20 October 2009

BUBAR DUN PERAK: UMNO TAK YAKIN KEPUTUSAN MAHKAMAH PERSEKUTUAN ZAMBRY MB?


Spekulasi semakin kuat bahawa Dun Perak bakal dibubarkan dalam tempoh terdekat. Banyak tanda-tanda yang menunjukkan kearah pembubaran itu. Rasanya tak perlu saya ulas lagi. Tetapi saya menjangkakan antara sebab utama Dun Perak bakal dibubarkan ialah Umno@BN tidak yakin keputusan Mahkamah Persekutuan pada 5 November ini memihak kepada mereka.

Mereka tidak yakin Datuk Seri Zambry Abdul Kadir akan dikekalkan oleh Mahkamah Persekutuan sebagai Menteri Besar. Datuk Seri Ir Nizar akan dikembalikan jawatannya sebagai Menteri Besar Perak yang sah.Jika itu berlaku Umno@BN akan malu besar. Moral Umno akan jatuh merudum. Pastinya sokongan kepada Pakatan Rakyat akan melonjak kembali. Umno pastinya tidak akan membiarkan tragedi itu berlaku. Oleh itu Umno@BN tidak ada pilihan melainkan mendapatkan perkenan Sultan Perak untuk membubarkan Dun Perak. Maka jika Dun Perak dibubarkan Mahkamah Persekutuan tidak lagi perlu bersidang 5 November ini.

Mungkinkah juga Dato Seri Najib akan mengumumkan pembubaran Dewan Rakyat selepas membentangkan Belanjawan 2010 pada Jumaat ini? Semua kemungkinan ini saya lihat sebagai opsyen yang ada kerana dalam pembentangan Belanjawan nanti mungkin pelbagai tawaran, insentif dan bonus diumumkan diikuti di akhirnya pembubaran parlimen. Semua ini sebagai 'gula-gula' politik agar rakyat terus menyokong Umno@BN. Apa-apa pun sama-sama kita nantikan....

'GANG 1 MALAYSIA' TERLIBAT CURI MOTORSIKAL


Dato Seri Najib Tun Razak dalam ucapan di parlimen kelmarin berkata fasa pertama 1Malaysia berjaya. Menurut beliau rakyat berbilang kaum memberi respon yang baik pada idea yang dikemukakan untuk mewujudkan semangat 1Malaysia.

Buktinya polis Sungai Siput berjaya menumpaskan satu kumpulan mencuri motorsikal yang menggelarkan kumpulan mereka 'Gang 1Malaysia'. Kumpulan itu ternyata menghayati konsep 1Malaysia kerana menggabungkan remaja Melayu, Cina dan India untuk kegiatan yang dijalankan. Rasanya ramai lagi gang yang sewaktu dengannya di negara ini yang terdiri daripada golongan Melayu, Cina dan India yang mengikis segala harta rakyat dan khazanah negara. Walau bagaimanapun pihak polis dan SPRM masih lagi tidak dapat mengenalpasti siapakah dalang dan ketuanya. Sesiapa yang mempunyai sebarang maklumat dihendaki menghubungi balai polis yang berhampiran.

IBRAHIM ALI JANJI TAK LOMPAT LAGI!


Dato Ibrahim Ali dalam satu kenyataannya semalam berjanji tidak akan 'melompat' sekiranya beliau diterima memasuki Umno semula. Kenyataan yang memberi petanda bahawa Ibrahim Ali semakin hampir untuk masuk Umno semula.Maka benarlah Umno merupakan parti kitar seperti untuk bahan buangan atau barang terpakai. Hanya mereka yang rasuah, skandal dan tidak bermoral sahaja yang layak duduk di dalam Umno.

Saya berharap Umno akan termakan dengan janji Ibrahim Ali untuk tidak melompat kerana Ibrahim Ali pasti akan menepati janjinya seperti janji seekor katak yang akan hanya duduk diam di bawah tempurung!