08 July 2009

DUA KISAH TRAGIS

Kisah 1

Kisah yang pernah mengemparkan negara satu ketika dulu apabila Mek Wook Kundor,106 berkahwin dengan seorang pemuda, Mat Noor Che Musa, 37. Maka ramai yang berkata cinta itu buta tidak mengenal usia.

Hari ini Mek Wook terpaksa berpisah dengan suami tercinta apabila suaminya ditahan oleh Agensi Dadah kebangsaan kerana terlibat dalam penagihan heroin dan dihantar ke Pusat pemulihan Dadah di Sungai Besi. Maka Mek Wook terpaksa berpisah dengan suaminya selama 2 tahun. Mek Wook pasti akan kembali kesunyian selepas ini.
Mek Wook dicium suaminya sebelum berpisah untuk ditahan di Pusat Serenti Sungai Besi

Kisah 2

Kisah ini melibatkan seekor beruk yang juga bernama Mek Wook yang tiga hari lepas 'diimport' oleh Kerajaan Negeri Melaka untuk mempromosikan produk pertanian di negeri Melaka. Mek Wook dibawa khas dari tuannya di Terangganu sebagai usaha kerajaan negeri Melaka untuk menunjukkan kepandaian beruk memetik dan mengupas kepala kepada pelancong dan pengunjung di Melaka.

Beruk berkenaan ditambat di belakang kediaman rasmi ketua Menteri Datuk Seri Muhd. Ali Rustam. Malangnya beruk berkenaan ditemui mati semalam yang dipercayai akibat 'tekanan perasaan'. Ali Rustam dilaporkan terkejut dengan kematian beruk berkenaan.
Tinggal kenangan....saat-sat manis Ali Rustam dan Mek Wook...

KENAPA TANGGUH MANSUH PPSMI?


Kerajaan hari ini mengumumkan dasar PPSMI akan dilanjutkan sehingga 2012. Perkara ini diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri 1Malaysia merangkap Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam satu kenyataan hari ini.

Pengumuman ini sekali gus secara tidak langsung kerajaan mengakui bahawa dasar PPSMI yang diperkenalkan era Tun Dr. Mahathir telah gagal. Bermakna projek yang menelan belanja lebih RM 5 bilion lebur kerana kegelojohan dan pemikiran dangkal yang menyebabkan ramai pelajar khususnya dari kaum Melayu di luar bandar makin tertinggal dan terkebelakang dalam pencapaian akademik khususnya dalam subjek matematik dan sains yang sebelum ini mendewa-dewakan bahasa Inggeris.

Bermakna ' Satu Lagi Projek Barisan Nasional' menemui kegagalan. Sekiranya kerajaan boleh secara tergesa-gesa melaksanakan PPSMI sebelum ini mengapa untuk memansuhkannya perlu menunggu masa yang lama?

Alasan yang diberi supaya pelajar yang terlibat dalam sistem ini tidak terjejas jika dimansuhkan serta merta adalah tidak masuk akal kerana pelajar yang terlibat dalam sistem ini sekarang terbukti berhadapan dengan pelbagai masalah yang membebankan sepanjang dasar ini dilaksanakan. Sepatutnya sistem ini paling lewat pun dimansuhkan adalah penghujung tahun ini bukan tempoh tiga tahun yang lama seperti diumumkan. Tempoh 5-6 bulan adalah mencukupi untuk proses peralihan seperti penyediaan buku teks, soalan peperiksaan dan sebagainya.

Tindakan menangguhkan pelaksanaan PPSMI sehingga 2012 seolah-olah kerajaan Umno dan Barisan Nasional telah mendapat isyarat bahawa mereka akan menjadi pembangkang selepas piliahanraya Umum ke 13 yang dijangka pada tahun 2012. Penangguhan PPSMI sehingga 2012 lebih kepada agenda politik tersembunyi daripada membela nasib pelajar khususnya orang Melayu.

DARIPADA LEBIH 2000 HOTEL HANYA 170 ADA SIJIL HALAL


Blog ini pernah menyiarkan tentang status halal makanan hotel-hotel yang ada di seluruh Malaysia. Tetapi perkara ini masih dipandang ringan oleh banyak pihak seolah-olah hal ini bukan satu isu yang penting. Tetapi bagi mereka yang sering manghadiri kursus, mesyuarat dan seminar di hotel saban minggu seperti saya hal ini sesuatu yang begitu membimbangkan.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC)., Datuk Seri Jamil Bidi daripada lebih 2000 hotel yang terdapat di negara ini hanya 170 hotel sahaja yang memiliki sijil halal.Hotel yang mempunyai sijil halal itu meliputi 15 buah hotel lima bintang, hotel empat bintang (23), hotel tiga bintang (101), hotel dua bintang (14) dan selebihnya hotel tanpa bintang.

Bagi saya pihak kerajaan perlu tegas dalam hal ini seperti menyenarai hitamkan hotel yang masih belum memiliki sijil halal daripada sebarang penganjuran pakej kursus dan sebagainya. Langkah ini saya kira berkesan kerana kebanyakan hotel di negara ini bergantung kepada program jabatan dan agensi kerajaan di hotel mereka berbanding penginapan daripada individu, keluarga dan syarikat.

Tetapi saya perhatikan kebanyakan jabatan dan agensi kerajaan main hentam dan tibai semacam je dalam memilih hotel untuk menganjurkan sesuatu program. Ini mungkin hendak memudahkan kerja mereka, karenah birokrasi, kesesuaian pakej hotel ditawarkan berbanding had kelayakan.Malah bukan sesuatu yang perlu disembunyikan bahawa majoriti chef di hotel terdiri daripada bukan Islam dan lebih malang lagi terdiri daripada warga negara asing.


Saya melihat persoalan halal haram ini begitu dipandang remeh oleh umat Islam di negara ini. Jadi tidak hairanlah kenapa pengusaha hotel 'besar kepala' dan tidak ambil berat tentang keperluan menyediakan makanan yang mendapat pengitirafan sijil halal daripada agensi yang ditetapkan oleh kerajaan.

Kepada penganjur dalam jabatan dan agensi kerajaan yang terlibat dalam program yang diadakan di hotel menjadi tanggunjawab mereka untuk memilih dan memastikan hotel yang dipilih menyediakan makanan yang halal bukannya sekadar 'sedap' dan 'mewah' serta harga yang berpatutan yang menjadi keutamaan.