03 October 2008

MANA SATU YANG BETUL ?

Akhbar Utusan Melayu melaporkan di muka depan 100 ribu orang hadir di rumah terbuka PM dan menteri Kabinet di PWTC pada 1 Syawal lalu. Sila rujuk

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=1003&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_02.htm

Sementara itu Berita Harian dan Harian Metro lebih hebat lagi iaitu kira-kira 200 ribu orang

http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Friday/Setempat/20081003085123/Article/index_html

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Friday/BeritaUtama/20081002232457/Article

Nampaknya akhbar-akhbar pengampu ni tak habis lagi mabuk ketupat dengan rendang ?

BIADAP DAN TAK BERTAMADUN: MANA LEBIH TERUK ?


Tindakan penyokong Hindraf dan kumpulan anti ISA mengadakan protes secara senyap semasa 1 Syawal di rumah terbuka PM dan menteri kabinet semalam menyebabkan kumpulan ini dillabelkan sebagai biadap dan mencemari kesucian 1 Syawal.

Kira –kira 200 penyokong Hindraf dan 40 orang kumpulan anti ISA yang diketuai oleh Koordinator Kebangsaan Ideologi Hindraf, W. Sambulingam hadir ke rumah terbuka berkenaan di PWTC. Menurut W.Sambulingam mereka cuma ingin menyerahkan patung beruang dan kad yang ditandatangani lebih 300 penyokong Hindraf untuk menarik simpati dan merayu agar tahanan Hindraf yang ditahan di bawah ISA dibebaskan. Menurut beliau lagi, langkah ini terpaksa dilakukan setelah semua rayuan dan permohonan mereka untuk bertemu dengan PM tidak dilayan sebelum ini.

Itu pun salah ke ? Ok lah..kalau tindakan mereka dianggap tak beradab, apa pula hukumnya menahan seseorang tanpa bicara, dinafikan hak membela diri dan dipisahkan dari keluarga tersayang di sebalik tirai besi tanpa sebarang tuduhan di mahkamah ? Bukankah ini bercanggah dengan nilai-nilai kemanusiaan dan satu tindakan tidak bertamadun ? Hanya mereka yang tidak bertamadun saja yang tergamak membuat apa sahaja tanpa perasaan belas kasihan dengan mengenepikan nilai kemanusiaan dan hak individu. Sewajarnya ISA telah lama dimansuhkan tanpa ada perlu sebarang kajian dan polemik. Negara memiliki sistem undang-undang yang cukup untuk menjaga kemananan dan keselamatan Negara. ISA merupakan undang-undang rimba yang dipertahankan oleh pihak yang bimbang kehilangan kuasa dan mempunyai agenda peribadi.

Sempena, Syawal yang mulia ini bebaskanlah mereka yang masih ditahan di bawah ISA. Sekiranya cukup bukti dakwa mereka di mahkamah terbuka. Tindakan menahan dengan ISA, merupakan tindakan golongan pengecut yang tidak sanggup berdepan dengan kebenaran dan keadilan.