04 September 2008

Buat Malu Orang Melaka Je..

Minggu lepas Berita TV 9 memfokuskan tentang isu ' couple' muda mudi Melayu beragama Islaam yang berluasa di Pantai Klebang. Hari ini, sekali lagi Melaka terkenal seluruh Malaysia apabila pihak Berita TV 9 menyiarkan operasi Jabatan Agama Islam Melaka ( JAIM ) terhadap restoran yang menjadi tumpuan orang Melayu Islam menjamu selera di Bulan Ramadhan.

Semalam, semasa pergi ke sebuah kedai komputer di Bandar Melaka, saya terserempak dengan beberapa orang Melayu yang saya yakin beragama Islam di kad pengenalannya sedang asyik 'menikam' nombor ekor.

Pendedahan ini menggambarkan betapa kroniknya masalah umat Islam di bumi Melaka. Saya yakin banyak lagi masalah moral dan akidah umat Islam yang menyimpang yang tidak didedahkan. Justeru itu, kepada pemimpin yang berkuasa berilah perhatian kepada rakyat di negeri sendiri daripada sibuk – sibuk jaga 'tepi kain' orang lain.

Inilah juga balasannya, apabila agama Islam dipersendakan dan pemimpin yang ada tidak ambil berat masalah moral dan akhlak rakyat yang rosak dan punah ranah. Justeru itu, tidak peliklah kalau sebelum ini ada pemimpin negeri ini dalam temuramah dengan TV 3 baru – baru mencadangkan kalau boleh program jom Heboh dibuat tiap – tiap minggu di Melaka. Mungkin jika cadangan yang tak masuk akal ini dilaksana, kita akan dapat menyaksikan berita – berita negatif tentang Melaka setiap hari keluar dalam TV.

Adakah pemimpin yang ada masih kurang berpuas hati kadar kelahiran anak luar nikah di Melaka pada tahun ini meningkat sekali ganda berdasarkan perangkaan JAIM berbanding tahun sebelumnya ?

Pembinaan Kompleks Penjara yang terbesar di Malaysiayang sedang rancak sekarang di Sungai Udang seolah –olah menunjukkan betapa gawatnya masalah sosial dan jenayah di Melaka.

Mungkin ini mesej yang ingin disampaikan , 'Melawat Melaka Bererti Melawat Malaysia'. Pelawat atau pelancong tak perlu ke tempat lain untuk melihat kegawatan sosial dan kroniknya masalah jenayah di Malaysia. Datang ajalah ke Melaka. Di Melaka ada Sekolah Henry Gurney, dua pusat serenti, penjara pra bebas, sekolah pemulihan akhlak Tunas Bakti dan tak lama lagi ada penjara terbesar di Malaysia.


 

APA YANG TERSIRAT DI SEBALIK ANGKA 15 OLEH PAK LAH

Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata kerajaan bersedia menurunkan minyak sebanyak 15 sen lagi sekiranya harga minyak di pasaran dunia yang sekarang $ AS 109 terus turun.

Nampaknya Pak Lah cukup suka dengan angka 15 ni. Sebelum itu, beliau telah menurunkan harga minyak sebanyak 15 sen sewaktu pilihanraya umum Permatang Pauh. Kini bercadang turun lagi 15 sen. 15 15 = 30.

Macam kebetulan pula dengan angka 30 ni. Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini berulang kali menegaskan bahawa beliau memerlukan 30 kerusi parlimen dari BN untuk bentuk kerajaan baru. Sekarang DSAI cukup yakin beliau mempunyai lebih 30 kerusi untuk bentuk kerajaan baru.

Pengumuman Pak Lah menurunkan harga minyak 15 sen dulu dan 15 sen akan datang seolah –olah satu simbolik pada DSAI untuk merealisasikan pembentukan kerajaan baru menjelang 16 September nanti. Turun minyak sejumlah 30 sen bakal menyaksikan angka keramat 30 kerusi parlimen yang diperlukan oleh DSAI akan terlaksana menjelang fajar 16 September.

Minyak Akan Turun Harga sebelum Raya

Menteri Perdagangan Dalam negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato' Sharil Samad berkata minyak dijangka akan turun harga sebelum raya.

Emmm…macam tahu –tahu je..mungkin ada apa – apa kot ?Sebab Datuk Seri Anwar berkata, apabila kerajaan baru terbentuk pada 16 September, minyak akan diturunkan 70 sen pada keesokan harinya. Jadi rakan rakan –rakan yang ingin beralih pada NGV mungkin boleh fikir dan tunggu dulu…Kita tunggu peralihan kuasa yang dijangka berlaku…