06 July 2011

HISHAMUDDIN MENDERHAKA KEPADA AGONG!


DYMM Agong telah memberi perkenan kepada BERSIH untuk berhimpun di stadium pada 9 Julai ini. Titah baginda atas kapasiti Ketua Pelembagaan yang tertinggi dalam negara. Atas menghormati status baginda sebagai tunggak negara maka Bersih berkrompomi dengan berhimpun di stadium.

Patriot dan Perkasa(m) juga membatalkan demontrasi yang dirancang sebagai provokasi kepada himpunan Bersih yang dirancang lebih awal untuk mengelakkan sesuatu yang tidak diingini atau pun cubaan anasir tertentu yang cuba mengambil kesempatan yang sering cuba menunding jari kepada BERSIH dan Pakatan Rakyat.

Titah baginda dilihat kena pada tempatnya dan telah mengendurkan ketegangan yang sengaja dicetuskan. Semua pihak perlu mengelakkan kenyataan dan pandangan yang bertentangan dengan hasrat DYMM untuk memelihara keamanan dan keharmonian.

Kenyataan Menteri Dalam Negeri, Dato Seri Hishamuddin walaupun mungkin sesuai dengan status jawatannya tetapi amat betentangan dengan hasrat dan kehendak DYMM Tuanku. Hishamuddin dengan sikap ego dan sombongnya masih melabel BERSIH sebagai haram. Jika BERSIH haram mengapa baginda sedia bertemu dengan pimpinan mereka? Adakah Hishamuddin secara tersembunyi cuba menidakkan kuasa dan peranan Tuanku sebagai raja berpelembagaan tonggak keamanan , perpaduan dan keharmonian negara?

Maka sudah terang lagi bersuluh... mereka yang cuba menyanggah nasihat dan titah DYMM Agong adalah penderhaka! Hishamuddin seperti sengaja meneruskan provokasi agar 9 Julai ini berlaku huru hara walhal semua pimpinan Bersih telah berjanji di hadapan DYMM Tuanku bahawa perhimpunan ini akan berlangsung aman di tempat yang diperkenankan oleh baginda.

Saya yakin masih banyak lagi usaha usaha dan tangan ghaib pihak-pihak yang boleh diteka dan diduga yang merancang mewujudkan suasana panik dalam negara. Penemuan senjata yang tak masuk akal dan sekatan polis yang melumpuhkan ibu kota hari ini merupakan antara testimoni ke arah itu.

17 TAHANAN OPERASI BERSIH DI JASIN DIBEBASKAN TANPA SEBARANG TUDUHAN!

Tahanan yang dibebaskan disambut oleh keluarga dan sahabat handai

17 orang melibatkan pimpinan PAS yang ditahan oleh Polis dalam serbuan di dalam Markas PAS di HAMAS Jasin Melaka dibebaskan polis tanpa dikenakan apa-apa tuduhan dan jaminan. Perkara ini dinyatakan oleh seorang mangsa tahanan yang sempat saya hubungi yang masih berada di IPD Jasin untuk urusan terakhir pembebasan.

Mereka yang ditahan Ahad lalu dan dikenakan perintah reman selama tiga hari dengan perintah Mahkamah Majistret Jasin dijangkakan akan keluar dari IPD Jasin sebentar lagi. Satu majlis kesyukuran akan diadakan di Dataran Hamas tempat mereka ditangkap untuk meraikan pembebasan mereka.