada penghuni di Hospital Bahagia Tanjung Rambutan. Di antara ciri-ciri gila yang dikenal pasti ialah :

1. Gila menangkap orang
2. Gila nak jadi speaker
3. Gila nak jadi menteri besar
4. Buat-buat gila.....

SELEPAS LANTIK MB HARAM KINI LANTIK SPEAKER HARAM PULA

Umno@BN makin tak faham undang-undang, memang sengaja mencabuli prinsip undang-undang yang sebelum ini digubal oleh mereka selepas era penjajah. Sebentar tadi mereka melantik bekas Adun Rapat Setia G. Ganesan sebagai 'speaker Dun".

Lebih meloyakan mereka melantik speaker tersebut dengan dikelililingi oleh adun Umn@BN sahaja dalam sidang Dun Perak. Setelah gagal mengadakan sidang DUN mereka cuba melantik speaker di kalangan mereka sendiri tanpa ada sebarang usul pelantikan dan pelucutan jawatan speaker dilakukan. Mana punyai kitab undang-undang yang mereka pakai?Benarlah kata mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Umno@BN gopoh untuk berkuasa di Perak.Kegopohan mereka menyerlahkan kebodohan mereka sendiri yang bertindak membelakangi undang-undang.

Hari ini Perak mencipta satu lagi sejarah dan rekod dunia mempunyai dua menteri Besar dan dua speaker. Keadaan huru hara ini memang sengaja dicipta oleh Umno@BN. BUBARKAN DUN PERAK !

BUBARKAN DUN PERAK

Sebagai rakyat Malaysia yang prihatin saya memohon agar DYMM Sultan Perak mendengar suara hati majoriti rakyat Malaysia agar bubarkan segera Dun Perak untuk memulihkan kemelut dan konflik yang berlaku.

Ternyata usaha Umno@BN hari ini untuk membuat rampasan kuasa kedua di Perak hari gagal apabila speaker yang dilantik mempunyai kuasa yang tidak boleh dicabar dan dipertikaikan. Sehingga saat ini sidang Dun masih gagal dilaksanakan. Adakah kita terus hendak melihat adegan yang menjijikkan ini dalam sejarah politik negara?Kembalikan kuasa kepada rakyat...Pulihkan demokrasi..