14 June 2009

ANAK BEKAS PM KE NI?

CALON JAWATANKUASA ATASI KEMARAU (EL NINO)

Seluruh negara terutama beberapa kawasan di Lembah Kelang agak kelam dengan fenomena el Nino yang melanda. Beberapa kawasan di sekitar ibu kota seperti KLCC dan Cheras kadar penglihatan terhad akibat iklim yang dipengaruhi oleh El Nino.

Kementerian Pertanian Industri dan Asas Tani melalui menterinya Datuk Noh Omar mengambil langkah segera dengan menubuhkan Jawatankuasa menangani El Nino untuk mengelakkan golongan petani mengalami kerugian akibat cuaca panas berterusan yang boleh merosak dan memusnahkan tanaman. Menurut beliau jawatankuasa itu akan dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha Kementerian dan semua jabatan dan agensi di bawah kementerian itu.

Cuma saya nak mencadangkan satu lagi calon yang saya fikir sangat sesuai untuk jawatankuasa menangani kemarau ini......Akhir-akhir ini suara spesis calon ini begitu lantang terutama menjelang pilihanraya kecil Manek urai dan mungkin boleh membantu kementerian terbabit. Spesis ini juga boleh ditemui di sebuah kawasan di Kelantan.

KPLI DILANJUTKAN KE 18 BULAN

Kementerian Pelajaran melalui Bahagian Pendidikan Guru dalam proses akhir untuk memuktamadkan Kursus Perguruan lepasan Ijazah (KPLI) dilanjutkan dari setahun ke 18 bulan.

Perkara ini dinyatakan oleh Pengarah Bahagian Pendidikan Guru (BPG) Datuk Misrah Ibrahim dalam satu kenyataannya semalam. Beliau berkata pelaksanaan itu akan dimulakan bermula pengambilan Januari 2010.

Berdasarkan pengalaman sebelum ini mengajar dan memberi latihan di beberapa buah IPTA, IPTS dan sekolah berkaitan dengan bidang perguruan langkah memanjang tempoh kursus untuk KPLI adalah wajar untuk meningkatkan kualiti guru yang dihasilkan agar memiliki ilmu, kemahiran dan nilai yang mantap serta sesuai sebagai bakal guru.

Tempoh setahun yang dilalui sebelum ini dilihat sudah tidak sesuai lagi pada masa ini dalam memenuhi keperluan latihan kepada bakal guru. Malah sebenarnya guru KPLI hanya mengikuti teori kurang daripada 6 bulan di Institut Perguruan kerana selepas itu terlibat dengan pelbagai aktiviti dan Latihan Mengajar bermula semester satu dan semester dua pengajian.

Ini juga penting untuk memastikan hanya mereka yang benar-benar layak dan berminat sahaja dipilih untuk menyertai KPLI ini. Memandangkan ramai yang sebelum ini melihat KPLI sebagai pilihan kedua atau jalan pintas setelah gagal dalam bidang pekerjaan lain. Hanya mereka yang memiliki ketahanan sahaja yang sanggup untuk melalui dan menempuhi pelbagai aktiviti dan latihan sebagai persediaan untuk melahirkan guru yang berkualiti.