26 September 2009

DR MAHATHIR AKAN KELUAR UMNO SEKALI LAGI JIKA ISA JADI CALON?

Bincang siapa jadi calon?

Akhir-akhir ini kenyataan-kenyataan Tun Dr. Mahathir seolah-olah beliau masih presiden Umno. Terbaru berkaitan dengan siapa calon Umno di pilihanraya kecil Bagan Pinang. Berita dan ulasan yang berkaitan dengan Dr. Mahathir kebelakangan ini seperti mengulangi episod 'perang dingin' Dr. Mahathir-Pak Lah tidak lama dulu yang membawa kepada keluarnya beliau dari Umno. Hari ini beliau mengadakan rumah terbuka di kediamannya di Seri Kembangan. Media memberi promosi yang baik kepada majlis rumah terbuka yang diadakan. Sudah pasti ini merupakan satu lagi ruang dan peluang untuk Dr. Mahathir membuktikan bahawa beliau masih lagi kuat dan cukup berpengaruh dalam senario dalam negara.

Umno masih lagi terkial-kial dan berteka-teki siapa calon di Bagan Pinang. Sebelum ini Umno Bahagian Telok Kemang hanya mencalonkan Ketua bahagiannya Tan Sri Isa Samad sebagai calon tunggal. Tak semena-mena hari ini Umno bahagian dalam satu kenyataan akhbar semalam mengumumkan mereka sudah mempunyai tiga nama.Bermakna Umno Telok Kemang mula berdiplomasi kerana penolakan massa kepada Isa.

Tetapi dalam Umno macam-macam boleh berlaku. Adakah Umno akan mencalonkan Isa sebagai calon? Tindakan yang pastinya akan mengecewakan Dr. Mahathir kepada Umno sekali lagi. adakah ini akan membawa kepada pengisytiharan Dr. Mahathir keluar dari Umno? Jika itu keadaannya Dr. Mahathir tidak perlu gundah gelana kerana beliau masih lagi meneruskan kelantangannya paling tidak pun jadi penasihat kepada parti Makkal Sakhti yang dirasmikan 10 Oktober depan!