06 July 2009

MANA KHIR TOYO DAPAT DUIT BUAT ISTANA RM 24 JUTA?

Lengkap dengan air terjun bertingkat. Macam Niagara Falls pulak!
Berapa buah rumah PPRT boleh dibina dengan kos RM 24 juta?
Mahligai berkonsepkan Jawa sepenuhnya...
Pintu masuk rumah Khir Toyo.

Mantan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Muhd. Khir Toyo menunjukkan kekayaan luar biasanya apabila memiliki sebuah banglo umpama mahligai bernilai RM 24 juta di seksyen 7 Shah Alam.

Banglo tersebut yang terletak di Jalan Suasa, Seksyen 7 dekat sini dibina diatas dua lot tanah yang dicantumkan dan kedua-dua tanah ini berjumlah RM4 juta dengan keluasan 52,041 kaki persegi.

Tanah pertama yang bernombor HSD 22904 di lot PT 62, Seksyen 7 dengan keluasan 31,794 kaki persegi berharga sebanyak RM2.9 juta iaitu RM93 ringgit untuk satu kaki persegi yang dibeli dari sebuah syarikat Ditamas Sdn. Bhd.

Syarikat tersebut dimiliki oleh Shamsuddin Hayroni yang merupakan sahabat baik kepada Mantan Menteri Besar Selangor itu.

Namun, harga yang dibeli untuk tanah kedua yang bernombor HSD 22905 adalah lebih murah iaitu RM900,000 iaitu RM46 untuk satu kaki persegi di di lot PT 65 seksyen 7, seluas 20,427 kaki persegi.

Harga rumah ini lebih kurang RM18 juta dan belum dicampurkan dengan harga perabot yang diimport sepenuh dari Bali. Jadi semuanya berharga RM20 juta dan dicampur pula dengan harga tanah yang berjumlah RM4 Juta. Apa yang lebih menarik harga sebuah pintu gerbang sahaja berharga, RM290,000. Seorang kakitangan kerajaan dengan Gred DG 48 pun berair biji mata nak kumpul duit sebanyak tu untuk membina pintu gerbang seperti rumah Khir Toyo.

Persoalannya dari manakah segala kekekayaan luar biasa yang dimiliki oleh Khir Toyo? Adakah diperolehi sebelum menjadi Menteri Besar atau sebelum itu lagi? Adakah SPRM tidak berminat untuk menyiasat kekayaan dan aset yang dimiliki oleh Khir Toyo? Jika Khir Toyo mengumpul segala gaji dan elaun yang diperolehi sepanjang menjadi Menteri Besar sudah pasti beliau tidak mampu untuk membina mahligai berkenaan. Saya yakin jika terdapat mana-mana pemimpin Pakatan Rakyat memiliki rumah semewah itu sudah pasti sudah berderu-deru siasatan akan dilakukan oleh SPRM.

UMNO SEMAKIN PEMURAH DI MANEK URAI


Perdana Menteri Dato Seri Najib Tun Razak sebelum ini meminta Umno tidak lagi menabur projek 'Mee segera' di dalam mana-mana pilihanraya kecil atau umum kerana pendekatan tersebut menurut beliau sudah tidak dapat diterima pada masa kini.

Tetapi itu semua hanya omong-omong kosong kerana projek mee segera bukan sahaja tidak berkurangan malah semakin mencurah-curah. Saya tidak pasti sama ada Umno di peringkat bawahan tidak mengikut arahan Najib atau semua projek mee segera yang makin menjadi-jadi kebelakangan ini mendapat restu dari Najib sendiri.

Terkini Umno yang bertanding di Manek Urai menunjukkan sikap 'pemurah' mereka setiap kali pilihanraya dengan memberi bantuan dan projek segera.

Seramai 6,142 pelajar sekolah rendah, menengah dan sekolah Arab di Manek Urai mendapat perhatian Kementerian Pelajaran yang akan memberikan mereka bantuan uniform dan beg sekolah secara percuma.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Mustapa Mohamed berkata pemberian itu telah dinyatakan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin kepada beliau beberapa hari lalu sebagai tanda ingatan kementerian berkenaan.

Tanda ingatan? Kenapa hanya di Manek Urai dan dipilih ketika sedang sibuk-sibuk pilihanraya kecil? Nampaknya Umno merasakan penduduk di Manek Urai yang tinggal di luar bandar boleh diperbodohkan oleh mereka untuk meraih undi. Ternyata Umno sudah kontang idea dan strategi bagaimana untuk memulihkan keyakinan rakyat kepada mereka.

Tetapi saya yakin, penduduk di Manek Urai cukup bijak berpolitik dan tidak akan lupa dengan amanat Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat. Beri duit ambil, beri gula kacau, bagi kain pakai...Undi pakat-pakat pangkah bulan....