18 July 2009

MACHESTER UNITED DAN MANEK URAI : DUA-DUA MENANG TIPIS


Sebelum ini negara kita demam dengan MU (Manek Urai). Ramai yang berspekulasi siapa yang akan menang dalam pilihanraya kecil berkenaan. Pas menjadi calon favourite di situ berdasarkan MU dikatakan kubu kuat kepada Pas. Ada yang meramal Pas akan menang mudah di MU. Segala-galanya dilihat memihak kepada Pas. Dari calon sehinggalah isu yang dibangkitkan. Maka ramai yang meramalkan Pas akan menang mudah di MU dengan prestasi lebih baik berdasarkan keputusan PRU yang lalu. Tetapi setelah selesai undi dikira pada 7 Julai lalu, Pas hanya menang tipis yang disifatkan nyawa-nyawa ikan dengan hanya meraih 65 undi majoriti.

Hari ini pula berlangsung perlawanan persahabatan di antara pasukan kelab gergasi England MU ( Machester United). Berdasarkan kekuatan dan reputasi ramai yang meramalkan pasukan hingusan Malaysia akan jadi mangsa ratahan MU. Ada yang meramalkan paling kurang pun 5 gol keatas. Tetapi sebaik sahaja wisel penamat ditiup, pemain dan pengurus MU merah padam muka kerana nyaris diaibkan oleh pasukan hingusan Malaysia. Itupun dengan gol kemenangan saat-saat akhir. Saya lihat ada masalah persefahaman dalam pasukan MU.Dalam bab ini saya mengucapkan syabas kepada pasukan Malaysia.

Dalam kes pilihanraya di MU (Manek Urai) dan perlawanan di antara MU (Machester United) dua-dua seolah-olah ada persamaan iaitu pilihan untuk pemenang hanya menang tipis? Dalam situasi di Manek Urai, jentera Pas mungkin gagal dari segi strategi dan teknik menghadapi serangan agresif pihak lawan. Pas juga berhadapan dengan persefahaman yang kurang mantap sewaktu di Manek urai sama ada dalam Pas sendiri atau dalam Pakatan rakyat. Begitu juga Machester United yang kelihatan gagal menggunakan strategi yang betul ketika di padang sehingga nyaris diaibkan. Mungkin pasukan MU hanya bermain separuh hati atau tidak bersungguh-sungguh.

Kesimpulannya, Pas menang tipis di Manek Urai tidak bermakna Umno kuat tetapi ada sesuatu yang perlu dilakukan 'post mortem' kenapa Umno hanya tewas tipis. Begitu juga dalam perlawanan MU-Malaysia petang tadi, MU tewas tipis tidak bermakna Malaysia sebuah pasukan yang kuat. Kalau kuat tentu tidak terperosok ke rangking berapa ratus tahh...Cuma semangat,kerjasama mantap dan serta strategi yang betul serta kelalaian pasukan MU dimanafaatkan sebaiknya.

Dalam hal ini, walaupun Pas dan pakatan Rakyat hari ini dilihat semakin kuat tetapi kelalaian dan kesilapan strategi boleh menjerat diri yang mungkin dapat dimanafaatkan oleh Umno@BN. Maka Pas dan Pakatan Rakyat perlu bijak menggunakan peluang untuk bersiap bagi menewaskan Umno@BN dalam PRU akan datang kerana UMN0@BN kini begitu lemah dan kini bukan lagi pilihan untuk menang dalam PRU akan datang.

BN SUDAH JATUH DITIMPA TANGGA...

Kemasukan Dr Chua Jui Meng menyertai PKR merupakan satu tamparan yang cukup hebat kepada Umno@BN. Umno@BN bukan sahaja mengalami krisis keyakinan di kalangan rakyat bawahan tetapi mereka yang selama ini cukup setia kepada BN. Tempoh 23 tahun sebagai Ketua MCA Bahagian Bakri, pernah menjadi Naib Presiden MCA dan menjadi menteri membuktikan bahawa Umno@@BN hari ini semakin hilang taring dan sengat.Rekod serta kesetiaan pimpinan Umno@BN hari ini semakin goyah dengan perkembangan yang berlaku.

Isu kematian 'mengejut'Teo Beng Hock, 30 tahun sudah cukup mengejutkan Umno@BN apabila reaksi spontan dari pelbagai lapisan masyarakat sama ada dari dari Umno@BN dan pihak pembangkang yang semakin meluat dengan gelagat dan tingkah laku Umno@BN sepanjang lebih setengah abad memerintah negara.

Apa yang berlaku dalam negara tidak lagi boleh diterima sehingga menyebabkan rakyat bertindak berani bangkit menolak kepimpinan Umno@BN yang selama ini cukup selesa menerajui negara. Saya dapat merasakan akan ada lagi pemimpin Umno@BN mengikut jejak langkah Dr Chua Jui Meng untuk memacu Malaysia ke arah perubahan mewujudkan sistem pemerintahan yang lebih demokratik, adil dan menjaga kebajikan rakyat.