17 December 2008

ISU RASUAH UMNO: Mari-mari Kita Lihat Siapa Yang Kenaaaaa...


Tiga calon Timbalan Presiden Umno iaitu Muhyiddin, Ali Rustam dan Muhamammad Md. Taib pasti pasti kepanasan dan gelisah sekarang dengan dakwaan Saifudin Nasution ahli Parlimen Machang yang juga Pengarah strategik PKR di Dewan Rakyat semalam.

Menurut Saifudin beliau mempunyai bukti terdapat calon timbalan presiden umno yang menyogok perwakilan RM 500 setiap minggu, tambang kapal terbang dan penginapan hotel percuma!

Orang ramai pastinya tertanya-tanya dan tak sabar menunggu siapa yang beliau maksudkan. Jika dakwaan ini benar dan berasas maka ada tiga kemungkinan bakal berlaku tidak lama lagi.

1.Penduduk Melaka bakal mendapat ketua menteri baru dalam tempoh terdekat.

2.Rakyat Malaysia bakal mendapat Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri baru

3.Pengerusi Felda dan Ketua Penerangan Umno baru bakal dilantik.

Apa-apa pun samalah kita tunggu apa skrip dan kesudahan dakwaan ini nanti. Ada kemungkinan walaupun mempunyai bukti kukuh dakwaan ini akan hanya 'dibakul sampahkan' atau dipandang sebelah mata seperti bertimbun-timbun dakwaan rasuah dan skandal kepada polis dan BPR yang melibatkan pemimpin Umno seperti banyak yang dilaporkan sebelum ini.

HARGA MINYAK DI INDONESIA LEBIH MURAH BERBANDING MALAYSIA


Seringkali sebelum ini apabila kerajaan BN menaikkan harga minyak dan barang keperluan kerajaan akan bandingkan dengan negara jiran bertujuan untuk 'menghalalkan' tindakan mereka. Ini seolah-olah memberi gambaran harga di Malaysia masih murah berbanding dengan negara jiran seperti Indonesia, Thailand dan Singapura.

Maka akan lahirlah ungkapan pengampu dalam umno supaya rakyat di negara ini supaya berterima kasih dan bersyukur dengan apa yang berlaku dalam negara masih jauh lebih baik berbanding dengan nasib di negara jiran.

Kerajaan BN lupa, sewaktu mereka mendabik dada dengan kononnya menjaga kepentingan rakyat, harga minyak di negara mundur seperti Indonesia hari ini lebih murah berbanding Malaysia yang mengaku sebagai negara maju dari serba serbi.

Hari ini di Indonesia harga premium petrol Rp 5000 ( RM 1.60 ) dan harga diesel Rp 4800(RM1.53) seliter! Berbanding Malaysia RM 1.80 dan RM 1.70 untuk harga petrol dan diesel.

Rakyat Malaysia hari ini telah ditipu hidup-hidup oleh BN yang kononnya tradisi membela dan menjaga kebajikan rakyat. Harga minyak di pam sekarang mengikut pasaran dunia ialah RM 1.60! Bermakna hari ini rakyat telah beri subsidi kepada kerajaan BN sebanyak RM 0.20 sen.Harga minyak murah bukan sebab usaha BN, tetapi harga minyak dunia yang rendah sekarang. Orang Umno khususnya kena sedar perkara ini dan kena belajar sedikit bab ekonomi jangan asyik sibuk dengan rasuah dan politik wang je...