14 September 2008

MENGHITUNG HARI...Kira –kira enam bulan lalu ramai tak percaya, kerajaan yang ada bakal ditumbangkan. Malah dilihat sesuatu yang mustahil. Slogan “ Anwar Perdana Menteri Dalam Penantian” ketika itu dianggap hanya omong –omong kosong dan lawak alaf baru.

Hari ini ramai yang terpaksa menelan semula kata -kata itu.Masing -masing berdebar –debar menunggu hari -hari esok. Sama ada pemimpin dan pengikut kerajaan atau Pakatan Rakyat. Masing –masing sibuk membilang hari. Saat –saat hilang kuasa atau mendapat kuasa.

Sebagai rakyat biasa, saya tidak terkecuali. Menghitung hari apa yang bakal berlaku pada hari –hari esok.

Suara –suara protes sudah semakin jelas dan lantang. Jika dulu hanya datang dari ‘ayam sabung’ PAS, DAP dan PKR serta golongan serpihan dalam BN. Tetapi hari ini suara yang agak vokal datang dari Komponen BN sendiri khususnya dari teraju utamanya, UMNO.

Suara –suara yang mendesak agar diwujudkan ‘reformasi’ besar –besaran ini datang dari sayap yang paling kanan hinggalah kepada golongan yang dulunya dikenali ‘pak turut’ atau ‘ tukang angguk’ dalam UMNO.

Membaca apa yang tersirat dari kenyataan dua orang kuat UMNO iaitu Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan kritikan ‘pelan peralihan kuasa’ dan Menteri Di jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim yang secara terbuka mengecam pengunaan ISA mengundang seribu persoalan dan kemungkinan apa yang sebenarnya yang bermain di minda mereka.

Perang saraf dari Pakatan Rakyat yang diterajui Datuk seri Anwar Ibrahim pula semakin hebat penuh taktikal dan strategi yang semakin mencemaskan kerajaan BN. BN yang diterajui oleh Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semakin terhimpit. Semua yang dilakukan serba tak menjadi.

Dari risik –risik yang dibuat, dalam tempoh sehari dua ini, banyak kejutan dijangka bakal berlaku. Sama ada dari BN atau Pakatan Rakyat. Apa –apa pun kita sama –sama tunggu dan lihat bentuk peralihan kuasa yang berlaku.

Apa yang berlaku di antara BN dan Pakatan Rakyat seolah-olah ibarat perlawanan sengit di antara Machester United dan Liverpool semalam. Masing –masing bertahan dan merancang strategi di samping menunggu peluang membuat ‘counter attack’. Kesilapan kecil boleh membawa padah. Itulah yang berlaku kepada Machester United yang tewas gara-gara ‘gol sendiri’ dan ‘pertahanan’ yang tidak kemas. Di samping mensia –siakan ‘peluang keemasan’yang terhidang dan kadang –kadang ‘gopoh’ bila menyerang. Padahnya, tewas dalam perlawanan dan lebih teruk lagi ada ‘pemain’ yang dilayangkan ‘kad merah’ di hujung perlawanan.

Justeru itu, peralihan kuasa yang dijangka berlaku ibarat seperti menarik rambut di dalam tepung. rambut tidak putus dan tepung tidak berselerak. Di sinilah sifat ketenangan dan kepimpinan dari pimpinan Pakatan Rakyat begitu diharapkan dalam mengemudi dan melayari bahtera menuju ke pelabuhan. Semoga tidak karam dan tenggelam di tengah pelayaran.

MAKNA KEBEBASAN BAGI PEMIMPIN KERAJAAN


Kebelakangan ini ramai pemimpin dalam kerajaan menyentuh dan mengulas tentang isu kebebasan bersuara. Ini berkaitan dengan penahanan tiga orang di bawah ISA kelmarin.
Bagi mereka, kebebasan bersuara ada had dan batasannya. Tidak boleh digunakan menyentuh isu sensitif, lebih –lebih lagi mengkritik kerajaan. Bebas apa namanya tu ?

Cuma saya ingin bertanya pada para pemimpin yang hanya pandai bercakap tentang kebebasan bersuara ? Apa hukumnya menahan orang di bawah ISA ? Tahan tanpa bicara, dinafikan hak membela diri, ditahan ala ‘gestapo’, tidak dibenarkan berjumpa peguam serta disembunyikan dari pengetahuan keluarga selepas ditahan ? Adakah itu dinamakan kebebasan ?

Membaca kenyataan Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Chik semalam, menunjukkan contoh bahawa beliau tidak faham atau buat –buat tak faham makna kebebasaan. Beliau meminta ISA dilihat dari sudut positif. Dipisahkan dari keluarga, tahanan didera secara mental dan fizikal ala ‘Kem Gustanamao’ dan ditelanjangkan seperti yang diceritakan olah mangsa ISA sebelum ini semua perlu dilihat secara positif. Bukan begitu Datuk ?

Sebenarnya banyak lagi bentuk penderaan dan penganiayaan yang berlaku kepada tahanan ISA tetapi tidak didedahkan kepada umum sama ada tidak tahan dengan pelbagai ugutan atau mereka yang ditahan sebelum ini telah berjaya di ‘brain wash’.

Terbaru, apa yang berlaku kepada Sharizal Sirin tahanan ISA yang dibebaskan secara bersyarat baru –baru ini yang tidak dibenarkan melawat anak sulungnya, Aina Mardiah yang nazak ketika itu semasa berada dalam tahanan ISA sehinggalah saat anak kesayangannya itu menghembuskan nafas yang terakhir.

SHAHRIZAL HANYA SEMPAT BERJUMPA ANAK KESAYANGAN YANG TERBUJUR KAKU

TANGISAN SEORANG ANAK YANG DIPISAHKAN DARI AYAH TERCINTA

Inilah kebebasan dan ISA yang dipertahankan oleh pemimpin kerajaan yang ada.

Di Malaysia merupakan di antara negara yang mempunyai banyak akta dan peraturan yang menyekat kebebasan selain ISA terdapat AUKU, OSA, Akta Mesin Cetak, Akta multimedia dan Komunikasi dan AKUJANJI kakitangan awam.

Justeru itu, kepada pemimpin berkenaan disyorkan supaya pergi mengaji semula dan membaca serta meneliti kamus untuk mendalami makna kebebasan.
BEBASKAN MEREKA DARI ISA ! HAPUSKAN ISA !