17 March 2009

SANGGUP ANDA DIPIMPIN OLEH PERASUAH?

Akhirnya pemain penyerang harapan diberi 'kad merah' oleh pengadil. Bermakna pemain itu terkeluar daripada 'permainan' untuk mencari siapa pemenang. Cuma pemain itu sedikit bernasib baik kerana masih boleh meneruskan perlawanan pada pertandingan yang berikutnya.

Tetapi itu kalau berlaku dalam perlawanan bola sepak seperti dalam Barclyas Premier Leaque. Ini soal maruah, prinsip dan kepimpinan! Persoalan yang berkaitan hubungan sesama manusia dan hubungan dengan Maha Pencipta.

Isu ini merupakan soal menerajui kepimpinan dan amanah serta tanggungjawab! Sanggupkah anda dipimpin oleh perasuah? Pemimpin bercakap soal kepimpinan, moral dan akhlak serta tanggungjawab tetapi diri sendiri bergelumang dengan gejala tak bermoral.

Dalam isu rasuah Datuk Seri Ali Rustam, beliau tidak mempunyai pilihan selain melepaskan jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka. Walaupun terlepas daripada penggantungan Jawatankuasa Disiplin Umno, tetapi apa yang pasti Ali Rustam telah dibuktikan bersalah! Meletak jawatan adalah lebih baik kepada Ali Rustam. Hanya mereka yang tak tahu malu dan tidak mempunyai perasaan sahaja yang akan kekal dengan jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka! Adakah Ali Rustam tidak berasa apa-apa terpaksa berhadapan dengan rakyat pada setiap masa ?

Ketepikan seketika serangan ataun persaingan dalam politik, apa yang pasti Ali Rustam telah didapati bersalah! Prinsip keadilan seseorang itu dianggap tidak bersalah selagi didapati tidak bersalah. Tetapi hari ini beliau telah didapati bersalah!

Saya sebagai anak Melaka juga tidak mampu 'menahan telinga' diperli oleh rakan-rakan dari negeri lain kerana dipimpin oleh seorang perasuah. Cukuplah Ali Rustam sebelum ini memalukan orang Melaka dengan pelbagai dasar dan idea yang kontroversi. Dalam masa yang sama saya juga tidak menafikan sumbangan lain Ali Rustam kepada Melaka. Tetapi perlu dingat, seorang pemimpin bukan sahaja perlu bersih tetapi mesti juga dilihat bersih.

Jika perkara ini berlaku kepada pimpinan Pakatan Rakyat, saya yakin perkara yang serupa akan dilakukan oleh Umno serta mereka yang sewaktu dengannya. Lihatlah SPRM, seperti hanya melihat sebelah mata serta buat-buat tak nampak jenayah dan penyelewengan yang berlaku. Namun apabila kes melibatkan pimpinan pakatan Rakyat terlalu cepat dan pantas SPRM bertindak dengan disulami terlalu banyak drama dan episod yang memualkan yang memperlihatkan kosnpirasi serta ketidakadilan dalam pelaksanaan prinsip keadilan. Saya tak kata pemimpin Pakatan Rakyat suci dari kesalahan. Tetapi jika mereka benar-benar terbukti bersalah dengan proses pelaksanaan undang-undang yang benar-benar adil dan telus mereka juga wajar disingkirkan daripada menerajui kepimpinan.


 

ALI RUSTAM DILUCUT HAK BERTANDING TIMBALAN PRESIDEN


Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam hari ini dilucutkan kelayakan bertanding bagi jawatan Timbalan Presiden Umno pada pemilihan parti minggu depan kerana didapati terlibat dengan politik wang.

Keputusan itu diumumkan Pengerusi Lembaga Disiplin, Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail dalam satu sidang media khas di ibu pejabat Umno, Menara Dato Onn, di sini.

Sementara itu, Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin juga didapati bersalah tetapi hanya diberikan amaran.

Keputusan Lembaga Disiplin ini sekaligus memadam cita-cita Ali Rustam untuk mengikut jejak langkah Allaharyam Tun Ghaffar Baba dari Melaka untuk menduduki jawatan nombor dua dalam umno dan kerajaan.

Walaupun, tidak digantung oleh Lembaga Disiplin Umno, politik Ali Rustam dilihat semakin suram dan malap tidak lagi begermerlapan seperti bintang kebesaran yang diperolehi oleh Datuk Shah Rukh Khan tidak lama dulu.

