06 February 2009

SIAPA PENDERHAKA? SIAPA PENGKHIANAT?

MAKSUD DERHAKA MENGIKUT KAMUS ORANG UMNO IALAH APABILA SESEORANG ITU MENGIKUT UNDANG-UNDANG DAN PELEMBAGAAN. BAGI MEREKA YANG MELANGGAR UNDANG-UNDANG, MENGKHIANATI RAKYAT DAN MELAKUKAN RASUAH DAN PENYELEWENGAN SERTA TERLIBAT DENGAN SKANDAL ITULAH RAKYAT YANG SETIA DAN PATUH PADA RAJA.

TETAPI.......


KENAPA RAKYAT MARAH SEHINGGA ORANG YANG DIKATAKAN SETIA KEPADA RAJA MENERIMA ANUGERAH INI? FIKIR-FIKIRKANLAH....

POLIS MULA BERTINDAK GANAS

polis mula bertindak ganas dengan melepaskan gas pemedih mata dan menangkap peserta himpunan aman di Masjid Ubudiah Kuala Kangsar membantah tindakan Umno menggunakan taktik keji dan kotor untuk merampas dan menumbangkan kerajaan Pakatan Rakyat Di Perak.

Sememangnya ini sudah dijangka lebih awal lagi tindakan Umno yang berselindung di sebalik kuasa polis dan semua jentera kerajaan untuk menghalalkan tindakan mereka. Ini semua dilakukan untuk mewujudkan suasana huru hara dan kemudian menunding jari kepada PR.

Ternyata inilah yang dimahukan oleh mereka untuk menutup kepincangan, krisis dan konflik yang berlaku kepada Umno dan dalam negara. Tetapi yakinlah kebenaran tetap kebenaran. Kebatilan akan hancur dan binasa.

Katakanlah kebenaran telah datang dan kebatilan telah lenyap. Sesungguhnya sesuatu yang batil itu pasti akan lenyap. Surah Al Israq : 81

Kepada mereka yang membuat kezaliman ingatlah doa orang yang dizalimi tidak ada hijab di sisi Allah SWT.

UMNO AKAN DIMALUKAN KERANA KEGELOJOHAN SENDIRI

Jam tiga petang ini, Majlis angkat sumpah 'menteri besar' baru Perak akan diadakan. Wakil Rakyat Pakatan Rakyat Perak awal-awal lagi menyatakan akan memboikot majlis tersebut. Satu tindakan yang tepat berdasarkan Pelembagaan Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak.

Apa perlu mereka hadir jika majlis yang diadakan tidak mengikut pelembagaan. PR Perak hanya menunggu majlis angkat sumpah itu diadakan untuk selepas ini mencabar dan memfailkan injuksi perintah mahkamah untuk mengesahkan bahawa apa yang dipertahankan oleh MB Perak Dato Seri Nizar Jamaludin adalah tidak bertentangan dengan prinsip perundangan. ( Sila rujuk posting saya sebelum ini untuk mengetahui prosedur pelantikan MB Perak mengikut Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak).

Prosedur melantik MB Perak adalah berbeza dengan untuk meminta MB sedia ada melepaskan jawatan.

Umno hanya memainkan isu 'derhaka' kepada Nizar dan PR tetapi mereka tidak mampu berhujah dari sudut perundangan. Saya cukup yakin isu 'derhaka' ini akan dimainkan oleh media dan Umno untuk menutup tindakan tidak bermaruah dan ala samseng mereka untuk merampas kerajaan PR yang diberi mandat oleh rakyat.

Tengku Razaleigh sendiri menyifatkan tindakan Umno sesuatu yang memalukan kerana menggunakan pendekatan yang bakal merugikan Umno sendiri apabila kes ini akan dibawa ke mahkamah.

Tun Dr Mahatihir sendiri menyifatkan tindakan Umno menyebabkan imej Umno semakin merudum di kalangan rakyat. Lebih-lebih lagi menerima mereka yang terlibat dengan tuduhan rasuah dan skandal seks ke dalam Umno.

Apa yang lebih memalukan tindakan Umno juga tidak dipersetujui oleh parti komponen mereka sendiri seperti MCA dan MIC. Ada kita dengar kenyataan pemimpin MCA dan MIC menyokong Umno dalam isu di Perak?

Apa yang dilakukan oleh Umno ibarat hanya menang sorak, untung secupak bakal rugi seguni.

Dalam isu ini, PR perlu berhati-hati dan sentiasa bersikap matang dan rasional. Saya cukup yakin ada pihak sengaja ingin mencetuskan suasana gawat dan huru-hara di Perak dan negeri-negeri lain di bawah PR. Appabila wujud huru-hara mereka pasti akan menunding jari dan meletakkan apa yang berlaku kepada PR.

Dalam keadaan sekarang Umno cukup gerun untuk berhadapan dengan pilihanraya sama ada pilihanraya kecil atau umum kerana mereka sudah dapat menduga apa yang bakal berlaku. Umno hanya boleh menang dan berkuasa dengan pintu belakang tanpa mengikut lunas-lunas perundangan dan pelembagaan negara.

Semua pihak dalam PR di semua peringkat terutama jentera pilihanraya perlu bersiap sedia tentang kemungkinan besar pilihanraya kecil di Perak atau umum diadakan. PR tidak perlu melayan setiap provokasi dan helah Umno sebaliknya perlu fokus untuk memantapkan PR dalam setiap aspek untuk mendapat kepercayaan dan mandat dari rakyat.