16 February 2009

DI ANTARA CHUA SOI LEK DAN ELIZABERT WONG

Satu ketika dulu negara digemparkan dengan klip video 'terlampau' Chua Soi Lek di sebuah hotel di Batu Pahat Johor. Hari ini sekali lagi kita digemparkan dengan gambar 'separuh terlampau' Elizabeth Wong.

Chua Soi Lek telah meletak jawatan sebagai menteri tetapi kekal sebagai ahli parlimen dan kemudian kembali semula dalam politik dan menang dengan 'bergaya' jawatan timbalan presiden MCA.

Adakah Elizabeth Wong akan meletakkan jawatan sebagai Exco Selangor?

Apakah isu Chua Soi Lek dan Elizabeth Wong adalah isu yang sama dan berbeza?

Saya biarkan anda untuk membuat penilaian dan pertimbangan.

Bagi saya tak kira siapa baik dari BN dan Pakatan Rakyat jika isunya melibatkan tingkah laku tidak bermoral maka ia tidak layak untuk menjadi pemimpin.

SAMY VELLU AKAN DILANTIK JADI SPEAKER DUN PERAK?


Spekulasi yang mungkin agak lawak dan tak masuk akal. Tapi dalam Umno semua yang tak logik dan tak terima akal boleh jadi sesuatu yang munasabah.

Apa yang berlaku dalam rampasan kuasa di Perak membuktikan segala-galanya. Umno bertindak beraja di mata bersultan di hati. Membujur lalu melintang patah, tak kira halal haram habis semua diredah!

Orang Umno tak puas hati dan nak marah-marah dengan kenyataan saya? Marahlah...Tapi hakikatnya itulah pemimpin mereka lakukan.

Dalam satu kenyataan semalam, Pak Lah berkata BN Perak akan melantik speaker Dun yang baru menggantikan speaker Dun yang dilantik sebelumnya, V. Sivakumar.

Undang-undang mana yang Umno akan pakai kali ini? Adakah dalam Umno sudah tak ada cerdik pandai yang faham undang-undang? atau pun dah jadi tabiat Umno yang suka langgar dan memperalatkan undang-undang? Apa mereka fikir nak lantik Menteri Besar dan speaker Dun macam melantik pengerusi JKKK?

Jadi tak mustahil kalau Samy Vellu boleh dilantik jadi speaker Dun Perak dalam sistem undang-undang ala Umno. Kita tunggu apa tindakan Umno untuk menggantikan speaker Dun Perak yang sah sekarang.