05 March 2009

NAJIB TAK SEMPAT JADI PM?


Dalam politik macam-macam boleh berlaku. Itu yang sering diungkapkan. Jika beberapa hari lalu ramai pihak beranggapan agak mustahil untuk menghalang Najib menjadi bakal PM Malaysia yang keenam.

Namun sehari dua ini, perkembangan yang berlaku cukup menggusarkan Najib. Pertama berkaitan dengan permohonan injuksi mahkamah yang difailkan oleh dua ahli Umno untuk menghalang Mesyuarat Agong yang dijadualkan berlangsung pada penghujung Mac ini. Persoalannya adakah dua ahli Umno itu bertindak sendiri tanpa ada pihak yang menyokong di belakangnya?

Hari ini, berita yang disiarkan oleh yang diterbitkan di Perancis di dalam keluarannya hari ini mendakwa timbalan perdana menteri pernah bertemu mangsa bunuh Altantuya Shaariibuu di sebuah kelab di Paris pada 2005 bersama Abdul Razak Abdullah Baginda.Datuk Seri Najib Razak didakwa pernah bergambar bersama mereka berdua, yang didakwa pasangan kekasih, bertentangan dengan penafian tokoh politik itu sebelumnya.

Ahli Parlimen Machang Saifuddin Nasution, hari ini mengemparkan Dewan Rakyat apabila menimbulkan perkara tersebut yang mana laporan itu dikatakan diperolehi dari sumber yang bocor dari polis Malaysia. Saifuddin telah membaca petikan kisah bagaimana Altantuya telah memohon bantuan dimana dikatakan mangsa waktu itu sedang mengandung sebelum dia ditembak mati.

Jika laporan akhbar tersebut palsu, saya menyarankan agar Najib menyaman akhbar tersebut kerana ia merupakan satu laporan yang berat lebih-lebih lagi melibatkan soal kepentingan negara! Jika tidak ada sebarang tindakan pada akhbar tersebut saya merayu kepada Pak Lah agar memikirkan semula cadangan untuk menyerahkan kuasa kepada Najib. Kita tidak mahu nasib negara diperjudikan dengan melantik Najib menerajui negara.

Jika tidak pun, proses peralihan kuasa wajar ditangguhkan oleh Pak Lah sehingga nama Najib dapat dibersihkan dari laporan akhbar Peranchis yang sangat berat ini.