18 January 2010

SEJARAH PASTI TERCIPTA JIKA NAJIB MELAWAT MONGGOLIA


Esok akan membuka sejarah baru hubungan diplomatik Malaysia-Chennai ibu kota negeri Tamil Nadu di selatan India. Dato Seri Najib Tun Razak akan mencipta sejarah sebagai Perdana Menteri pertama negara yang melawat negeri berkenaan.

Bagi peminat filem Tamil kira-kira sedekad lalu pasti mengenali pelakon MGR ( M.G.Ramachandran) yang juga pernah menjadi Ketua Menteri Tamil Nadu. Sebut MGR, pasti akan terbayang kehebatannya berlakon yang dapat menewaskan musuh yang berpuluh mungkin beratus bilangannya dengan sorang diri. Terkenal kerana tembak tak lut dan paling istimewa menjadi pujaan ramai wanita.

Tidak dapat dipastikan apa motif utama lawatan Najib ke Chennai. Boleh jadi ingin mengambil aura MGR yang cukup terkenal satu ketika dulu.

Memang lawatan berkenaan mencipta sejarah bukan sahaja seorang perdana menteri Malaysia yang melawat negeri berkenaan tetapi mungkin lepas ini ada MOU dan peluang perniagaan dan pelaburan akan terbuka di antara kedua-dua pihak.

Tetapi bagi saya lawatan Najib ke Monggolia adalah lebih bermakna jika dibandingkan melawat Chennai. Ini kerana sehingga hari ini di Malaysia belum wujud kedutaan di antara Malaysia - Monggolia. Monggolia cukup terkenal dengan nilai sejarah dan mempunyai pelbagai tarikan serta destinasi menarik.

Malangnya akhir-akhir ini hubungan Malaysia agak renggang berikutan tragedi menimpa Altantuya. Jadi jika Najib melawat Monggolia sedikit sebanyak akan mengubah persepsi negatif rakyat Monggolia kepada negara ini dan akan menjernihkan kembali hubungan Malaysia-Monggolia. Persoalannya bersediakah Najib melawat Monggolia ?