21 May 2009

KEMBALIKAN KEADILAN DAN DEMOKRASI DI PERAK


Hari ini Mahkamah Rayuan akan membuat keputusan untuk menentukan sama ada membenarkan atau tidak rayuan Datuk Zambry Abdul Kadir terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Rayuan Khas yang telah mengiktiraf dan mengesahkan Dato Seri Ir Hj. Nizar Jamaludin sebagai Menteri Besar Perak. Mahkamah juga akan membuat keputusan sama ada menangguh atau tidak keputusan yang telah dibuat oleh Hakim Mahkmah Tinggi sebelum ini.,

Keputusan yang dinantikan oleh seluruh rakyat Malaysia bukan sahaja penentu siapa Menteri Besar tetapi rakyat dan seluruh dunia juga sedang 'membicarakan' sistem kehakiman negara sama ada memiliki integriti dan ketelusan atau sebaliknya. Di samping itu keputusan Mahkamah Rayuan hari ini juga penting dalam sejarah demokrasi dalam negara. Apa juga keputusan pada hari ini akan dikenang dalam kamus perundangan dan sistem demokrasi negara.

Sebagai rakyat Malaysia saya merayu dan memohon agar kembalikan dan suburkan demokrasi dalam negara tanpa penglibatan di balik tabir atau 'tangan ghaib' yang mencemari sistem perundangan dan demokrasi dalam negara. Apa juga keputusan mahkamah hari ini, pembubaran Dun dan pilihanraya semula di Perak adalah opsyen dan keputusan terbaik.