18 September 2009

CALON BAGAN PINANG KABUR KATA ISA SAMAD

Ketua Umno Bahagian Telok Kemang, Tan Sri Isa Samad berkata calon Umno di Bagan Pinang kabur. Kabur maksudkanya kelam atau nampak macam tak nampak atau boleh jadi juga buat-buat tak nampak.

Siapa pun calon Umno di Bagan Pinang, Umno di situ sekali lagi bakal menghadapi krisis keyakinan terhadap calon oleh ahli dan penyokong Umno sendiri seperti berlaku di Permatang Pasir sebelum ini. Kenapa Umno masih terkial-kial dalam menentu dan mengumumkan calon di Bagan Pinang dan dalam pilihanraya? Semua ini membuktikan amat sukar mencari calon yang layak dan 'bersih' dalam Umno supaya boleh diterima oleh pengundi.

Di samping itu budaya melobi dan berebut-rebut menjadi calon sehingga wujud puak-puak dalam Umno menambahkan barah yang berlaku dalam Umno setiap kali pilihanraya.

Berbeza dengan Pakatan Rakyat khususnya Pas soal calon dalam pilihanraya bukan satu persoalan yang merumitkan. Pilih sahaja hendak calon di kalangan latar belakang agama atau profesional atau tokoh kemasyarakatan semuanya ada. Apa yang menjadi masalah pula masing-masing akan menolak untuk dipilih menjadi calon kerana merasakan tugas atau pemilihan sebagai calon sebagai satu tanggungjawab dan amanah di sisi Allah SWT.

Apa yang berlaku dalam Umno di Telok Kemang dan Bagan Pinang bakal memberi ruang sekali lagi kepada Pakatan Rakyat khususnya Pas untuk membuat satu lagi kejutan Tsunami pilihanraya kepada Umno@BN.

RAKYAT BRITAIN BOIKOT PRODUK ISRAEL: MALAYSIA MACAM MANA?


Kumpulan kesatuan sekerja Britain semalam bersetuju untuk memboikot sejumlah produk keluaran Israel sebagai tindak balas terhadap tindakan ganas rejim Zionis di Gaza.

Boikot yang diluluskan pada persidangan tahunan Kongres Kesatuan Perdagangan (TUC) menggesa pengharaman semua import produk yang dikeluarkan di penempatan Israel, menamatkan urusniaga senjata dan menamatkan pelaburan dalam sejumlah syarikat.

Para pegawai kesatuan berkata, pemulauan itu menyasarkan produk seperti kurma, herba, buah-buahan dan sayur-sayaruan yang dieksport penempatan Yahudi di Tebing Barat.

"Kami akan menyokong pemulauan terhadap barang-barang berkenaan dan produk pertanian dari wilayah penempatan haram menerusi kempen yang berkesan terutama pada peringkat pengguna," kata TUC dalam satu kenyataan di sini.

TUC ialah badan induk kepada 58 kesatuan buruh Britain yang mewakili 6.5 juta pekerja.

Dalam kenyataan sama, ahli-ahli kesatuan turut mengutuk serangan roket Hamas terhadap penduduk Israel.

Pemulauan itu sebagai tindak balas terhadap serangan Israel di wilayah Gaza pada Disember-Januari lalu yang menyaksikan lebih 1,400 penduduk Palestin maut manakala beribu-ribu lagi cedera.

Malaysia dan rakyat negara ini pula macam mana? Pada awal serangan ganas Israel awal tahun ini ramai rakyat Malaysia yang meluap-luap marah pada Israel tapi hari ini....semua dah sejuk seperti tidak ada apa-apa yang berlaku. Sempena Ramadhan yang bakal berakhir dan Syawal yang bakal menjelang marilah kita doakan dan teruskan hulurkan sumbangan dan simpati untuk saudara kita seagama