23 December 2010

LAGI KENYATAAN MERAPU PEMIMPIN UMNO TENTANG LARANGAN SELANGOR GUNA LOGO 1MALAYSIA

Langkah kerajaan Pakatan Rakyat Selangor melarang menggunakan logo 1Malaysia rupa-rupanya bukan sekadar menimbulkan 'ribut' di pihak Umno tetapi juga turut mendedahkan betapa merapu dan tidak cerdiknya beberapa pemimpin Umno.

Setakat ini yang paling merapu ialah kenyataan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Beliau berkata kebebasan mengumpul orang dan memberi lambang menerusi pertubuhan adalah dibenarkan di bawah Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan. “Larangan itu adalah tidak sah dan Menteri Besar Selangor (Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim) mungkin tidak memahami dan menyedari peruntukan yang terdapat di bawah Perlembagaan Persekutuan,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Program Kenduri Rakyat di Kampung Air dekat sini hari ini.

Apabila kena atas batang hidung Umno, kata tak hormat undang-undanglah, tak hormat pelembagaanlah dan macam-macam lagi untuk menghalalkan tindakan mereka.

Betullah, memang patut subjek sejarah ni diajar kepada pemimpin Umno dan bukan kepada budak-budak di sekolah. Terbukti ramai di kalangan mereka yang buta dan cepat lupa kepada fakta sejarah.

Apakah mereka lupa puak-puak inilah yang sering menurunkan bendera dan banner serta apaa-apa yang berkaitan dengan logo PAS,PKR dan DAP di kawasan yang dikuasai mereka. Paling terbaru tindakan Ketua Menteri Melaka yang mengarahkan pihak berkuasa tempatan merobohkan papan tanda dan banner Pas di Pejabat MTD Bukit Baru di premis milik parti. Apakah itu tak melanggar pelembagaan?

Sebab tu lah agaknya kerana terlalu merapu kononnya hak dalam pelembagaan membenarkan guna logo sampai beg sekolah yang 'dihadiahkan' oleh Umno ada logo Umno/BN? Adakah itu dibenarkan oleh pelembagaan? Membenarkan logo parti pada beg budak sekolah?Umno/BN sebenarnya bukan sahaja cukup fobia dengan logo parti lawan, malah warna yang mempunyai persamaan dengan pihak Pakatan Rakyat akan cuba dihapuskan. Masih ingat dengan penukaran logo Petronas? Arahan siapa dan atas sebab apa?

Nasihat saya kepada pemimpin Umno kalau nak bercakap jangan ikut sedap mulut, bercakap dengan hujah dan fakta. Belajar dan fahamkan sejarah dan jangan asyik merapu tak tentu hala.