Apa reaksi Ali Rustam dan penyokong-penyokongnya? Pada pandangan saya, bantahan keputusan penggantungan ini dan sokongan daripada penyokong Ali Rustam tidak akan kemana. Lihat sahaja apa yang berlaku kepada Tan Sri Isa Samad tidak lama dulu. Hanya mereka yang betul-betul 'bersih' sahaja dalam Umno yang berani menentang dan mempertahankan secara terbuka pemimpin mereka yang 'dianiaya'.

Lihat sahajalah nanti mereka yang begitu bersemangat dan berkobar-kobar mempertahankan Ali Rustam akhirnya akan 'menikus' kerana masing-masing sedar bahawa mereka pun bukan bersih sangat lagipun Umno adalah 'periuk nasi' mereka.


UMNO MELAKA AKAN MENDERHAKA?

Pagi tadi berlansung satu perjumpaan yang melibatkan pimpinan Umno Melaka di kediaman rasmi Ketua Menteri, Datuk Seri Ali Rustam di Seri Bendahara Bukit Katil Melaka.

Perjumpaan ini berkait rapat dengan spekulasi bahawa Ali Rustam yang juga Naib Presiden Umno dan Pengerusi Perhubungan Umno akan berdepan tindakan penggantungan daripada Jawatankuasa Disiplin Umno yang akan membuat keputusan tidak lama lagi.

Kebanyakan pimpinan Umno negeri bersedia berdiri teguh mempertahankan Ali Rustam. Malah terdapat seorang pimpinan Umno negeri yang bersedia untuk menggerakkan bantahan sekiranya Ali Rustam dihukum oleh lembaga Disiplin petang ini.

Dalam mesyuarat Bahagian Umno yang lalu, bahagian-bahagian Umno di Melaka memberi undi dan sokongan 'solid' kepada Ali Rustam dalam bertanding jawatan timbalan presiden Umno.

Kita sama-sama tunggu dan lihat adakah orang Umno Melaka akan berani 'menderhaka' terhadap keputusan Jawatankuasa Lembaga Disiplin Umno. Adakah Hang Jebat moden akan muncul lagi pada alaf 21 ini?

APAKAH TEORI KERAJAAN CAMPURAN MENJADI KENYATAAN?

Ehhh...makin hangat spekulasi sekarang ini. Siapa yang bakal menjadi mangsa atau dimangsakan pada petang ini. Jawatankuasa Disiplin Umno dijangkakan akan membuat keputusan tentang senarai mereka yang akan digugurkan serta akan digantung daripada pemilihan Umno.

Malah ada yang sudah mula tercari-cari keris Taming Sari, keris yang dikatakan keris keramat sejarah peninggalan Hang Tuah yang dikatakan hilang di hulu Sungai Melaka.

Spekulasi yang kembali hangat ialah apakah teori kerajaan perpaduan atau kerajaan campuran akan menjadi kenyataan? Saya dikemukakan teori ini sebelum 'Kerajaan 13 September' tersasar dari matlamat.

Pada awalnya saya hanya memandang sinis teori tersebut, bagi saya ia sesuatu yang mustahil dan mengarut! Tetapi perkembangan mukhtahir yang berlaku, menyebabkan saya berfikir semula adakah teori ini bakal menjadi kenyataan.

Persoalannya, adakah Pakatan Rakyat yang diterajui oleh PAS, PKR dan DAP boleh menerima mereka yang terbuang dari Umno untuk membentuk kerajaan campuran yang dimaksudkan? Lebih-lebih lagi mereka ini terdiri dari mereka yang terlibat dengan rasuah, skandal dan penyelewengan?

Pengkhianatan yang dilakukan oleh Adun Behrang dan Changkat Jering dari PKR dan Adun Jelapang dari DAP wajar dijadikan pengajaran agar Pakatan Rakyat agar perlu berhati-hati menganalisis dan membuat keputusan perkembangan yang berlaku.

Pas Khususnya mempunyai pengalaman pahit apabila kerajaan campuran yang dibentuk pada tahun 1974 telah menyebabkan bukan sahaja Pas menjadi mangsa permainan politik Umno tetapi telah menyebabkan perpecahan yang berlaku dalam Pas ketika itu.

YAB Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat sendiri menyatakan rasa tidak setuju dengan pembentukan kerajaan campuran yang diuar-uarkan.

Tetapi saya cukup yakin, Pas hari ini cukup matang sesuai dengan usianya lebih setengah abad dalam persada politik negara. Segala sepak terajang politik telah difahami tentang buruk dan baiknya.

Sebagai orang biasa, segala-galanya terserah kepada pucuk pimpinan Pas dan muafakat di antara komponen dalam Pakatan Rakyat. Lakukanlah apa yang terbaik demi untuk kebaikan dan kesejahteraan rakyat kearah kerajaan yang adil dan berkebajikan. Wallahu'alam.