01 July 2011

Gempar !!! Khatib Masjid Negeri Melaka Seru Jemaah Jauhi Dari Bersih

"Bersih Pemusnah keamanan' Tajuk khutbah di Masjid Negeri Melaka Masjid Al Adzhim hari ini. Biasanya apabila saya berjemaah untuk solat Jumaat di masjid ini, khatib menyeru kepada makmum supaya menjaga kebersihan. Bersih hati, bersih diri dan bersih dari segala-galanya. Menurut khatib kebersihan itu sebahagian dari iman! Maka ada makmum yang mengangguk-anggukkan kepala tanda faham dan setuju atau pun mengantuk!

Tetapi hari ini lain pula jadinya, khatib suruh jauh dari bersih. Berserta nas dan dalil dari Al Quran khatib berkata bersih boleh mengancam negara, mengancurkan bangsa dan paling mengejutkan bersih adalah haram! Khutbah khatib hari ini mengesahkan fatwa Dato Seri Hishamudin Menteri Dalam Negeri yang kini telah secara tidak langsung pengeluar fatwa dalam negara bukan sahaja bersih itu haram, pakai baju bersih pun haram!

Secara analoginya, apabila khatib menolak bersih maka khatib menyokong benda-benda kotor. Sokong politik kotor, sokong rasuah, sokong penipuan, sokong budaya fitnah, sokong menang pilihanraya secara tipu. Maka saya nak tanya apa hukumnya wakil rakyat menang pilihanraya secara tipu? Apa hukumnya gaji yang diperolehi oleh wakil rakyat berkenaan dan diberi makan kepada anak bini? Adakah halal hukumnya? Adakah duit itu bersih hukumnya wahai tok khatib!

Saya tak pelik ini berlaku di Melaka di bawah kepimpinan Datuk Seri Ali Rustam yang juga Pengerusi Majlis Agama Islam Melaka. Menjadi ketua dengan terbukti sebagai perasuah bagaimana nak memimpin dengan cara yang bersih. Semua ini sebenarnya menunjukkan ketakutan yang amat sangat pemimpin Umno khususnya terhadap suara dan kebangkitan rakyat. Tidak cukup memperalatkan pasukan polis, mahkamah, SPR dan lain-lain hari ini masjid di Melaka juga telah diheret untuk menghalalkan kuasa politik Umno yang selama ini diselubungi pelbagai skandal, rasuah, pembaziran, penyelewengan serta menzalimi rakyat.