03 February 2009

SPR WAJAR TUKAR NAMA

Keputusan Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) telah diketahui. Seperti yang saya jangkakan itulah keputusannya. Walaupun penasihat undang-undang dari UIAM iaitu Dr. Aziz Bari berhujah bahawa notis speker Perak adalah sah. Timbalan speker Dewan Rakyat pun kata sah, jika surat dua adun 'bebas' Perak terbukti tak ada unsur paksaan masa turunkan tanda tangan . Malah bekas pengerusi SPR pun kata sah notis yang dikemukakan oleh speker Perak. Mereka meminta hal berkaitan undang-undang adalah tertakluk bidang kuasa mahkamah dan bukan SPR!

Cuma SPR sahaja yang kata tak sah. Tak sah bermakna tak cukup rukun yang sepatutnya. Tapi SPR tak sebut pula rukun mana yang tidak sempurna atau ada rukun yang tertinggal.

Jadi apa tugas speaker? Adakah selepas ini jika speaker dewan rakyat atau dun hantar notis bubar dewan rakyat dan dun SPR akan jawab tak boleh juga. Maka Dewan Rakyat dan Dun boleh sambung sepenggal dua lagi.

Elok rasanya, SPR tukar nama kepada SPRM ( Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia dan Mahkamah) tetapi nanti marah pulak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia ( SPRM juga). Kalau macam elok je gabung Suruhanjaya Pilihanraya dan Pencegahan Rasuah Malaysia.Barulah apa tindakan SPR nanti akan dianggap sah tidak boleh dicabar oleh mana-mana pihak.

TEKA TEKI PILIHANRAYA KECIL BAKAL TERJAWAB HARI INI


SPR hari ini akan membuat keputusan sama ada pilihanraya kecil akan diadakan atau tidak di Perak. Walau bagaimanapun berdasarkan peruntukan undang-undang dan pelembagaan pilihanraya kecil di Changkat Jering dan Behrang sudah hampir pasti kecuali berlaku sesuatu di luar dugaan.

Apa-apapun bagi saya pilihanraya kecil adalah sesuatu yang tidak perlu dan tidak sepatutnya berlaku. Duit dan masa rakyat akan terbuang. Ada baiknya peruntukan yang menelan jutaan ringgit tidak termasuk rasuah dan sogokan jika pilihanraya kecil itu diadakan digunakan untuk membantu umat Islam di Gaza di Palestin.

Ini semua gara-gara mereka yang tamak dan rakus tanpa memikirkan nasib dan hak rakyat.

Tetapi itu semua tidak dapat dielakkan untuk mempertahankan kerajaan yang dipilih oleh rakyat dan memberi pengajaran kepada mereka yang terdesak dan gila kuasa agar tidak bertindak sewenang-wenangnya.

Apa yang berlaku dan akan berlaku di Perak akan memberi petunjuk tentang masa depan senario politik negara dalam tempoh terdekat. Kita tunggu dan lihat saja apa yang bakal berlaku nanti.

CADANGAN MUKHRIZ YANG TAK MASUK AKAL


YB Jerlun, Mukhriz Mahathir mencadangkan agar Pas menyertai Umno.Kenyataan ini sebagai menjawab gesaan YB Zulkifli Nordin agar Umno menyertai Pas. Bagi saya kenyataan yang sama sekali tak masuk akal. Ada ke patut Umno sedang berhadapan dengan pergolakan dan perpecahan serta menghitung hari untuk 'dimuziumkan' menggesa Pas menyertai mereka. Ibarat mengajak Pas terjun gaung bersama mereka!

Dalam keadaan sekarang barulah Umno sedar siapa diri mereka. Sebelum ini mereka begitu angkuh dan takbur bahawa monopoli kuasa politik mereka sukar digugat. Tetapi hari ini tempat yang selama ini dianggap 'kubu' dan 'sarang' Umno sekalipun merupakan kawasan tidak selamat bagi mereka. Umno lupa bahawa kuasa rakyat adalah lebih kuat daripada keangkuhan pemimpin mereka yang masih lagi bermimpi di siang hari.

Mukhriz juga terlupa dengan fakta sejarah bahawa Pas pernah menyertai Umno pada tahun 1978 atas nama menjaga kepentingan politik Melayu. Apa yang berlaku? Pas dikhianati dan Umno memungkiri janji. Hanya orang yang hilang akal sahaja akan dipatuk ular di lubang yang sama. Mukhriz juga perlu menyedari sejarah bahawa Pas tidak pernah mengkhianati rakannya dalam pemuafakatan politik.

Perpaduan dan pemuafakatan Melayu hanyalah alasan terdesak Umno untuk meneruskan sisa-sisa hayat mereka yang semakin ditolak oleh rakyat dan dipinggirkan oleh sebahagian pemimpin dan ahli mereka sendiri.