15 September 2009

FORMULA 1 DAN 1 MALAYSIA....AIR CINCAU DAN SIRAP BANDUNG


Kerajaan 1 Malaysia hari ini mengumumkan akan menubuhkan pasukan bercirikan 1Malaysia dalam sukan Formula 1. Sukan yang paling berprestij di dunia. Sekali dengar memang hebat dan mengkagumkan.

Menurut Datuk Seri Najib pasukan ini akan mengabungkan kepakaran syarikat tempatan seperti Naza Motor, Air Asia,Litar Antarabangsa Sepang (SIC) dan Persatuan Sukan Pemotoran Malaysia (MAM).

"Ini pasukan Malaysia. Kereta direka bentuk di SIC, dikeluarkan di SIC, diuji di SIC dan kereta buatan Malaysia. Kumpulan pitstop pun rakyat Malaysia," katanya. Mengulas lanjut Beliau berkata pasukan 1Malaysia itu akan mengenal pasti pemandu Malaysia yang sesuai, sambil menambah, projek tersebut dapat meningkatkan imej negara di persada antarabangsa.

Najib berkata Persekutuan Automobil Antarabangsa (FIA) telah menerima permohononan Malaysia untuk menyertai kejohanan F1 dunia tahun depan.

Atas kertas semua nampak hebat....Tapi bagaimana pula segala modal untuk menyertai Formula 1 ini. Menurut Najib "pelaburan kerajaan Malaysia adalah melalui Proton". Apa syarikat Proton yang tiap-tiap tahun rugi tu????

Menyertai Formula 1 bukan masuk pertandingan lari dalam guni...paling koman pun modal diperlukan ratus-ratus juta...Bukan nak perlekeh tapi lihatlah apa yang berlaku kepada pasukan ditaja oleh Sauber Petronas yang guna pemandu mat salleh dan pelumba Formula 1 yang pernah dilahirkan oleh Malaysia seperti Alex Yong semua tak ke mana...

Dalam keadaan banyak pasukan ternama seperti Ferrari, Mercedez, Toyota dan Honda ingin menarik diri dari Formula 1 tahun depan pengumuman penyertaan Malaysia adalah sesuatu yang sukar diterima akal. Lebih-lebih lagi ketika kegawatan ekonomi hari ini....

Satu lagi katakanlah pasukan 1Malaysia Formula 1 menang tempat podium dalam pelumbaan tu nanti, pelumba Malaysia tu nak goncang botol air cincau atau botol sirap bandung? Maklumlah kalau sebelum ni pelumba mat salleh yang menang duduk goncang botol arak tapi disebabkan hendak berjiwa Malaysia kena juga cadangkan agar goncang botol air cincau dan sirap bandung pulak untuk menunjukkan identiti Malaysia...Malaysia boleh!!!

PM KATA YA...MB PAHANG KATA TIDAK


Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob berkata hari ini beliau tidak akan mengadakan rumah terbuka Aidilfitri tahun ini kerana bimbang dengan penularan selesema babi atau influenza A (H1N1) yang disifatkannya kini berada ditahap serius.

Eloklah tu bukan sahaja kerana musim penyakit tetapi sekurang-kurangnya dapat menjimatkan duit rakyat yang sedang bergelut dengan kegawatan ekonomi yang sedang melanda. Duit itu boleh digunakan untuk bantuan kepada fakir miskin, anak yatim atau ibu tunggal yang bilangannya bukan sedikit di Pahang.

Walau bagaimanapun berbeza dengan Perdana Menteri 1 Malaysia, Dato Seri Najib Tun Razak yang tetap akan menganjurkan rumah terbuka di Sri Perdana bermula jam 11 pagi pada hari raya pertama dalam satu kenyataan Pejabat Perdana Menteri semalam. Perkhidmatan bas percuma juga bakal disediakan untuk ke rumah terbuka tersebut untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas.

Kata nak berjimat cermat kerajaan membuat perbelanjaan berhemat...bonus untuk kakitangan kerajaan tak diberi kerajaan tak cukup duit....Rakyat kena berjimat...Buat rumah terbuka boleh pulak? Oh yaa....Rakyat didahulukan....