25 December 2009

MB TERANGGANU TERBUKTI TAK BERMORAL


Kelmarin beliau bersumpah di Sidang DUN Terangganu menafikan beliau menyeleweng duit rakyat dengan memberi buah kurma dan air zam-zam. Sumpah beliau satu cubaan untuk menggambarkan betapa suci dan murninya dirinya dari sebarang bentuk skandal dan rasuah.

Tetapi semalam tak sampai 24 jam selepas bersumpah, Menteri Besar Terangganu Datuk Ahmad Said secara terang-terang tanpa malu dan berselindung merasuah ibu bapa yang sedang diraikan kerana kecemerlangan anak mereka dalam PMR supaya mengundi dan memangkah Umno@BN dalam pilihanraya akan datang.

Dalam ucapan semalam dalam program Yayasan Terangganu meraikan pelajar cemerlang PMR dan ibu bapa mereka Ahmad Said berkata :

"Dari semua bantuan dan sumbangan yang kerajaan buat ini, saya tidak minta perkara besar dari tuan-tuan, hanya ada satu permintaan kecil sahaja iaitu bagilah undi tuan puan untuk BN dalam pilihan raya akan datang."

Menurut seorang bapa kepada seorang pelajar yang menerima hadiah itu terkejut besar dengan ungkapan itu.

Ini kerana, sepanjang kerier beliau sebagai seorang pegawai kerajaan negeri tidak pernah Menteri Besar sebelum ini mengeluarkan ungkapan seterang itu.

"Kalau dia nak minta kita sokong BN pun, dia berlapik sikit...berkias-kias...tetapi MB yang ini terus kepada undilah BN,"

Adakah Ahmad Said fikir duit Yayasan Terangganu adalah duit Umno? Jika ini tidak dinamakan rasuah apa lagi istilah yang sesuai. Adakah SPRM akan siasat? Jika itu berlaku kepada pimpinan Pakatan Rakyat sudah pasti SPRM akan segera bertindak untuk membuktikan betapa efisennya mereka.

GEMPAR!!! KERANA POLITIK UMNO SELURUH AJK SYARAK SURAU/MASJID AN NANJIHIN LETAK JAWATAN SERTA MERTA!

Selepas solat Jumaat sebentar tadi, Imam 1, Imam 2,Bilal 2 dan seluruh jawatankuasa Surau/Masjid An Najihin Taman Merdeka Batu Berendam Melaka meletak jawatan berkuat kuasa serta merta. Kenyataan itu dibacakan oleh Imam Shuib selaku Imam 1 di hadapan kira-kira 1000 jemaah jemaah yang hadir selepas Solat Jumaat. Menurut beliau peletakan jawatan itu atas sebab-sebab yang tidak dapat dilelakkan.

Namun, semua jemaah tahu bahawa surau An Najihin yang digunakan untuk solat Jumaat mengetahui campur tangan politik umno yang telah sekian lama mencampuri dalam pengurusan surau berkenaan yang didalangi oleh Bilal 1 yang juga pengerusi surau iaitu orang kuat Umno yang selama ini melobi diri sendiri untuk jawatan berkenaan. Campur tangan Umno dalam pengurusan surau berkenaan turut didalangi oleh Pengerusi JKKK Umno yang juga orang kuat Datuk Seri Ali Rustam di tempat berkenaan. Untuk makluman jawatankuasa surau yang telah lama berkhidmat itu tidak menunjukkan kecenderungan kepada mana-mana parti politik.

Peletakan jawatan ini menjadi tamparan hebat pada Umno di tempat berkenaan dan di Melaka yang seringkali menunjukkan sikap mencampuri urusan pengurusan surau dan masjid di Melaka. Timbul tanda tanya siapa yang akan menjadi imam dan jawatankuasa syarak selepas ini memandangkan Imam 1 dan lain-lainnya cukup disenangi penduduk dan kariah serta telah lebih 9 tahun berkhidmat di surau berkenaan. Selepas ini saya yakin surau berkenaan yang sering imarah dengan pelbagai aktiviti akan dipinggirkan oleh majoriti penduduk setempat yang kurang senang dengan campur tangan politik Umno yang gila kuasa di situ.

Suasana pilu menyelubungi di dalam masjid bila jemaah dan jawatankuasa syarak yang meletak jawatan berpelukan sesama sendiri selepas pengumuman perletakan jawatan itu dibuat.

SIAPA DULU AKAN PECAH PERUT?


Biar pecah di perut jangan pecah di mulut. Itu peribahasa Melayu. Tapi hari ni dah terbalik, biar pecah di mulut jangan pecah di perut.Bagi saya pecah di mulut tak merbahaya berbanding pecah di perut. Macam orang kena penyakit apendiks kronik, selagi tak pecah peluang untuk sembuh dan diselamatkan adalah cerah. Berbanding kalau dah pecah perut, boleh lah panggil ahli keluarga dan sanak saudara untuk tulis wasiat.

Maka bahayanya pecah perut menyebabkan satu Malaysia riuh rendah bila Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengajak umat Islam khususnya di Kelantan berdoa sehingga mereka yang merampas hak rakyat Kelantan untuk mendapat royalti petroleum sampai pecah perut.Hanya mereka yang faham kiasan sahaja faham apa yang dimaksudkan TGNA 'berdoa sampai pecah perut'.

Maka ramai orang Umno sama ada yang kecil dan besar termasuk 'ulama terompah kayu' mempertikaikan doa TGNA itu. Katanya Islam tak mengajar untuk mendoakan seseorang ditimpa bala. Mereka yang bercakap macam tu sebenarnya mengaji kitab tak habis atau guru mereka mati sebelum habis belajar bab doa!

Hari ini kesan doa TGNA dan rakyat Kelantan serta rakyat Malaysia teraniaya mula terasa tempiasnya walaupun tak sampai lagi pecah perut. Sekurang-kurangnya mereka yang terlibat mula rasa senak perut. Mana tidaknya, isu kehilangan enjin jet F5E sudah cukup menggemparkan bukan sahaja di Malaysia tetapi menjadi lawak jenaka seluruh dunia. Menteri Pertahanan ketika itu, Datuk Seri Najib Tun Razak kini terus didesak untuk meletak jawatan. Menteri Pertahanan ketika ini, Datuk seri Zahid Hamidi menyifatkan pihak yang bertanggungjawab adalah penderhaka. Kepada siapa ditujukan, Zahid lebih maklum tentangnya.

Begitu jua dengan kemenangan majoriti tipis 3 undi dalam kelulusan Belanjawan 2010 di parlimen baru-baru ni menyebabkan ramai pemimpin Umno@BN hampir pecah perut dan senak perut sampai sekarang.

Saya yakin lebih banyak lagi pendedahan, penyelewengan dan skandal akan dibongkar untuk pengetahuan umum tidak lama lagi. Apa yang berlaku menjadi peringatan kita semua bahawa jangan pandang remeh pada doa mereka yang dizalimi. Nabi. SAW sudah mengingatkan, doa mereka yang dizalimi tidak ada hijab di sisi Allah SWT. Kita tunggu siapa dulu yang akan pecah perut!