27 March 2009

SENANG JE..TUBUH UNIVERSITI UMNO

Ketua Penerangan Umno Bukit Katil yang ramai orang kuatnya dikenakan tindakan oleh Lembaga Disiplin termasuk Ketua menteri Melaka cuba tunjuk pandai dalam ucapan perwakilan semalam.

Datuk Hasnoor Sdg Husin mengesa agar semua pimpinan tertinggi di Universiti diletakkan orang Umno.

Dalam ucapannya Hasnoor menggesa " pada pandangan saya bukan susah, tentukan rektornya orang Umno, Umno tentukan dekan fakulti orang Umno,pegawai yang mengambil pelajar, pekerja dan pentadbirannya adalah orang yang dipenuhi rasa cinta pada Umno sangat tinggi seperti Ibrahim Abu Shah di Uitm".

Patutlah IPTA di negara ini semakin merudum rankingnya disebabkan tahap pemikiran orang Umno sebegini.

Apa kata saya cadangkan wujudkan Universiti Umno Malaysia di negara ini, Canselornya Presiden Umno, Naib Cancelor Timbalan Presiden Umno, Dekan-dekannya terdiri dari ketua-ketua Bahagian Umno manakala pensyarahnya terdiri daripada pengerusi JKKK Umno. Sementara itu pelajarnya terdiri daripada pemuda dan puteri Umno. Silibusnya utamanya pula ialah buku pelembagaan Umno!

HAMID ALBAR 'BALAS JASA' PAKATAN RAKYAT


Semuanya serba tak kena dengan Datuk Syed Hamid Syed Albar setelah tewas jawatan Naib Presiden Umno kepada calon yang lebih junior.

Jika sebelum pengundian jawatan Naib Presiden, Syed Hamid Albar selaku Menteri Dalam Negeri mengambil tindakan drastik dan tergesa-gesa mengantung Harakah dan Suara Keadilan selama 3 bulan. Tidak cukup dengan itu, beliau terus menunjukkan kuasa dan pengaruh dengan mengarahkan polis menyekat ceramah-ceramah umum Pakatan Rakyat di beberapa tempat.

Terkini, beliau telah mengeluarkan arahan melalui Ketua Polis Kedah menghalang semua ceramah di tempat umum sepanjang pilihanraya kecil Bukit selambau. Bermakna beliau meminta majlis ceramah diadakan di tempat yang tak ada orang. Mungkin dalam hutan rimba atau hutan simpan , gunung ganang serta bukit belukar asalkan bukan di tempat umum!

Nampaknya, Hamid Albar tidak mengambil ikhtibar lansung ucapan dasar Pak Lah yang menyatakan tindakan menyekat akan menyebabkan Umno akan semakin dibenci dan hilang sokongan rakyat.

Saya menjangkakan tindakan yang sama mungkin bakal diambil oleh polis di PRK Bukit Gantang.

Ini semua menggambarkan ketakutan yang amat sangat Umno@BN kepada sokongan padu yang diberikan oleh rakyat kepada Pakatan Rakyat. Tindakan terbaru ini melambangkan sikap bacul dan penakut kepada amalan demokrasi yang sebenar.

Tidak cukupkah Umno@BN memiliki rangkaian akhbar dan media pengampu?

Sepatutnya Syed Hamid perlu bersikap lebih gentlemen seperti Datuk Sharir Samad yang mengambil keputusan meletak jawatan sebagai menteri KPDNHP apabila menyedari bahawa dirinya ditolak oleh majoriti perwakilan Umno.

KHIR TOYO MULA CARI KAMBING HITAM


Setelah puas memainkan isu lembu korban di Selangor , Khir Toyo kini beralih kepada kambing pula. Kambing bukan sebarang kambing tetapi kambing hitam!
Semua ini gara-gara kerana tewas dalam persaingan jawatan Ketua Pemuda Umno. Khir Toyo menyalahkan Pakatan Rakyat yang menjadi punca beliau tewas. Ehh...Bila pulak ada perwakilan pemuda dari Pakatan Rakyat yang mengundi di PWTC baru-baru ini?

Beliau menyalahkan isu yang dimainkan oleh Pakatan Rakyat seperti wang Balqis dan isu rasuah yang sedang disiasat sekarang.

Sudah-sudahlah tu Khir Toyo, itulah namanya berpolitik ada masa di atas ada masa di bawah. Ada masa menang dan ada masa kalah. Tak kan pokok boleh bergoyang kalau tak ada angin, ribut dan badai!

Nampaknya Khir Toyo tidak dapat menerima hakikat bahawa beliau ditolak oleh pemuda Umno secara majoriti. Tekanan beliau lebih hebat kerana sedang berdepan dengan siasatan dari kerajaan Pakatan Rakyat. Kalau tak buat salah tak guna merasa gentar! Berani kerana benar! Gunalah kedudukan beliau sebagai Adun dan Ketua Pembangkang untuk menjawab segala tuduhan yang dihadapi. Lagipun, beliau boleh melantik peguam yang hebat-hebat dengan 'kekayaan' yang dikumpulkan selama ini untuk menjawab atau menyaman pihak berkenaan jika tuduhan itu fitnah dan palsu.